Odpowiedź: Jest kilka podstawowych błędów które popełniamy i efektem jest gasnący brykiet.

Zgasł mi brykiet – Najczęstsze błędy popełniane to:

• nieodpowiednia rozpałka.
Należy używać wyłącznie rozpałek w postaci stałej, które palą się dłużej i zapewniają wysoką temperaturę. Parafinowe kostki i inne ekologiczne rozpałki gwarantują szybkie i skuteczne podpalenie każdego brykietu.
• Rozłożenie brykietu na ruszcie przed dokładnym jego rozpaleniem.
Należy odczekać, aż węgiel pokryje się cienką warstwą szarego lub białego popiołu. Jeśli zbyt wcześnie przełożymy rozżarzony węgiel na ruszt, może zgasnąć.
• Wywietrzniki powietrza są zamknięte lub tylko częściowo uchylone. Podczas grillowania wywietrzniki powietrza w kotle i pokrywie powinny być otwarte. Tylko w ten sposób tlen dostaje się do środka i zapewnia skuteczne podtrzymanie żaru.
• Wygaśnięcie węgla może być również spowodowane tym, ze użyto zbyt dużej jego ilości. W takim przypadku kawałki węgla wygaszają się wzajemnie, gdyż nie ma w kotle odpowiedniej cyrkulacji powietrza.

ekspert-grill-360-brykiet-3