Zupa Tom Yum Gai, czyli tradycyjna zupa tajska
30 min 4 osoby <120 zł

Zupa Tom Yum Gai, czyli tradycyjna zupa tajska

Tradycyjna zupa tajska? To wcale nie musi być trudne! I pomimo, że „Tom Yum Gai” brzmi trochę egzotycznie, to samo przygotowanie zupy pójdzie Ci jak z płatka. A smak? Sam się przekonaj! 🙂

Składniki

  • 20 obranych surowych krewetek
  • 2 cebule czerwone pokrojone w ćwiartki
  • 2 pomidory pokrojone w ćwiartki
  • 1 l wody
  • 350 ml mleka kokosowego (ok. 1/3 kartonu)
  • 4 łyżki tajskiej pasty Tom Yum Gai
  • 3 laski trawy cytrynowej
  • 5 suszonych liści kaffiru
  • 4 łyżki sosu rybnego
  • 4-6 łyżeczek cukru brązowego
  •  Świeża kolendra
  •  Olej

Przygotowanie:

  1. Przygotuj grill do grillowania metodą bezpośrednią.
  2. Ulokuj Wok bezpośrednio nad żarem i rozgrzewaj przez 10 minut pod zamkniętą pokrywą grilla.
  3. Otwórz pokrywę i nalej na wok 3-4 łyżki oleju, wrzuć cebulę oraz pomidory (uważaj na gorący olej) i rozłóż składniki równomiernie na woku. Nie mieszaj, zamknij pokrywę.
  4. Po upływie ok. minuty otwórz pokrywę i przemieszaj składniki tak, aby przesmażyły się z drugiej strony. Cebula powinna być mocno zrumieniona. Dodaj krewetki i zamknij pokrywę.
  5. Po kolejnej minucie dodaj pastę Tom Yum Gai, wymieszaj dokładnie i zamknij pokrywę na ok. 30 sekund.
  6. Po otwarciu pokrywy dolej wodę, mleko kokosowe, trawę cytrynową oraz liść kaffiru. Zamieszaj zupę, zamknij pokrywę i poczekaj, aż potrawa stanie się gorąca.
  7. Dodaj cukier oraz sos rybny, zamieszaj i rozlej do misek. Serwuj ze świeżą kolendrą.

Zobacz również:

Zupa z wędzonego homara 90 min 2 osoby Zupa z wędzonego homara
Krem z wędzonej dyni Hokkaido 2h 3 osoby Krem z wędzonej dyni Hokkaido
Zupa Tom Kha 30 min 4 osoby Wideo Zupa Tom Kha