Piec konwekcyjno-parowy to urządzenie, które cieszy się dużą popularnością w branży gastronomicznej. Umożliwia ono pieczenie, gotowanie i podgrzewanie potraw przy użyciu powietrza przepływającego wewnątrz urządzenia oraz pary wodnej. W tym artykule omówimy różne rodzaje pieców konwekcyjno-parowych oraz kryteria, które warto brać pod uwagę, aby wybrać odpowiednie urządzenie dla swojego lokalu gastronomicznego. Sprawdź je już teraz!

Który rodzaj pieca konwekcyjno-parowego będzie najlepszy?

Warto podkreślić, że piece konwekcyjno-parowe wyróżniają się trzema rodzajami. Dzieli się je przede wszystkim ze względu na rodzaj zasilania tych urządzeń. Pierwszy z nich, czyli piec konwekcyjno-parowy elektryczny to urządzenie, które jest łatwe w obsłudze i nie wymaga specjalnej instalacji. Taki sprzęt to dobra opcja dla mniejszych lokali gastronomicznych, gdzie nie ma potrzeby stosowania dużych pieców. Jednakże piecyki elektryczne mają niższą moc w porównaniu do pieców gazowych.

Natomiast piec konwekcyjno-parowy gazowy to urządzenie, które wymaga instalacji gazu, co może być kosztowne i czasochłonne. Jednak piec gazowy ma większą moc niż piec elektryczny i jest bardziej efektywny w eksploatacji. Piec gazowy bywa dobrym wyborem zwłaszcza do większych lokali gastronomicznych. Sprawdzi się wszędzie, gdzie potrzebna jest większa moc tego sprzętu. Mnóstwo modeli trwałych i funkcjonalnych pieców konwekcyjno-parowych oferuje sklep internetowy Technica. Sprawdź je już teraz!

Piec konwekcyjno-parowy kombinowany łączy w sobie funkcje pieca konwekcyjnego i pary. Takie urządzenia pozwalają na przygotowywanie różnych potraw w różny sposób, w zależności od potrzeb. Są one bardziej uniwersalne w porównaniu do standardowych pieców konwekcyjno-parowych, ale często wymagają większego nakładu finansowego przy ich zakupie.

Piec konwekcyjno-parowyTym kieruj się podczas wyboru pieca konwekcyjno-parowego

Czy wiesz, jakie parametry ma najlepszy piec konwekcyjno-parowy? Czym będziesz kierować się podczas jego zakupu? Sprawdź poniższe akapity, a dowiesz się, na co zwracać uwagę przy wyborze tego urządzenia do swojego lokalu gastronomicznego.

Moc

Moc pieca konwekcyjno-parowego jest jednym z najważniejszych kryteriów przy wyborze tego urządzenia. W zależności od wielkości i rodzaju lokalu gastronomicznego potrzebujesz pieca o większej lub mniejszej mocy. Dopasuj ją zatem do zapotrzebowania Twojej restauracji czy baru.

Funkcjonalność

Funkcjonalność to również ważny czynnik, na który warto zwrócić uwagę przy wyborze pieca konwekcyjno-parowego. W zależności od potrzeb warto wybrać piec, który ma różne tryby pieczenia i funkcje, takie jak programowanie czasu i temperatury, automatyczne czyszczenie czy też funkcję rozmrażania. Wiele urządzeń oferuje także opcję połączenia się z systemem komputerowym, co umożliwia monitorowanie procesu pieczenia z dowolnego miejsca.

Rozmiar

Ostatnim, ale nie mniej ważnym kryterium przy wyborze pieca konwekcyjno-parowego jest jego wielkość oraz przestrzeń, która jest potrzebna do jego instalacji. Ten sprzęt powinien być dobrze dopasowany do wymiarów kuchni, a także łatwy w obsłudze i regularnej konserwacji. Tylko wtedy korzystanie z tego urządzenia będzie wygodne i proste.

Piec konwekcyjno-parowy jest drogim urządzeniem, dlatego warto dogłębnie zastanowić się nad wyborem odpowiedniego tego typu sprzętu do swojej restauracji. Warto podkreślić, że dobry piec ułatwia pracę w kuchniach gastronomicznych, umożliwiając przygotowywanie różnych potraw w łatwy i szybki sposób. Podczas wyboru tego urządzenia weź pod uwagę jego moc czy funkcjonalność. Mamy nadzieję, że Twoje zakupy będą wyjątkowo udane. Powodzenia!

Artykuł sponsorowany