Żeberka w miodzie i whisky z grilla
Żeberka w miodzie i whisky, w towarzystwie pieczonych ziemniaków, kapusty lub śliwek. Ogrom wariacji na temat wieprzowiny sprawił, że i ja postanowiłem zaszaleć. Połączyłem ze sobą dwa jakże pożądane składniki; czerwone mięso i szlachetną whisky. Zapraszam na sztandarowe danie każdego mięsożercy i wielbiciela elitarnych trunków.
Pamiętaj, że kupując żeberka na grilla, możesz znaleźć w sklepach ich różne rodzaje. W zależności od miejsca wykrawania mięsa, żeberka dzielą się na: baby back ribs (wykrawa się je z odcinka leżącego pod kręgosłupem świni), rib tips (najniższa część żeber w strefie brzusznej), spare ribs (obszar poniżej baby back ribs), country style pork ribs (mięso wykrawane z łopatki, w pobliżu baby back ribs). Żeberka w miodzie, które przygotujemy w tym przepisie, powinny mieć około 35% przerost tłuszczu. Pamiętaj, że tłuszcz jest nośnikiem smaku – jego zbyt mała ilość sprawi, że żeberka mogą być przeciągnięte i zbyt suche.
Składniki
- żeberka wieprzowe z kością
- oliwa
- sól
- pieprz
- świeży imbir
- świeży czosnek
- gwiazdki anyżu
- świeża papryczka chili
- miód
- sos sojowy
- whisky
- sproszkowana papryka ostra
- ocet jabłkowy
- bulion
- świeża kolendra
Przygotowanie:
- Żeberka, które wybrałem posiadały ok. 35% przerost tłuszczu. Wspominam o tym nie bez powodu, ponieważ jak wiadomo tłuszcz jest doskonałym nośnikiem smaku i korzystnie wpływa na strukturę i konsystencję potraw. Zbyt chude żeberka łatwo przeciągnąć, w efekcie czego, stają się twarde i suche.
- Przystępując do grillowania, wieprzowinę oprószyłem solą oraz pieprzem, a następnie umieściłem ją w naczyniu z rozgrzaną oliwą.
- Ponieważ moim założeniem było osiągnięcie idealnie miękkiego, z łatwością odchodzącego od kości mięsa, sumiennie kontrolowałem sytuację na ruszcie.
- Aby podkręcić charakter dania, posiekałem świeży imbir i czosnek w cienkie plastry. Aromatyczne dodatki rozłożyłem wśród skwierczących żeberek i pozwoliłem, aby smaki połączyły się w idealnie wyważoną całość.
- Nie zapomniałem również o gwiazdkach anyżu, które rewelacyjnie komponują się z mięsem i świeżo skrojonej papryczce chili.
- Kiedy całość zaczęła roztaczać wokół niesamowity zapach, sięgnąłem po miód i polałem nim wieprzowinę. Następnie, do naczynia dodałem odrobinę sosu sojowego, słuszną ilość whisky i sproszkowaną ostrą paprykę.
- Doprowadziłem całość do wrzenia, a na końcu podlałem octem jabłkowym i bulionem.
- Godzina na grillu pod przykryciem sprawiła, że większość płynów zredukowała się do minimum.
- W rezultacie otrzymałem odpowiednio gęsty, esencjonalny sos i żeberka w perfekcyjnej glazurze, które udekorowałem świeżą kolendrą.