Kto powiedział, że grillować można tylko latem? Okres świąteczny to doskonała okazja, aby wypróbować rozwiązania, które urozmaicą wigilijny stół, dlatego postanowiliśmy przypomnieć Wam nasze popularne przepisy, które z powodzeniem możecie wykorzystać w trakcie świąt. Sprawdź świąteczne przepisy z grilla i spróbuj przyrządzić aromatyczne przysmaki, dzięki którym zachwycisz swoich bliskich!

Świąteczny Indyk z grilla

Mięso z indyka to doskonały zamiennik kurczaka, cieszący się dużą popularnością także w Polsce! Możesz przyrządzić go jako jedno z głównych dań w Boże Narodzenie lub Święto Szczepana, aby urozmaicić czas spędzany z bliskimi. Choć przygotowanie go zajmuje sporo czasu, to gwarantujemy, że efekt końcowy jest tego wart!

Świąteczne przepisy z grilla- Indyk z grilla nadziewany pomarańczą i jabłkami

Składniki:

  • 8,5 kg indyka (w całości)
  • 4 cytryny
  • 2 pomarańcze
  • 4 jabłka
  • 10 gałązek świeżego rozmarynu oraz  10 gałązek tymianku
  • 1 łyżka pieprzu
  • olej do posmarowania mięsa

Składniki na solankę 5-litrową:

  • 2,5 l wody
  • 2,5 l soku jabłkowego
  • 500 g soli
  • 4 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego

Dodatkowo:

  • 4-6 opakowania wiórków do podwędzania (np. jabłkowych)
  • ręczniki papierowe do osuszenia mięsa
  • tacka aluminiowa do odparowania wody
  • komin do rozpalania grilla
  • sonda do kontroli temperatury

Świąteczny przepis z grilla – indyk

Przygotowanie do grillowania

    1. Dzień przed planowanym grillowaniem umieść mięso w przygotowanej wcześniej solance na 24 godziny. Dzięki temu indyk nabierze wyjątkowego smaku oraz aromatu.
    2. Solankę odpowiednią dla przyrządzenia indyka o masie 8.5 kg z łatwością przygotujesz poprzez połączenie 2,5 l wody, 2,5 l soku jabłkowego oraz 500 g soli, a także liści laurowych i ziela angielskiego. Umieść mięso w solance i odstaw w chłodne miejsce.
    3. Następnie po upływie 24 godzin wyciągnij indyka z solanki i osusz za pomocą ręczników papierowych.
    4. Pokrój w ćwiartki cytryny, pomarańcze oraz jabłka i nafaszeruj nimi indyka. W środku indyka możesz umieścić także gałązki świeżego tymianku i rozmarynu, a jego górę posmarować olejem i posypać zmielonym pieprzem.
    5. Następnie pół godziny przed rozpoczęciem grillowania zamocz wiórki do wędzenia w wodzie na około 30 minut.
    6. Przygotuj swojego grilla węglowego, rozpalając go za pomocą specjalnego komina oraz uzupełnij brykietem w ⅔ pojemności.
    7. Żarzący się brykiet przesyp do koszy char-basket (w grillu Weber Master Touch są one w standardowym wyposażeniu).
    8. Następnie warto pod grillowanym mięsem umieścić aluminiową tackę z wodą, która będzie odparowywać płyn z powrotem do mięsa, nadając mu soczystości.

Grillowanie

      1. Umieść namoczone wcześniej wiórki w koszach char-basket, a w kolejnym kroku załóż ruszt i połóż na nim indyka – ułóż go na samym środku rusztu.
      2. W mięsie warto umieścić także sondę z termometrem iGrill, aby jak najdokładniej kontrolować temperaturę grillowanego mięsa. Sondę wbij w pierś indyka, uważając, by omijać kość.
      3. Następnie zamknij całość pod pokrywą i otwórz wywietrzniki grilla. Zostaw mięso na grillu na 3 godziny, utrzymując w trakcie grillowania temperaturę 150-160 stopni. Należy cały czas dosypywać wiórki wędzarnicze, maksymalnie jedno opakowanie co 30 minut, aby indyk nabrał unikalnego, podwędzanego aromatu.
      4. Gotowy indyk charakteryzuje się określoną temperaturą poszczególnych części: pierś indyka około 70 stopni, noga indyka około 90 stopni – wówczas możesz mieć pewność, że mięso jest idealnie przyrządzone.
      5. Na końcu zaserwuj pysznego indyka z grilla sobie i bliskim. Smacznego!

 

Przeczytaj także: Jaki prezent pod choinkę dla fana grillowania?

Świąteczne przepisy z grilla – muffinki

Święta to wyjątkowy czas, kiedy pozwalamy sobie na trochę więcej słodkości! Pyszne muffinki to idealny pomysł na deser do świątecznej kawy z rodziną. Przygotowanie ich jest szybkie oraz proste i z pewnością uda Ci się zachwycić nimi nie tylko najmłodszych członków rodziny! Do przygotowania muffinek z grilla dobrze jest wykorzystać jedno z urządzeń marki Weber, które producent wyposażył w system wymiennych rusztów GBS.

Świąteczne przepisy z grilla - muffiny z polewą czekoladową i posypką ze skórki pomarańczy

Składniki:

  • 1 szklanka mąki owsianej oraz 1 szklanka mąki ryżowej
  • ¾ szklanki cukru kokosowego
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli himalajskiej
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady min. 70% (pokrojonej w drobne kawałki)
  • 2 łyżki posiekanych orzeszków ziemnych
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki imbiru
  • ½ łyżeczki kardamonu
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sok i skórka starta z 1 dużej pomarańczy (umytej i sparzonej)
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleczka kokosowego
  • 1/2 szklanki jogurtu kokosowego
  • 1/3 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego

Przepis na świąteczne muffinki:

  1. Na samym początku nałóż ruszt GBS (płytę z wgłębieniem) i rozgrzej grilla.
  2. Następnie wsyp do jednej miski i wymieszaj: mąkę, cukier, posiekane orzeszki i sól himalajską oraz sodę. Do osobnej miski daj pozostałe składniki.
  3. Dodaj zawartość jednej miski do drugiej i mieszaj, aż do idealnego połączenia się wszystkich składników.
  4. Następnie przelej powstałą masę do wgłębień w żeliwnej płycie (po około 2 łyżki masy).
  5. Piecz ciasteczka na grillu przez około 12-15 minut, aż do momentu zarumienienia.

Aby dodać muffinkom jeszcze więcej wyjątkowego smaku, możesz także przygotować pyszną czekoladową polewę. Zajmie Ci to zaledwie kilka minut!

Składniki:

  • 1/2 szklanki mleczka kokosowego
  • 1/2 kostki gorzkiej czekolady
  • starta skórka z 1 pomarańczy (umytej i sparzonej)
  • 1/3 łyżeczki cynamonu

Rozpuść na patelni czekoladę, łącząc ją z mlekiem kokosowym, cynamonem oraz startą skórką z pomarańczy. Na końcu udekoruj muffinki pyszną polewą i przyozdób ich powierzchnię startą skórką pomarańczy. Smacznego!

Świąteczny bigos z grilla

Bigos to jeden z tradycyjnych przysmaków, bez którego nie wyobrażamy sobie wigilijnego stołu. Wypróbuj nasze świąteczne przepisy z grilla i przyrządź go w nieco innym wydaniu! To pyszne i sycące danie, które z pewnością doceni każdy miłośnik polskiej kuchni!

Talerz z świątecznym bigosem z grilla i kromką chleba

Składniki:

  • kapusta kiszona
  • wędzony boczek
  • mięso wołowe
  • żeberka wieprzowe
  • kiełbasa jałowcowa
  • suszone śliwki
  • miód
  • suszone grzyby
  • cebula
  • przyprawy (sól, pieprz, czerwona papryka)

Dodatkowo:

  • wiórki wędzarnicze

Przepis na bigos z grilla:

  1. Mocz wiórki wędzarnicze przez pół godziny w wodzie, a następnie wsyp do pojemnika wędzarniczego grilla.
  2. Następnie wrzuć do garnka posiekany boczek, dopraw go solą, pieprzem oraz czerwoną papryką i podsmażaj do zarumienienia. W kolejnym kroku dodaj kiełbasę i ponownie podsmaż całość.
  3. Gdy całość jest już smacznie zarumieniona, dodaj posiekaną cebulę i wlej czerwone wino. Dopraw całość przyprawami – kminkiem, majerankiem, owocem jałowca, zielem angielskim oraz liściem laurowym.
  4. Przykryj mieszankę pokrywą i duś przez kilkanaście minut, aby smaki mogły się dobrze połączyć.
  5. Następnie dodaj do całości resztę składników – żeberka wieprzowe, kapustę, śliwki oraz miód.
  6. W kolejnym kroku dolej trochę wody oraz czerwonego wina i dokładnie wymieszaj. Na samym końcu wsyp posiekane grzyby.
  7. Następnie pozostaw bigos w temperaturze 110 -130 stopni na około półtorej godziny, od czasu do czasu mieszając.
  8. Na końcu zaserwuj tradycyjny polski przysmak swoim bliskim!

Świąteczne przepisy z grilla – poncz z grillowanych owoców

Sezon jesienno-zimowy to idealna okazja, aby móc delektować się pysznymi napojami z dodatkiem cynamonu oraz imbiru. Docenisz je za rozgrzewające działanie, którego potrzebujemy zwłaszcza w grudniu! Przygotuj świąteczny poncz i ciesz się nim razem z bliskimi, w blasku płonącego kominka i choinkowych świateł!

Szklanka ponczu z grillowanych owoców

Składniki

  • pomarańcze
  • jabłka
  • limonki
  • świeży imbir
  • laska cynamonu
  • gwiazdki anyżu
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • miód
  • 1,5 l soku z tłoczonych jabłek oraz 1,5 l cydru
  • żubrówka

Przepis na poncz:

    1. Pokrój owoce w plastry i ułóż je na ruszcie Twojego grilla.
    2. Zgrillowane owoce włóż do kociołka Dutch Oven i dodaj do nich laskę cynamonu, imbir anyż gwieździsty oraz 1.5 l cydru, pozwalając, by alkohol nieco odparował.
    3. Następnie wlej do całości sok z tłoczonych jabłek w takiej samej proporcji jak cydr.
    4. Na końcu dodaj odrobinę żubrówki, jak i również miód oraz świeże gałązki rozmarynu.
    5. Delektuj się razem z gośćmi pysznym, świątecznym ponczem!

 

Więcej pomysłów na dania z grilla znajdziesz na naszym kanale YouTube!