Śniadaniowe placuszki ze śliwkami i musem owocowym
Na profilach społecznościowych Lala Company przeważają pomysły na śniadania. Uwielbiamy przygotowywać je zarówno w wersji słodkiej, jak i wytrawnej.
Placuszki z grilla najlepiej smakują z sezonowymi owocami. Tworząc cykl śniadań dla Grill360.pl, pierwszy raz zrobiłyśmy nasze sztandarowe śniadanie w wersji grillowanej. Wyszło genialnie! Duży plus to możliwość jednoczesnego przygotowania wszystkich składników na tej samej powierzchni. Egzamin zdał tu grill gazowy o szerokim ruszcie. Grillując razem placki ze śliwkami – śniadanie nabiera niesamowitego owocowego zapachu.
Przepis na słodkie placuszki ze śliwkami i musem z sezonowych owoców to dosłownie lato na talerzu.
Ewa i Natalia
LALA company
www.lalacompany.pl
Składniki
- 50 g płatki owsiane
- 2 jajka
- 2 banany
- 20 g białko konopne
- 50 ml mleko roślinne
- 7 g olej kokosowy
- 80 g truskawki
- 80 g borówki amerykańskie
- 5 śliwek
- 1 łyżka miodu
- 20 g dowolne orzechy
Przygotowanie:
- Przygotowanie placków z musem z sezonowych owoców zaczynamy od rozgrzania grilla gazowego marki Broil King do 170 stopni.
- Truskawki kroimy i razem z borówkami przekładamy do rondelka. Polewamy miodem. Rondelek z owocami stawiamy na ruszcie i zostawiamy tam na czas przygotowywania śniadania. Co jakiś czas mieszamy.
- Kolejnym krokiem do przygotowania placuszków owocowych jest zmiksowanie płatków owsianych, białka konopnego, banana i jajka na gładką masę.
- Rozgrzaną płytę grilla smarujemy olejem kokosowym. W tym celu najlepiej użyć pędzla silikonowego marki Broil King. Z masy formujemy około 6 placuszków i grillujemy po 2-3 minuty z każdej strony. Przewracanie placków ułatwi łopatka marki Broil King.
- Placki owocowe już prawie gotowe. Śliwki oraz banana kroimy w plastry. Pokrojone owoce umieszczamy na ruszcie. Śliwki grillujemy około 3 minuty, a banany po 30 sekund z każdej strony.
- Na płycie grilla układamy orzechy włoskie i prażymy do delikatnego zarumienienia.
- Placki z grilla układamy na talerzu przekładając na zmianę musem i owocami. Dekorujemy resztą grillowanych owoców oraz prażonymi orzechami.