Grill360 Aktualności ze świata grillowania Zupa Tom Yum Gai, czyli tradycyjna zupa tajska

Zupa Tom Yum Gai, czyli tradycyjna zupa tajska

decofire
0 4887
Zupa Tom Yum Gai, czyli tradycyjna zupa tajska
Tradycyjna zupa tajska? To wcale nie musi być trudne! I pomimo, że „Tom Yum Gai” brzmi trochę egzotycznie, to samo przygotowanie zupy pójdzie Ci jak z płatka. A smak? Sam się przekonaj! 🙂
Zupa Tom Yum Gai – Składniki:
  • 20 obranych surowych krewetek
  • 2 cebule czerwone pokrojone w ćwiartki
  • 2 pomidory pokrojone w ćwiartki
  • Litr wody
  • 350 ml mleka kokosowego (ok. 1/3 kartonu)
  • 4 łyżki tajskiej pasty Tom Yum Gai
  • 3 laski trawy cytrynowej
  • 5 suszonych liści kaffiru
  • 4 łyżki sosu rybnego
  • 4-6 łyżeczek cukru brązowego
  • Świeża kolendra
  • Olej
Zupa Tom Yum Gai – Przygotowanie:
  • Przygotuj grill do grillowania metodą bezpośrednią.
  • Ulokuj Wok bezpośrednio nad żarem i rozgrzewaj przez 10 minut pod zamkniętą pokrywą grilla.
  • Otwórz pokrywę i nalej na wok 3-4 łyżki oleju, wrzuć cebulę oraz pomidory (uważaj na gorący olej) i rozłóż składniki równomiernie na woku. Nie mieszaj, zamknij pokrywę.
  • Po upływie ok. minuty otwórz pokrywę i przemieszaj składniki tak, aby przesmażyły się z drugiej strony. Cebula powinna być mocno zrumieniona. Dodaj krewetki i zamknij pokrywę.
  • Po kolejnej minucie dodaj pastę Tom Yum Gai, wymieszaj dokładnie i zamknij pokrywę na ok. 30 sekund.
  • Po otwarciu pokrywy dolej wodę, mleko kokosowe, trawę cytrynową oraz liść kaffiru. Zamieszaj zupę, zamknij pokrywę i poczekaj, aż potrawa stanie się gorąca.
  • Dodaj cukier oraz sos rybny, zamieszaj i rozlej do misek. Serwuj ze świeżą kolendrą.

Czas przygotowania:
15 minut

Czas gotowania:
15 minut

Liczba osób – porcji:
4 os.

Metoda grillowania:
bezpośrednia

Akcesoria:
Wkład Weber GBS – Wok

Zupa Tom Yum Gai Gourmet BBQ System-grill-przepis-zupa-tajska

GD Star Rating
a WordPress rating system
Zupa Tom Yum Gai, czyli tradycyjna zupa tajska, 4.9 out of 5 based on 9 ratings