Wędzone papryczki Jalapeño nadziewane serem
Wędzone papryczki Jalapeño nadziewane po brzegi mieszanką serów Cheddar, Colby oraz kremowego serka śmietankowego, wzbogaconego delikatną cebulą i świeżym szczypiorkiem, to idealna przekąska na każdą okazję. Sprawdź poniższy przepis i poznaj sekret intensywnych smaków!
Wędzone papryczki Jalapeño nadziewane serem doskonale sprawdzą się na każdej imprezie, grillu lub jako niebanalna przekąska na wieczór. Co więcej, ich przygotowanie jest zaskakująco proste, a efekt końcowy – spektakularny.
Najważniejszym składnikiem tego przepisu są papryczki Jalapeño, czyli skarby kuchni meksykańskiej, znane ze zrównoważonej pikantności i soczystości. Ich ostry, a zarazem świeży smak sprawia, że są one idealnym kandydatem do wędzenia – procesu, który dodaje potrawom głębi i wyrazistości. Nazwa Jalapeño nie jest przypadkowa, ponieważ pochodzi od meksykańskiego miasta Xalapa, gdzie początkowo były uprawiane. Dodatkowo te małe warzywa kryją w sobie więcej niż myślisz! Papryczki Jalapeño są niskokaloryczne, ale też niemalże wolne od tłuszczu, co czyni je doskonałym dodatkiem do diety każdego, kto dba o zdrowie i sylwetkę. Co więcej, są prawdziwą skarbnicą cennych dla naszego zdrowia składników m.in. witaminy C, A, K oraz szerokiego spektrum witamin z grupy B.
Równie ważną rolę w poniższym przepisie odgrywa ser Colby, czyli amerykańska odpowiedź na tradycyjne europejskie sery. Charakteryzuje się delikatną, lekko słodkawą nutą oraz miękką, ale sprężystą teksturą. Jego łagodny charakter doskonale komponuje się z intensywnością papryczek Jalapeño, tworząc idealne tło dla reszty składników.
Do przygotowania wędzonych papryczek Jalapeño nadziewanych serem użyliśmy cyfrowego grilla węglowego i wędzarni od amerykańskiej marki Masterbuilt. Producent słynie z łączenia tradycyjnych metod wędzenia z nowoczesną technologią, dlatego nawet jeśli jesteś początkującym entuzjastom grillowania, wędzone papryczki Jalapeño z pewnością dostarczą Ci nowych, kulinarnych doświadczeń.
Sprawdź także: Grill i wędzarnia Masterbuilt Gravity Series 1050 [RECENZJA]
Składniki
- 1/2 szklanki startego sera Colby i Cheddar
- 12 papryczek Jalapeño
- 118 ml kwaśnej śmietany
- 227 g serka śmietankowego z cebulą i szczypiorkiem
- 1 szczypta soli
- czosnek w proszku
- pieprz czarny
- cienki boczek w plastrach
Przygotowanie:
- Wymieszaj wszystkie składniki (z wyjątkiem papryczek Jalapeño i boczku).
- Przekrój papryczki Jalapeño na pół.
- Warzywa obierz z pestek i nasion.
- Następnie wnętrze papryk nadziewaj przygotowaną masą serową.
- Na każdej papryce połóż kawałek boczku. Alternatywnie papryczki Jalapeño możesz owinąć plastrem boczku i wbić wykałaczkę (dzięki temu będziesz mieć pewność, że boczek nie rozwinie się podczas wędzenia).
- Tak przygotowane papryczki Jalapeño należy wędzić na ruszcie cyfrowego grilla węglowego i wędzarni Masterbuilt Gravity Series w 135°C przez godzinę. Do wędzenia użyj wiórków z Hickory.
- Smacznego!