Sól do grillowania – przygotuj własną – Porady Grill360
Dziś mało kto potrafi wyobrazić sobie smaczną kuchnię bez dodatku soli. Chociaż jej działanie w nadmiernych ilościach jest niewskazane i na dłuższą metę szkodliwe, ma ona również właściwości zdrowotne. Przede wszystkim docenia się jej walory smakowe. A jak przygotować własną sól do grillowania?
W Guerande – małej, francuskiej miejscowości – od lat wydobywa się sól morską. Nie wykorzystuje się jednak do tego celu udogodnień, jakie oferuje nam dziś technologia i cywilizacja. Wydobywanie soli odbywa się w tradycyjny sposób, poprzez gromadzenie jej w błotnych basenach, w których minerał ten się krystalizuje.
Sól kupimy co prawda w każdym sklepie spożywczym i markecie, jednak można ją również przygotować samodzielnie, bazując na metodach stosowanych w Guerande. Na wodzie, oprócz kryształu soli pojawia się również jej kwiat. To on jest głównym składnikiem soli, którą przygotujemy we własnym domu. Istnieje kilka wariantów przyrządzenia przyprawy.
Sól z suszonymi smardzami i szczypiorem
Taka mieszanka będzie idealną marynatą do dziczyzny i mięsa czerwonego, ale sprawdzi się również w doprawianiu innych rodzajów. Po utłuczeniu smardzów w moździerzu wystarczy wymieszać je ze 100 gramami kwiatu soli i odrobiną szczypiorku. Nic prostszego!
Składniki:
- 100 g soli
- garść suszonych smardzów
- szczypta szczypiorku
Sól do grillowania z kminkiem
Przygotowywanie tego specjału należy rozpocząć od uprażenia na suchej patelni ziaren kminu. Po ostudzeniu wystarczy rozetrzeć je w moździerzu i połączyć z solą. Można też dodać szczyptę kurkumy dla smaku. Taka przyprawa nada niepowtarzalnego smaku zarówno rybom, jak i różnym rodzajom mięsa.
Składniki:
- sól
- kilkanaście ziaren kminu
- szczypta kurkumy
Sól z wodorostami i nasionami kopru włoskiego
To opcja dla bardziej wymagających. Tym razem prażeniu należy poddać nasiona kopru. Po ostygnięciu wystarczy utrzeć je w naczyniu i wymieszać z kwiatem soli oraz suszonymi wodorostami. Ten rodzaj soli jest idealny do doprawiania i marynowania delikatnego mięsa ryb.
Rarytasy przyprawione własnoręcznie przygotowaną solą posmakują zarówno amatorom, jak i smakoszom różnorakiej kuchni.
Składniki:
- nasiona kopru
- kwiat soli
- suszone wodorosty