Grillowanie od kilku lat przestało być jedynie sztuką biesiadowania. Stało się sztuką gotowania! Na naszych rusztach coraz częściej goszczą wykwintne, zdrowe potrawy. Coraz chętniej zamieniamy również ulubione piwo na dobre i eleganckie wino.

Kultura picia wina ściśle wiąże się z miejscem jego konsumpcji oraz szczególnym ceremoniałem. Najczęściej pijemy przy sole w domach, restauracjach, świętując konkretną okazję i zazwyczaj spożywając przy okazji wykwinty posiłek. Każda kuchnia ma swój “charakter”. W ostatnim latach powstało zjawisko kuchni grillowanej. Okazuje się, że przy naszych rusztach coraz częściej goszczą wina.

grill-wine-lifestyle-4
Wino do potraw z grilla – jak dobrać odpowiednie wino do potrawy?

Grillowane owoce morza, piersi z kurczaka oraz wszelkiego rodzaju sałatki dobrze komponują się z każdym białym winem. Duże znaczenie ma w tym przypadku wybór ziół i przypraw, jakich użyliśmy do przyrządzenia dań. Ostre chili smakuje jeszcze bardziej diabelsko, jeśli połączymy je z winem musującym. Czarny pieprz komponuje się z wytrawnymi, intensywnymi w smaku, wytrawnym napojami alkoholowymi. Jeśli używamy imbiru, popijajmy go białym trunkiem. Merlot oraz Tempranillo świetnie łączy się z daniami posypanymi majerankiem i oregano, tymianek natomiast popijajmy czerwonym winem. Jeśli jemy surową lub grillowaną paprykę, wybierzmy muscaty oraz gewurztraminery.

Wino do potraw z grilla

Wołowina najlepiej smakuje z winem aromatycznym, natomiast ryby oraz steki dobrze łączyć z czerwonym winem z południowych Moraw, z trunkami korzennymi oraz owocowymi, które mają aromat dżemu lub przypraw. Do bardziej przyprawionych potraw warto stosować wino musujące, np. Saint Laurent. Wybierając odpowiedni napój alkoholowy do przysmaków z rusztu, warto zwrócić uwagę na etykietę. Możemy z niej wszystko wyczytać – nazwę winnicy, z której pochodzi trunek, rocznik oraz zawartość alkoholu! Okazuje się, że do grillowanych potraw dobrze sprawdzają się 3-4 letnie wina. Soczyste i świeże, idealnie komponują się z jedzeniem.

Owocowe, wyraziste wina, koniecznie schłodzone są dobre do popijania podczas barbecue w plenerze. Jeśli chodzi o różowy trunek, w przypadku potraw z rusztu dobrze sprawdza się niedrogie wino Lou Magret Rose. Uniwersalne królowe wśród win odpowiednich do grillowania to: hiszpańskie Verdejo oraz Sauvignon Blanc.

grill-wine-lifestyle-2