Przyprawy do potraw z grilla – kilka słów o estragonie
Istnieją zioła, których żucie powoduje drętwienie języka. Jednak nie na długo i nie zawsze w postaci poddanej działaniom wysokiej temperatury. Taką rośliną jest estragon – ziele o licznych właściwościach leczniczych i doskonałych walorach smakowych.
Wygląd i właściwości
Estragon jest wysoką, sięgającą około 2 metrów rośliną. W kuchni można używać zarówno do mięs jak i warzyw, na przykład w postaci sałatek. Ze względu na intensywny smak tej przyprawy, warto wiedzieć jak i w którym momencie gotowania lub pieczenia dodać ją do potrawy. Intensywność smaku estragonu wzmaga się z czasem gotowania w wysokich temperaturach. Jeśli zatem nie chcemy, aby roślina zdominowała smak naszego dania, a jedynie go wydobyła i podkreśliła, dodajmy ją na około 15 minut przed końcem gotowania. Warto o tym pamiętać szczególnie podczas przygotowywania potraw na grillu, które zwykle przed wrzuceniem na ruszt marynujemy. W takim przypadku najlepszym wyjściem będzie zamarynowanie na przykład kawałka mięsa w innych przyprawach oraz dodanie estragonu. Jednak dodajmy estragon dopiero przed końcem pieczenia, gdy mięso będzie znajdowało się już jakiś czas na ruszcie. W taki sposób ochronimy się przed gorzkawym smakiem estragonu.
Przyprawy do potraw z grilla – zastosowanie estragonu
Jako przyprawy do potraw z grilla zioła takie jak estragon są doskonałym dodatkiem do różnego rodzaju sosów. Zarówno tych sałatkowych, jak i z przeznaczeniem do mięs. Przykładem sosu, w którym estragon sprawdzi się idealnie jest sos tatarski.
Przyprawę tę szczególnie często stosuje się w połączeniu z rybami, których na grillu nie trzyma się długo, dlatego estragon nie zdąży zgorzknieć i przekazać goryczy potrawie. Nadaje się również do doprawiania dań z owoców morza, a także dań mięsnych (drobiu, dziczyzny i cielęciny).
Estragon jest też powszechnie stosowany jako dodatek aromatyzujący ocet. Wystarczy umieścić łodygę w butelce octu winnego, a po kilku tygodniach tak przygotowany ocet estragonowy można wykorzystać do przyrządzenia m.in. musztardy.