Grillowany bakłażan
15 min 2 osoby <15 zł Wideo

Grillowany bakłażan

Cudownie kremowy bakłażan z dodatkiem orientalnej pasty miso. Grillowany bakłażan, który zachwyca smakiem! Jeśli szukasz przepisu na warzywa z grilla ten przepis będzie dla Ciebie doskonały – prosty, a zarazem tak inny od bakłażana w klasycznej wersji.

„Pasta miso, którą będziemy dodawali do bakłażana, składa się z fermentowanej soi. Ma słono-karmelowy smak i jest używana do tradycyjnej, japońskiej zupy miso-shiru. Japończycy używają jej także do różnych sosów i marynat. ” Marek Siol

Jakie warzywo najlepiej sprawdza się na grillu? Jeśli jeszcze nie próbowałeś grillowanego bakłażana – najwyższa pora. Jak to zrobić – podpowiadają Michał Dobosz i Marek Siol. Chrupiący i kremowy w środku grillowany bakłażan z dodatkiem pasty miso to doskonała propozycja nie tylko dla wegetarian!

Składniki

  •  bakłażan
  • 3 ząbki czosnku
  •  sos sojowy do smaku
  • 2 łyżki jasnej pasty miso
  • 2 łyżki miodu

Przygotowanie:

  1. Posiekaj czosnek. Wymieszaj sos sojowy, jasną pastę miso i miód.
  2. Bakłażana przekrój na pół, wzdłuż (dość głęboko, ale bez nacinania skóry) i w kratkę.
  3. Przygotowaną pastą posmaruj warzywo tak, aby masa weszła we wszystkie bruzdy.
  4. Bakłażana połóż na rozgrzanym ruszcie. Po 5 minutach podkręć temperaturę grilla do maksimum. Obróć warzywo.
  5. Grillowanego bakłażana zdejmij z rusztu i przełóż na talerz.

Przepis wideo:

play

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Przegrzebki z grilla z puree z bakłażana, popcornem i solonym karmelem 60 min 3 osoby Wideo Przegrzebki z grilla z puree z bakłażana, popcornem i solonym karmelem
Roladki z cukinii z serem mozzarella – przepisy na dania z grilla Weber 30 min 2 osoby Roladki z cukinii z serem mozzarella – przepisy na dania z grilla Weber
Grillowana cukinia i białe szparagi 30 min 2 osoby Wideo Grillowana cukinia i białe szparagi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *