Grill360 Przepisy Grillowanie wołowiny Żeberka Wołowe pomidorowo-winne na grillu

Żeberka Wołowe pomidorowo-winne na grillu

Żeberka Wołowe pomidorowo-winne na grillu

Żeberka wołowe powszechnie uznawane są za wymagające danie. Mięso powinno delikatnie odchodzić od kości, być miękkie i soczyste. Często dobieramy zły czas smażenia, w efekcie czego potrawa staje się sucha.

Dzisiaj postanowiłem udowodnić Wam, że nawet początkujący kucharz jest w stanie przygotować doskonały wołowy szponder.

Należy jedynie uzbroić się w cierpliwość, a czas włożony w przygotowanie posiłku zrekompensuje wspaniały i bogaty smak.

Zapraszam na pomidorowo-winne żeberka wołowe z pancettą i brązowymi pieczarkami.

Żeberka Wołowe – przygotowanie:

Do kociołka żeliwnego wlałem oliwę i mocno ją rozgrzałem.

Solidną porcję wołowych żeberek umieściłem w naczyniu i doprawiłem do smaku. W tym celu posłużył mi świeżo zmielony czarny pieprz i sól. Po krótkiej chwili wszystko zaczęło wspaniale skwierczeć, a wytapiający się tłuszcz stał się idealną bazą pod gęsty, winny sos.

Gdy żeberka dostatecznie się obsmażyły, do kociołka dodałem przecier pomidorowy, rozcierając go na dnie za pomocą przekrojonego na pół czosnku. W ten sposób produkty stworzyły aromatyczną całość, którą następnie wzbogaciłem naciętą papryczką chilli.

Żeberka Wołowe

Nie zapomniałem również o suszonych ziołach; kolendra, kmin rzymski i ziarenka pieprzu stworzyły mieszankę idealną, doskonale podkreślającą smak mięsa.

Kolejnym krokiem było połączenie żeberek z półwytrawnym czerwonym winem. Litr alkoholu w zupełności wystarczył. Reszta posłużyła jako miły aperitif.

Obłędny zapach unoszący się nad grillem dodatkowo wzmagał apetyt. Ale to nie był koniec kulinarnej przygody.

Gdy wino wyparowało, do kociołka dolałem bulion, następnie przykryłem kociołek pokrywą i odstawiłem na 2,5 godziny. Temperatura panująca podczas grillowania powinna była osiągnąć ok. 200 stopni.

W międzyczasie, postanowiłem przygotować dodatek do żeberek, w postaci przysmażonego wędzonego boczku tzw. pancetty i brązowych pieczarek, które znalazły się w moim przepisie całkiem przypadkowo i jak się później okazało, świetnie wkomponowały się w smak całego dania.

przepis_Michała_Dobosza_Grill360_na_żeberka_wołowe_z_grilla

Ponieważ w ogrodzie stał również grill gazowy, skorzystałem z palnika bocznego dzięki czemu, udało mi się zrobić całe danie w jednym miejscu, bez wychodzenia do kuchni. Przysmażyłem wędzony boczek, a do wytopionego tłuszczu wrzuciłem pokrojone w ćwiartki pieczarki. Po kilku minutach dodatek do mięsa był gotowy.

Po upływie zakładanego czasu żeberka także nadawały się do jedzenia. Sos, który powstał w trakcie grillowania, postanowiłem przetrzeć przez sitko, następnie polałem nim potrawę. Pancetta i brązowe pieczarki były uwieńczeniem dzieła. Całość wyglądała niesamowicie i błyskawicznie zniknęła z talerzy.

Żeberka Wołowe – SKŁADNIKI:
  • żeberka wołowe
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • przecier pomidorowy
  • wino czerwone półwytrawne
  • czosnek
  • papryczka chilli
  • kolendra
  • kmin rzymski
  • bulion
  • brązowe pieczarki
  • wędzony boczek

Czas przygotowania:
45 minut
Czas grillowania:
2,5 godziny
Liczba osób – porcji:
6 os.

Akcesoria:

kociołek żeliwny 

 

Autor przepisu: Michał Dobosz
autor tekstu Monika Mykicka

GD Star Rating
loading...
Żeberka Wołowe pomidorowo-winne na grillu, 5.0 out of 5 based on 6 ratings