Grejpfrut z grilla
30 min 2 osoby <60 zł

Grejpfrut z grilla

Po głównym daniu warto zaserwować pyszny deser. Nasza dzisiejsza propozycja to soczysty grejpfrut z grilla udekorowany bitą śmietaną z dodatkiem rumu. Grillowany grejpfrut doprawiony cukrem i cynamonem, to ciekawe połączenie intensywnego cytrusowego smaku, zrównoważonego słodkimi i korzennymi nutami. Wypróbuj koniecznie ten oryginalny i prosty przepis!

Grejpfrut z grilla to propozycja na nietypowy deser, który z pewnością zaskoczy Twoich bliskich. Nieco gorzki i kwaśny smak tego soczystego owocu łagodzimy cukrem, cynamonem i wanilią, które dodadzą słodyczy.  Kluczowym składnikiem jest także ubita śmietanka własnej roboty z dodatkiem wyrazistego rumu, która dodaje jeszcze więcej niezwykłych nut smakowych. To wyjątkowa uczta dla podniebienia, która przenosi klasyczny smak grejpfruta na zupełnie nowy poziom!

Grejpfrut to nie tylko smaczny owoc, ale także skarbnica wartości odżywczych. Bogaty w witaminę C i błonnik, wspiera odporność organizmu i korzystnie wpływa na procesy trawienia. Dzięki niewielkiej zawartości kalorii i dużej ilości wody w składzie, jest doskonałym dodatkiem do zdrowej diety – pomaga zachować uczucie sytości i prawidłowy poziom nawodnienia organizmu.

Deser z przepisu przygotowano na ceramicznym grillu węglowym Kamado Joe, który doskonale utrzymuje stabilne temperatury, sprawdzając się zarówno do grillowania bezpośredniego, jak i pośredniego. Grejpfruty grillujemy pod zamkniętą pokrywą, przez około 20 minut, w stabilnej temperaturze 230 stopni Celsjusza.

Zobacz też: Grill kamado – poznaj azjatycką sztukę grillowania!

Składniki

  • 2 grejpfruty
  • 6 łyżeczek brązowego cukru (po 1,5 na każdą połówkę owoca)
  • 1/4 łyżeczki cynamonu (świeżo startego)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka rumu Sailor Jerry Spiced
  • 1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2 szklanki gęstej śmietanki do ubijania

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej grill do temperatury około na 230°C,  aby stworzyć warunki do grillowania pośredniego.
  2. Przekrój grejpfruta na pół. Następnie użyj noża do obierania lub ząbkowanego noża i przetnij wzdłuż wewnętrznej krawędzi każdego segmentu owocu.
  3. Do każdej połówki grejpfruta dodaj  1,5 łyżki brązowego cukru i wetrzyj do środka. Następnie dodaj trochę świeżego cynamonu na wierzchu każdej połówki grejpfruta.
  4. Ułóż grejpfruty miąższem do góry na żeliwnej patelni na grillu nagrzanym do 230°C i zamknij pokrywę. Piecz przez 20 minut. Wykorzystaj ten czas na przygotowanie bitej śmietany.
  5. W trakcie opiekania grejpfrutów na ruszcie przygotuj bitą śmietanę z rumem. Używając trzepaczki ubijaj gęstą śmietankę, aż osiągnie odpowiednią konsystencję. Dodaj cukier puder, ekstrakt z wanilii i rum. Ubijaj, aż wszystkie składniki się połączą, a śmietana będzie sztywna. Odłóż do lodówki.
  6. Otwórz pokrywę grilla po 20 minutach i sprawdź efekty grillowania grejpfrutów. Jeśli uważasz, że potrzebują jeszcze trochę czasu, zamknij ponownie pokrywę i pozwól im się grillować przez kolejne 2–3 minuty. Nie możesz jednak dopuścić, aby resztki cukru na dnie patelni zbytnio się karmelizowały i spaliły.
  7. Przenieś upieczone grejpfruty na talerz do podania. Poczekaj kilka minut, aż wierzch grejpfruta lekko ostygnie, a następnie udekoruj każdy grejpfrut 2 łyżkami bitej śmietany z dodatkiem rumu. Jeśli grejpfrut jest zbyt gorący lub bite śmietana leży zbyt długo na ciepłym owocu, zacznie się topić i zepsuje efekt, ale nadal będzie pyszna.
  8. Grejpfrut z grilla gotowy. Smacznego!

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Stek z ananasa z grilla 15 min 2 osoby Stek z ananasa z grilla
Grillowane banany z czekoladą – Przepisy Grill360 30 min 2 osoby Wideo Grillowane banany z czekoladą – Przepisy Grill360
Flambirowane brzoskwinie 15 min 2 osoby Wideo Flambirowane brzoskwinie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *