Zupa Tom Yum Gai, czyli tradycyjna zupa tajska
Tradycyjna zupa tajska? To wcale nie musi być trudne! I pomimo, że „Tom Yum Gai” brzmi trochę egzotycznie, to samo przygotowanie zupy pójdzie Ci jak z płatka. A smak? Sam się przekonaj! 🙂
Składniki
- 20 obranych surowych krewetek
- 2 cebule czerwone pokrojone w ćwiartki
- 2 pomidory pokrojone w ćwiartki
- 1 l wody
- 350 ml mleka kokosowego (ok. 1/3 kartonu)
- 4 łyżki tajskiej pasty Tom Yum Gai
- 3 laski trawy cytrynowej
- 5 suszonych liści kaffiru
- 4 łyżki sosu rybnego
- 4-6 łyżeczek cukru brązowego
- Świeża kolendra
- Olej
Przygotowanie:
- Przygotuj grill do grillowania metodą bezpośrednią.
- Ulokuj Wok bezpośrednio nad żarem i rozgrzewaj przez 10 minut pod zamkniętą pokrywą grilla.
- Otwórz pokrywę i nalej na wok 3-4 łyżki oleju, wrzuć cebulę oraz pomidory (uważaj na gorący olej) i rozłóż składniki równomiernie na woku. Nie mieszaj, zamknij pokrywę.
- Po upływie ok. minuty otwórz pokrywę i przemieszaj składniki tak, aby przesmażyły się z drugiej strony. Cebula powinna być mocno zrumieniona. Dodaj krewetki i zamknij pokrywę.
- Po kolejnej minucie dodaj pastę Tom Yum Gai, wymieszaj dokładnie i zamknij pokrywę na ok. 30 sekund.
- Po otwarciu pokrywy dolej wodę, mleko kokosowe, trawę cytrynową oraz liść kaffiru. Zamieszaj zupę, zamknij pokrywę i poczekaj, aż potrawa stanie się gorąca.
- Dodaj cukier oraz sos rybny, zamieszaj i rozlej do misek. Serwuj ze świeżą kolendrą.