Tania alternatywa dla fanów steków – co to są bistro steki i...

Tania alternatywa dla fanów steków – co to są bistro steki i jak je przyrządzić?

Tania alternatywa dla fanów steków – co to są bistro steki i jak je przyrządzić?

Każdy kto jest fanem steków zna doskonale takie pojęcia jak  Ribeye, New York, czy Filet Mignon. To nazwy bardzo cenionych cięć stekowych. Jednocześnie za tak wysoką jakość musimy zapłacić równie wysoką cenę.

Bardziej wtajemniczeni wiedzą jednak, że równie pysznego steka można przygotować z nieco tańszych elementów wołowiny. Wystarczy znać kilka podstawowych zasad i wiedzieć, jakich elementów użyć. Z pomocą mogą nam przyjść tzw. Bistro steki – czym dokładnie są i jak je przygotować?

Co to są bistro steki?

Bistro steki to cięcia wołowiny takie jak Hanger stek (cięty z części przepony zwanej świecą), stek Bavette (wycinany z części łaty) czy Skirt Steak (z okolic szpondru). Nazwa bistro steaks pochodzi z Francji, gdzie te cięcia rozsławili szefowie popularnych barów szybkiej obsługi, którzy oferowali doskonałe dania w dobrych cenach. Także w Meksyku i południowej Ameryce są one dobrze znane, choć nieco inaczej się je nazywa. Przykładowo Hanger stek w Meksyku to Arrachera, gdzie po zamarynowaniu i upieczeniu serwuję się go z guacamole, salsą i sokiem z cytryny.

Każdy kto kiedykolwiek miał okazję przyrządzać stek New York czy Mignon, ten wie, że taki stek wychodzi prawie zawsze idealnie. Doprawdy, ciężko jest go zepsuć. Nieistotne jaki stopień wysmażenia lubimy, w najgorszym wypadku będzie on stekiem poprawnie usmażonym. Sprawa wygląda nieco inaczej jeśli chodzi o tańsze cięcia. Tutaj musimy już pilnować kilku zasad aby stek był dobry. Zasady te są jednak proste a ich zastosowanie pozwoli przygotować naprawdę pyszne steki.

Bistro steki – kilka zasad przyrządzania

Przede wszystkim zachowajmy umiar. Jeśli chcemy by mięso było odpowiednio miękkie, nie możemy go zbyt długo grillować. Medium done to absolutne maksimum, a jeszcze lepiej będzie jeśli postawimy na medium rare.  Świetnym pomysłem będzie też pokrojenie steka na cieńsze plastry i grillowanie go po 30-40 sekund na stronę. Poza tym pamiętajmy, że mięso wrzucamy na ruszt tylko wtedy, kiedy będzie on już bardzo dobrze rozgrzany.

Tak jak w każdym rodzaju mięsa tak i tutaj, dobra marynata to podstawa. Sprawi ona, że mięso skruszeje i stanie się bardziej delikatne. Ważny jest długi czas marynowania, co najmniej kilka godzin. Ponieważ cięcia te pełne są same w sobie aromatu i smaku, marynata nie musi być jakaś szczególna. Wystarczy odrobina oliwy, octu winnego i ulubione przyprawy.

Każdy z tych steków, a już Bavette’a szczególnie, kroimy w poprzek włókien. Inaczej mięso będzie zbyt twarde i ciężko będzie je pogryźć.

Poza tymi zasadami należy cały czas pamiętać o tych ogólnych i podstawowych, takich jak odpowiedni czas po wyjęciu z lodówki mięsa zanim trafi na grilla, czy pozwolenie mięsu nieco odpocząć po grillowaniu.

Koniecznie wypróbujcie a przekonacie się, że przy odrobinie wprawy, z łatwością i tańszym kosztem wyczarujecie wyśmienite steki. Cięcia omawianych steków możecie dostać w sklepie Befsztyk.pl.

GD Star Rating
loading...
Tania alternatywa dla fanów steków - co to są bistro steki i jak je przyrządzić?, 5.0 out of 5 based on 3 ratings