Pad thai z grilla
Kuchnię azjatycką ubóstwiamy od dawna. Głównie za jej różnorodność, zapachy i aromaty. Pochodzą one z typowych dla tej kuchni przypraw: curry, kurkuma, papryka, imbir, chilli, kolendra. Możemy je dowolnie łączyć, a zawsze wychodzi coś oryginalnego i wyrazistego w smaku. Całkowicie zgadzamy się z powiedzeniem, że: „je się również oczami”. Kuchnia azjatycka pod tym względem nigdy nas nie zawodzi.
Niezastąpionym naczyniem do przygotowania pad thai z grilla okazał się wok marki Weber o owalnym kształcie, dzięki któremu potrawy przyrządzane są na niewielkiej ilości tłuszczu. Grill rozgrzałyśmy do wysokich temperatur, co pozwoliło odtworzyć typowo azjatycki styl gotowania. To absolutnie najprostszy sposób, a smak nie do podrobienia!
Ewa i Natalia
LALA company
www.lalacompany.pl
Składniki
- opakowanie makaronu z ryżu jaśminowego (może być zwykły ryżowy)
- 200 g opakowanie tofu
- 2 małe papryki (1 czerwona i 1 żółta)
- sok z wyciśniętej limonki (ewentualnie cytryny)
- 4 ząbki czosnku
- cebula dymka - pęczek
- pasta curry/pasta do pad thai
- pół szklanki sosu sojowego
- chilli, papryka słodka, kurkuma, curry, kmin rzymski, kolendra, pieprz świeżo mielony, sól
- świeży imbir (do smaku)
- 2 jajka
- pół szklanki wody
- orzeszki ziemne (do smaku)
- olej kokosowy
- świeża bazylia/kolendra
Przygotowanie:
- Przygotowanie pad thai z grilla zaczynamy od pokrojenia cebuli, papryki, cukinii i tofu w kosteczkę. Tofu zalewamy 3 łyżkami sosu sojowego, dodajemy posiekany korzeń imbiru, mieszamy zawartość i marynujemy ok. 15 minut.
- Rozgrzewamy grilla do temperatury 200 stopni.
- Pamiętajmy, żeby przed przygotowaniem grillowanego pad thai, porządnie wyczyścić grill oraz ruszt. Tutaj pomocne mogą być: płyn do czyszczenia stali nierdzewnej oraz gąbka do czyszczenia marki Weber.
- Rozgrzewamy olej kokosowy na żeliwnym woku marki Weber, dodajemy pokrojoną cebulkę i połowę startego czosnku. Grillujemy ok. 3 minut, mieszając w międzyczasie.
- Dodajemy paprykę oraz cukinię i zalewamy wodą. Dusimy na grillu ok. 10 minut – najlepiej pod przykryciem. W międzyczasie, wykorzystujemy żeliwną płytę marki Weber do przyrządzenia zamarynowanego wcześniej tofu – potrzebuje ok. 5 min na grillu, aby ładnie się zarumienić. Tofu musimy obracać (niezawodna do tego jest łopatka do grilla marki Weber).
- Tofu przekładamy do woka i dodajemy: świeże jajka, resztę sosu sojowego, pastę curry, sok z wyciśniętej limonki, starty imbir, przyprawy i porządnie mieszamy. Pad thai prawie gotowy!
- Potrawę grillujemy przez ok. 3-5 minut.
- Grillowany pad thai przekładamy na talerze, posypujemy posiekanymi orzeszkami i świężą bazylią.