Jak grillować warzywa?
Czy warzywa z grilla trzeba marynować? Nie. Wystarczy, że wrzucisz je na ruszt, posolisz i polejesz oliwą. Proste? Grillując, powinniśmy pamiętać o kilku prostych zasadach, które pozwolą nam otrzymać idealnie chrupiące i aromatyczne warzywa. Sprawdź!
Nie zalecamy marynowania warzyw przed grillowaniem, ponieważ chcemy wydobyć ich delikatny smak, dlatego w zupełności wystarczy dodanie odrobiny oleju lub oliwy, soli i świeżych przypraw. Warzywa z grilla najlepiej smakują, kiedy podamy je w większych kawałkach, idealnie sprawdzą się tutaj około 1-centymetrowe kawałki.
Następnie do warzyw dodajemy odrobinę soli, która wyciągnie z nich dodatkowy smak oraz doprawiamy odrobiną oliwy. W trakcie grillowania odwracamy warzywa na drugą stronę i to wszystko! Warzywa najlepiej grillować, używając specjalnego kosza do grillowania warzyw. Dzięki temu masz pewność, że kawałki warzyw z grilla nie spadną podczas przygotowania.
Składniki
- ulubione warzywa
- sól
- pieprz
- czosnek
- oliwa
Przygotowanie:
- Przygotuj olej, czosnek i świeże zioła oraz ulubione warzywa.
- Warzywa umyj i pokrój na cienkie talarki. Ułóż je na tacy do grillowania, posól i polej oliwą. Możesz posypać też ulubionymi ziołami.
- Grilluj 3-4 minuty, w trakcie grillowania odwróć na drugą stronę. Podawaj od razu po zdjęciu z rusztu.