Grill360 GRILLOWY LIFESTYLE Jak długo grillować, czyli grillowanie na czas

Jak długo grillować, czyli grillowanie na czas

decofire
0 2519
Jak długo grillować, czyli grillowanie na czas

Pewnie nie raz zdarzyło się Wam, że mięso przygotowywane na grillu było niedopieczone, bo ściągnęliście je za wcześnie z rusztu. A może przesadziliście z długością czasu pieczenia i warzywa za bardzo się spiekły?

Zwykle przygotowujemy jedzenie “na oko”, nie sięgając wcześniej po informacje dotyczące na przykład czasu gotowania czy pieczenia. Od dziś każda potrawa, jaką przygotujecie na grillu będzie idealnie wypieczona.

Drób – jak długo grillować?

Najwięcej problemu w kwestii długości czasu pieczenia przysparza nam różnego rodzaju mięso. Przede wszystkim dlatego, że, w przeciwieństwie do warzyw, raczej nie zjemy go w postaci surowej lub półsurowej. Musi być zatem dobrze upieczone. Jak wiadomo, najszybciej przygotujemy grillowane dania mięsne za pomocą metody bezpośredniej. Nie należy jednak stawiać rusztu bezpośrednio nad ogniem, a nieco wyżej, aby nie spalić piekącego się tam kurczaka. Na tak ustawionym grillu niewielkie filety drobiowe o masie od 120 g do 180 g będą gotowe już po 10 – 12 minutach. Nieco dłużej będziemy musieli poczekać na udka i skrzydełka. Te pierwsze, ważące około 120 g – 180 g muszą piec się od pół godziny do 45 minut, drugie z kolei, o nieco mniejszej wadze, maksymalnie do 30 minut.

Wieprzowina – jak długo grillować?

Na wieprzowinę przygotowywaną na grillu również nie będziemy musieli czekać bardzo długo. Kiełbaski, w zależności od ich wielkości potrzebują od 10 do 25 minut pieczenia metodą bezpośrednią. Żeberka umieszczone nad źródłem ciepła będą gotowe w ciągu 15 minut, natomiast jeśli nie mamy już miejsca w centrum rusztu lub preferujemy pośrednią metodę grillowania, na talerz będziemy mogli je wyłożyć po 1 – 1,5 godziny.

jak długo grillować

Ryby i owoce morza – jak długo grillować?

Delikatne mięso ryb będzie gotowe do spożycia w ekspresowym tempie. Filety rybne potrzebują zaledwie kilku minut pieczenia w sposób bezpośredni, a ryby w całości (o grubości do 6 cm) powinny być gotowe maksymalnie po 20 minutach spędzonych na ruszcie. Podobnym czasem pieczenia charakteryzują się skorupiaki i owoce morza.

Warzywa i owoce – jak długo grillować?

Jeśli jesteśmy bardzo głodni i nie chcemy czekać długo na dania mięsne, jako przekąskę możemy potraktować warzywa i owoce. Bakłażan, papryka, pomidory, a nawet pieczarki zjemy już po kilku minutach grillowania na dobrze rozgrzanym ruszcie. Najwięcej czasu potrzebują jednak ziemniaki, które zawinięte w folię aluminiową potrzebują nawet godziny pieczenia w sposób pośredni. Owoce, takie jak ananas, banan, brzoskwinie czy nektaryny, a nawet jabłka przygotujemy w nie więcej jak kilkanaście minut. Dzięki temu długo wyczekiwany przez wszystkich poobiedni deser zjemy jeszcze przed daniem głównym.

jak długo grillować

GD Star Rating
loading...
Jak długo grillować, czyli grillowanie na czas, 5.0 out of 5 based on 2 ratings

PODOBNE ARTYKUŁY