Bardziej wtajemniczeni wiedz─ů jednak, ┼╝e r├│wnie pysznego steka mo┼╝na przygotowa─ç z nieco ta┼äszych element├│w wo┼éowiny. Wystarczy zna─ç kilka podstawowych zasad i wiedzie─ç, jakich element├│w u┼╝y─ç. Z pomoc─ů mog─ů nam przyj┼Ť─ç tzw. bistro steki ÔÇô czym dok┼éadnie s─ů i jak je przygotowa─ç?

Co to s─ů bistro steki?

Bistro steki to ci─Öcia wo┼éowiny takie jak Hanger stek (ci─Öty z cz─Ö┼Ťci przepony zwanej ┼Ťwiec─ů), stek Bavette (wycinany z cz─Ö┼Ťci ┼éaty) czy Skirt Steak (z okolic szpondru). Nazwa bistro steaks pochodzi z Francji, gdzie te ci─Öcia rozs┼éawili szefowie popularnych bar├│w szybkiej obs┼éugi, kt├│rzy oferowali doskona┼ée dania w dobrych cenach. Tak┼╝e w Meksyku i po┼éudniowej Ameryce s─ů one dobrze znane, cho─ç nieco inaczej si─Ö je nazywa. Przyk┼éadowo Hanger stek w Meksyku to Arrachera, gdzie po zamarynowaniu i upieczeniu serwuje si─Ö go z guacamole, sals─ů i sokiem z cytryny.

Ka┼╝dy, kto kiedykolwiek mia┼é okazj─Ö przyrz─ůdza─ç stek New York czy Mignon, wie, ┼╝e taki stek wychodzi prawie zawsze idealnie. Doprawdy, ci─Ö┼╝ko jest go zepsu─ç. Nieistotne, jaki stopie┼ä wysma┼╝enia lubimy, w najgorszym wypadku b─Ödzie on stekiem poprawnie usma┼╝onym. Sprawa wygl─ůda nieco inaczej, je┼Ťli chodzi o ta┼äsze ci─Öcia. Tutaj musimy ju┼╝ pilnowa─ç kilku zasad, aby stek by┼é dobry. Zasady te s─ů jednak proste, a ich zastosowanie pozwoli przygotowa─ç naprawd─Ö pyszne steki.

Bistro steki ÔÇô kilka zasad przyrz─ůdzania

Przede wszystkim zachowajmy umiar. Je┼Ťli chcemy, by mi─Öso by┼éo odpowiednio mi─Ökkie, nie mo┼╝emy go zbyt d┼éugo grillowa─ç. Medium done to absolutne maksimum, a jeszcze lepiej b─Ödzie, je┼Ťli postawimy na medium rare. ┬á┼Üwietnym pomys┼éem b─Ödzie te┼╝ pokrojenie steka na cie┼äsze plastry i grillowanie go po 30-40 sekund na stron─Ö. Poza tym pami─Ötajmy, ┼╝e mi─Öso wrzucamy na ruszt tylko wtedy, kiedy b─Ödzie on ju┼╝ bardzo dobrze rozgrzany.

Tak jak w ka┼╝dym rodzaju mi─Ösa tak i tutaj, dobra marynata to podstawa. Sprawi ona, ┼╝e mi─Öso skruszeje i stanie si─Ö bardziej delikatne. Wa┼╝ny jest d┼éugi czas marynowania, co najmniej kilka godzin. Poniewa┼╝ ci─Öcia te pe┼éne s─ů same w sobie aromatu i smaku, marynata nie musi by─ç bardzo wyszukana. Wystarczy odrobina oliwy, octu winnego i ulubione przyprawy.

Ka┼╝dy z tych stek├│w, a ju┼╝ BavetteÔÇÖa szczeg├│lnie, kroimy w poprzek w┼é├│kien. Inaczej mi─Öso b─Ödzie zbyt twarde i ci─Ö┼╝ko b─Ödzie je pogry┼║─ç.

Poza tymi zasadami, nale┼╝y ca┼éy czas pami─Öta─ç o tych og├│lnych i podstawowych, takich jak odpowiedni czas po wyj─Öciu z lod├│wki mi─Ösa zanim trafi na grilla, czy pozwolenie mi─Ösu nieco odpocz─ů─ç po grillowaniu.

Koniecznie wypr├│bujcie a przekonacie si─Ö, ┼╝e przy odrobinie wprawy, z ┼éatwo┼Ťci─ů i ta┼äszym kosztem wyczarujecie wy┼Ťmienite steki. Ci─Öcia omawianych stek├│w mo┼╝ecie dosta─ç w sklepie Befsztyk.pl.

Akcesoria:

sztu─çce do stek├│w