Szparagi z grilla
Sezon na szparagi trwa. Jest krótki, więc nie można go przegapić! Szparagi są skarbnicą witamin i składników mineralnych. Zapobiegają powstawaniu nowotworów, odpowiadają za prawidłowy rozwój płodu, wspomagają kobiety karmiące piersią i odchudzają, ponieważ w 100 g zawierają zaledwie 18 kcal. Ponadto szparagi są jednym z najskuteczniejszych afrodyzjaków.
Zielone szparagi są najcieńsze ze wszystkich odmian, bardziej aromatyczne, ostre i wyraziste w smaku. Zielone szparagi są miękkie i nie trzeba ich obierać przed gotowaniem. W związku z tym posiadają najwięcej prozdrowotnych właściwości, ponieważ pod skórką znajduje się całe bogactwo składników mineralnych, takich jak potas, magnez, fosfor czy wapń.
Wybieramy dodatek:
- sezam
- prażone migdały
- szynka parmeńska
- rukola
- gęste balsamico
- melon
- kozi ser
- parmezan
- grillowana gruszka
- grillowana cukinia
- grillowana dynia
- grillowany batat
- grillowany burak
- pesto
- hummus
Propozycja:
szparagi + grillowana gruszka + prażone migdały + sos balsamiczny
Akcesoria:
Składniki
- pęczek zielonych szparagów
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny lub octu balsamicznego
- sól morska
- pieprz świeżomielony
Przygotowanie:
- 1. Odłamujemy twarde końcówki, myjemy i wysuszamy,
- Szparagi smarujemy oliwą i układamy na ruszcie,
- Grillujemy przez ok 3 -5 min z każdej strony,
- Posypujemy solą, pieprzem, skrapiamy octem balsamicznym.
- Tak przygotowane szparagi możemy zjeść solo lub połączyć z wybranymi dodatkami.