Co na grilla węglowego – brykiet czy węgiel drzewny?

Co na grilla węglowego – brykiet czy węgiel drzewny?

0 115
Co na grilla węglowego – brykiet czy węgiel drzewny?

Każdy, kto spędza czas z bliskimi na grillowaniu – okazjonalnie lub regularnie – doskonale wie, jak istotną kwestią jest w grillowaniu odpowiednie paliwo. Nawet najlepszy grill i dobrej jakości produkty spożywcze nie dadzą nam dobrej potrawy bez właściwego materiału opałowego i stałej, dopasowanej temperatury. Zgodnie z normami europejskimi, do grilla powinniśmy używać wyłącznie węgla lub brykietu. Warto także pamiętać, aby przed zakupem paliwa sprawdzić jego jakość – kupujmy jedynie od sprawdzonych producentów, tak aby mieć pewność, że nasze grillowanie nie przyczynia się do zanieczyszczenia środowiska.

Kiedy już wiemy o konieczności zakupu bezpiecznego materiału opałowego, nasuwa się wątpliwość – brykiet czy węgiel drzewny? To odwieczne pytanie wszystkich amatorów grillowania na grillu węglowym. Postaramy się więc dzisiaj nieco przybliżyć oba te paliwa i pomóc w przerwaniu tego impasu.

brykiet , węgiel , grill360 , weber
Brykiet – za i przeciw

Brykiet drzewny produkowany jest z kilku składników, między innymi z węgla drzewnego, torfu, trocin, słomy oraz substancji palnych. Wszystkie te elementy zostają w specjalny sposób sprasowane pod dużym ciśnieniem. Spoiwem brykietu zazwyczaj jest żywica, klej albo skrobia ziemniaczana.
Brykiet ma budowę bardziej zwartą niż węgiel drzewny przez co czas jego rozpalania jest dłuższy. Powoduje to jednak też, że brykiet drzewny dłużej się pali i utrzymuje ciepło, przez co jest bardziej skuteczny i nie wymaga od grillującego ciągłego dokładania paliwa do grilla. Także równomierne rozłożenie żaru na całej powierzchni rusztu jest w przypadku brykietu bardzo proste. Wydajność brykietu zależy oczywiście od jego jakości, ale nierzadko potrafi on utrzymywać ciepło nawet przez 4 godziny.

Do rozpalenia brykietu przyda się nieco więcej cierpliwości; zwłaszcza początkowa faza może sprawić pewne trudności. Jest to jednak trud opłacalny, biorąc pod uwagę późniejszą wydajność brykietu. Dla wyjątkowo niecierpliwych dobrym rozwiązaniem będzie zakup pomocniczego komina, który w znacznym stopniu ułatwia proces rozpalania.

Cena brykietu jest współmierna do jego wydajności. Za jego 2,5 kilogramowe opakowanie zapłacimy co najmniej 15 złotych, natomiast na 10 kilogramów dobrego brykietu możemy wydać nawet około 200 złotych. Jeżeli jednak zależy nam na naturalnym, bezpiecznym brykiecie, który przez długi czas utrzyma stałą temperaturę na ruszcie nie powinniśmy na nim oszczędzać.

węgiel , grill360
Węgiel drzewny – najważniejsze cechy

Starszym konkurentem brykietu jest dobrze wszystkim znany węgiel drzewny. Jako paliwo, jest on znany dużo dłużej niż brykiet. Jego niewątpliwą zaletą jest szybkie rozpalanie się – wystarczy kilka minut aby osiągać porządaną temperaturę na ruszcie. Niestety, aby ją utrzymać konieczne jest częste dokładanie węgla – inaczej niż w przypadku brykietu. Węgiel drzewny uznawany jest za paliwo, produkujące minimalną ilość zanieczyszczeń, co jest niewątpliwym jego walorem, zwłaszcza w oczach miłośników grillowania przyjaznego dla środowiska.

Eksperci zalecają kupowanie węgla pozyskiwanego wyłącznie z drzew liściastych. Powodem tego jest niewielka ilość toksyn i wilgoci w tychże drzewach, co skutkuje większą ilością zdrowszego węgla. Należy pamiętać, aby przy zakupie węgla zwrócić także uwagę na wielkość jego bryłek – powinny one być jak największe, wtedy będą palić się dłużej.

Węgiel drzewny to paliwo tańsze od brykietu. Zakupimy go już za 10 złotych. Tyle bowiem trzeba zapłacić za 2,5 kilogramowe opakowanie tego materiału opałowego. Za większą jego ilość, na przykład 10 kilogramów, zapłacimy natomiast około 100 złotych. Jest to więc nawet o połowę niższa cena, niż w przypadku brykietu. Należy jednak zwrócić uwagę, że ze względu na konieczność dokładania węgla w trakcie grillowania zużyjemy go szybciej niż opakowanie brykietu.

grill , brykiet , wegiel
Indywidualny wybór

Przedstawiliśmy za i przeciw brykietu i węgla drzewnego. Pierwszy z wymienionych stale zyskuje na popularności, ze względu na swoją dużą wydajność. Nie odstrasza w tym przypadku nawet wysoka cena. Są jednak wśród miłośników grillowania także zwolennicy węgla drzewnego, którym nie przeszkadza jego dokładanie w trakcie grillowania, wręcz przeciwnie – uznają to za część pewnego rytuału. Najważniejszym jest zatem, aby dobrze zastanowić się nad swoimi oczekiwaniami i wymaganiami względem materiału opałowego na grilla, a następnie wybrać ten, który najbardziej będzie odpowiadał naszym potrzebom.

GD Star Rating
loading...
Co na grilla węglowego - brykiet czy węgiel drzewny?, 5.0 out of 5 based on 1 rating