Kto powiedział, że grillować można tylko latem? Okres świąteczny to doskonała okazja, aby wypróbować rozwiązania, które urozmaicą wigilijny stół, dlatego postanowiliśmy przypomnieć Wam nasze popularne przepisy, które z powodzeniem możecie wykorzystać w trakcie świąt. Sprawdź świąteczne przepisy z grilla i spróbuj przyrządzić aromatyczne przysmaki, dzięki którym zachwycisz swoich bliskich!
Świąteczny Indyk z grilla
Mięso z indyka to doskonały zamiennik kurczaka, cieszący się dużą popularnością także w Polsce! Możesz przyrządzić go jako jedno z głównych dań w Boże Narodzenie lub Święto Szczepana, aby urozmaicić czas spędzany z bliskimi. Choć przygotowanie go zajmuje sporo czasu, to gwarantujemy, że efekt końcowy jest tego wart!
Składniki:
- 8,5 kg indyka (w całości)
- 4 cytryny
- 2 pomarańcze
- 4 jabłka
- 10 gałązek świeżego rozmarynu oraz 10 gałązek tymianku
- 1 łyżka pieprzu
- olej do posmarowania mięsa
Składniki na solankę 5-litrową:
- 2,5 l wody
- 2,5 l soku jabłkowego
- 500 g soli
- 4 liście laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego
Dodatkowo:
- 4-6 opakowania wiórków do podwędzania (np. jabłkowych)
- ręczniki papierowe do osuszenia mięsa
- tacka aluminiowa do odparowania wody
- komin do rozpalania grilla
- sonda do kontroli temperatury
Świąteczny przepis z grilla – indyk
Przygotowanie do grillowania
-
- Dzień przed planowanym grillowaniem umieść mięso w przygotowanej wcześniej solance na 24 godziny. Dzięki temu indyk nabierze wyjątkowego smaku oraz aromatu.
- Solankę odpowiednią dla przyrządzenia indyka o masie 8.5 kg z łatwością przygotujesz poprzez połączenie 2,5 l wody, 2,5 l soku jabłkowego oraz 500 g soli, a także liści laurowych i ziela angielskiego. Umieść mięso w solance i odstaw w chłodne miejsce.
- Następnie po upływie 24 godzin wyciągnij indyka z solanki i osusz za pomocą ręczników papierowych.
- Pokrój w ćwiartki cytryny, pomarańcze oraz jabłka i nafaszeruj nimi indyka. W środku indyka możesz umieścić także gałązki świeżego tymianku i rozmarynu, a jego górę posmarować olejem i posypać zmielonym pieprzem.
- Następnie pół godziny przed rozpoczęciem grillowania zamocz wiórki do wędzenia w wodzie na około 30 minut.
- Przygotuj swojego grilla węglowego, rozpalając go za pomocą specjalnego komina oraz uzupełnij brykietem w ⅔ pojemności.
- Żarzący się brykiet przesyp do koszy char-basket (w grillu Weber Master Touch są one w standardowym wyposażeniu).
- Następnie warto pod grillowanym mięsem umieścić aluminiową tackę z wodą, która będzie odparowywać płyn z powrotem do mięsa, nadając mu soczystości.
Grillowanie
-
-
- Umieść namoczone wcześniej wiórki w koszach char-basket, a w kolejnym kroku załóż ruszt i połóż na nim indyka – ułóż go na samym środku rusztu.
- W mięsie warto umieścić także sondę z termometrem iGrill, aby jak najdokładniej kontrolować temperaturę grillowanego mięsa. Sondę wbij w pierś indyka, uważając, by omijać kość.
- Następnie zamknij całość pod pokrywą i otwórz wywietrzniki grilla. Zostaw mięso na grillu na 3 godziny, utrzymując w trakcie grillowania temperaturę 150-160 stopni. Należy cały czas dosypywać wiórki wędzarnicze, maksymalnie jedno opakowanie co 30 minut, aby indyk nabrał unikalnego, podwędzanego aromatu.
- Gotowy indyk charakteryzuje się określoną temperaturą poszczególnych części: pierś indyka około 70 stopni, noga indyka około 90 stopni – wówczas możesz mieć pewność, że mięso jest idealnie przyrządzone.
- Na końcu zaserwuj pysznego indyka z grilla sobie i bliskim. Smacznego!
-
Przeczytaj także: Jaki prezent pod choinkę dla fana grillowania?
Świąteczne przepisy z grilla – muffinki
Święta to wyjątkowy czas, kiedy pozwalamy sobie na trochę więcej słodkości! Pyszne muffinki to idealny pomysł na deser do świątecznej kawy z rodziną. Przygotowanie ich jest szybkie oraz proste i z pewnością uda Ci się zachwycić nimi nie tylko najmłodszych członków rodziny! Do przygotowania muffinek z grilla dobrze jest wykorzystać jedno z urządzeń marki Weber, które producent wyposażył w system wymiennych rusztów GBS.
Składniki:
- 1 szklanka mąki owsianej oraz 1 szklanka mąki ryżowej
- ¾ szklanki cukru kokosowego
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli himalajskiej
- pół tabliczki gorzkiej czekolady min. 70% (pokrojonej w drobne kawałki)
- 2 łyżki posiekanych orzeszków ziemnych
- 1 łyżeczka cynamonu
- ½ łyżeczki imbiru
- ½ łyżeczki kardamonu
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sok i skórka starta z 1 dużej pomarańczy (umytej i sparzonej)
- 2 jajka
- 1 szklanka mleczka kokosowego
- 1/2 szklanki jogurtu kokosowego
- 1/3 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego
Przepis na świąteczne muffinki:
- Na samym początku nałóż ruszt GBS (płytę z wgłębieniem) i rozgrzej grilla.
- Następnie wsyp do jednej miski i wymieszaj: mąkę, cukier, posiekane orzeszki i sól himalajską oraz sodę. Do osobnej miski daj pozostałe składniki.
- Dodaj zawartość jednej miski do drugiej i mieszaj, aż do idealnego połączenia się wszystkich składników.
- Następnie przelej powstałą masę do wgłębień w żeliwnej płycie (po około 2 łyżki masy).
- Piecz ciasteczka na grillu przez około 12-15 minut, aż do momentu zarumienienia.
Aby dodać muffinkom jeszcze więcej wyjątkowego smaku, możesz także przygotować pyszną czekoladową polewę. Zajmie Ci to zaledwie kilka minut!
Składniki:
- 1/2 szklanki mleczka kokosowego
- 1/2 kostki gorzkiej czekolady
- starta skórka z 1 pomarańczy (umytej i sparzonej)
- 1/3 łyżeczki cynamonu
Rozpuść na patelni czekoladę, łącząc ją z mlekiem kokosowym, cynamonem oraz startą skórką z pomarańczy. Na końcu udekoruj muffinki pyszną polewą i przyozdób ich powierzchnię startą skórką pomarańczy. Smacznego!
Świąteczny bigos z grilla
Bigos to jeden z tradycyjnych przysmaków, bez którego nie wyobrażamy sobie wigilijnego stołu. Wypróbuj nasze świąteczne przepisy z grilla i przyrządź go w nieco innym wydaniu! To pyszne i sycące danie, które z pewnością doceni każdy miłośnik polskiej kuchni!
Składniki:
- kapusta kiszona
- wędzony boczek
- mięso wołowe
- żeberka wieprzowe
- kiełbasa jałowcowa
- suszone śliwki
- miód
- suszone grzyby
- cebula
- przyprawy (sól, pieprz, czerwona papryka)
Dodatkowo:
- wiórki wędzarnicze
Przepis na bigos z grilla:
- Mocz wiórki wędzarnicze przez pół godziny w wodzie, a następnie wsyp do pojemnika wędzarniczego grilla.
- Następnie wrzuć do garnka posiekany boczek, dopraw go solą, pieprzem oraz czerwoną papryką i podsmażaj do zarumienienia. W kolejnym kroku dodaj kiełbasę i ponownie podsmaż całość.
- Gdy całość jest już smacznie zarumieniona, dodaj posiekaną cebulę i wlej czerwone wino. Dopraw całość przyprawami – kminkiem, majerankiem, owocem jałowca, zielem angielskim oraz liściem laurowym.
- Przykryj mieszankę pokrywą i duś przez kilkanaście minut, aby smaki mogły się dobrze połączyć.
- Następnie dodaj do całości resztę składników – żeberka wieprzowe, kapustę, śliwki oraz miód.
- W kolejnym kroku dolej trochę wody oraz czerwonego wina i dokładnie wymieszaj. Na samym końcu wsyp posiekane grzyby.
- Następnie pozostaw bigos w temperaturze 110 -130 stopni na około półtorej godziny, od czasu do czasu mieszając.
- Na końcu zaserwuj tradycyjny polski przysmak swoim bliskim!
Świąteczne przepisy z grilla – poncz z grillowanych owoców
Sezon jesienno-zimowy to idealna okazja, aby móc delektować się pysznymi napojami z dodatkiem cynamonu oraz imbiru. Docenisz je za rozgrzewające działanie, którego potrzebujemy zwłaszcza w grudniu! Przygotuj świąteczny poncz i ciesz się nim razem z bliskimi, w blasku płonącego kominka i choinkowych świateł!
Składniki
- pomarańcze
- jabłka
- limonki
- świeży imbir
- laska cynamonu
- gwiazdki anyżu
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
- miód
- 1,5 l soku z tłoczonych jabłek oraz 1,5 l cydru
- żubrówka
Przepis na poncz:
-
- Pokrój owoce w plastry i ułóż je na ruszcie Twojego grilla.
- Zgrillowane owoce włóż do kociołka Dutch Oven i dodaj do nich laskę cynamonu, imbir anyż gwieździsty oraz 1.5 l cydru, pozwalając, by alkohol nieco odparował.
- Następnie wlej do całości sok z tłoczonych jabłek w takiej samej proporcji jak cydr.
- Na końcu dodaj odrobinę żubrówki, jak i również miód oraz świeże gałązki rozmarynu.
- Delektuj się razem z gośćmi pysznym, świątecznym ponczem!
Więcej pomysłów na dania z grilla znajdziesz na naszym kanale YouTube!