Pieczone brokuły z grilla
30 min 2 osoby <30 zł

Pieczone brokuły z grilla

Szukasz pomysłu na zdrowszą przekąskę z grilla, która będzie odpowiednia również dla dzieci oraz wegetarian? Wypróbuj pieczone brokuły z grilla polane marynatą z sosem sojowym! Aromatyczne i chrupiące warzywa z rusztu zachwycą Twoich bliskich, dostarczając przy tym wiele cennych witamin i składników odżywczych. Wypróbuj koniecznie ten przepis!

Brokuł to warzywo z rodziny kapustowatych, które jest cennym źródłem błonnika pokarmowego, a także potasu, kwasu foliowego, witaminy A i witaminy C. Co więcej, kaempferol obecny w jego składzie działa przeciwzapalnie, a antyoksydanty zwalczają wolnej rodniki. Atutem jest także niska kaloryczność, dzięki czemu jest doskonałą propozycją dla osób na diecie. Natomiast niski indeks glikemiczny sprawia, że brokuły są odpowiednie również dla cukrzyków.

Warto pamiętać jednak o tym, że długie gotowanie brokułów wpływa negatywnie na obecność ich właściwości odżywczych, dlatego w naszym przepisie pieczone brokuły z grilla trzymamy na ruszcie tylko przez 10 minut. Ponadto, dzięki doprawieniu marynatą, w której najważniejszym składnikiem jest sos sojowy, zyskujemy doskonale zbalansowany i intensywny smak umami. Uzupełnieniem całości są kawałki mandarynek i prażone orzeszki, dzięki którym ta przekąska zyskuje jeszcze więcej wartości odżywczych.

Pieczone brokuły w tym przepisie przygotowano na ceramicznym grillu węglowym Kamado Joe – półksiężycowy deflektor zastosowany na połowie rusztu pozwala uzyskać temperaturę 200 stopni Celsjusza, idealną do grillowania pół-bezpośredniego.

Zobacz też: Grill kamado – poznaj azjatycką sztukę grillowania!

 

Składniki

  •  Na pieczone brokuły:
  • 225 g różyczek brokułów (pociętych na kawałki wielkości kęsa)
  • 2 łyżeczki miesznaki przypraw umami
  • 2 mandarynki (pokrojone na pół)
  • 115 g prażonych orzeszków z miodem
  • 1 łyżeczka płatków czerwonego pieprzu
  •  Na marynatę do brokułów:
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki cukru brązowego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka prażonych nasion sezamu
  • 3 ząbki czosnku (posiekane)

Przygotowanie:

  1. Ustabilizuj temperaturę ceramicznego grilla węglowego Kamado Joe na poziomie 200°C. Wykorzystaj półksiężycowy deflektor, aby stworzyć warunki do grillowania w sposób pół-bezpośredni.
  2. Pokrój brokuła na mniejsze główki.
  3. Wymieszaj w misce wszystkie składniki potrzebne do zrobienia marynaty: oliwę z oliwek, cukier brązowy, sos sojowy, nasiona sezamu i posiekane ząbki czosnku.
  4. Do dokładnie wymieszanej marynaty dodaj różyczki brokułów, a następnie umieść je na ruszcie zamontowanym nad osłoną z półksiężycowego deflektora.
  5. Polej brokuły opiekane na ruszcie resztą marynaty i dopraw przyprawą umami.
  6. Opiekaj pod zamkniętą pokrywą przez 10 minut lub do uzyskania preferowanej przez Ciebie konsystencji i koloru.
  7. Brokuły zdjęte z rusztu przełóż do misy do serwowania i udekoruj kawałkami mandarynek, garścią posiekanych orzeszków ziemnych w miodzie i płatkami ostrej papryki.
  8. Pieczone brokuły z grilla gotowe. Smacznego!

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Ziemniaki na grilla z serem, porem i szpinakiem 90 min 5 osób Wideo Ziemniaki na grilla z serem, porem i szpinakiem
Brokuł z grilla z dipem jogurtowo-koperkowym 15 min 2 osoby Brokuł z grilla z dipem jogurtowo-koperkowym
Grillowane banany z czekoladą – Przepisy Grill360 30 min 2 osoby Wideo Grillowane banany z czekoladą – Przepisy Grill360

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *