Grillowany bakłażan
Cudownie kremowy bakłażan z dodatkiem orientalnej pasty miso. Grillowany bakłażan, który zachwyca smakiem! Jeśli szukasz przepisu na warzywa z grilla ten przepis będzie dla Ciebie doskonały – prosty, a zarazem tak inny od bakłażana w klasycznej wersji.
„Pasta miso, którą będziemy dodawali do bakłażana, składa się z fermentowanej soi. Ma słono-karmelowy smak i jest używana do tradycyjnej, japońskiej zupy miso-shiru. Japończycy używają jej także do różnych sosów i marynat. ”
Marek Siol
Jakie warzywo najlepiej sprawdza się na grillu? Jeśli jeszcze nie próbowałeś grillowanego bakłażana – najwyższa pora. Jak to zrobić – podpowiadają Michał Dobosz i Marek Siol. Chrupiący i kremowy w środku grillowany bakłażan z dodatkiem pasty miso to doskonała propozycja nie tylko dla wegetarian!
Składniki
- bakłażan
- 3 ząbki czosnku
- sos sojowy do smaku
- 2 łyżki jasnej pasty miso
- 2 łyżki miodu
Przygotowanie:
- Posiekaj czosnek. Wymieszaj sos sojowy, jasną pastę miso i miód.
- Bakłażana przekrój na pół, wzdłuż (dość głęboko, ale bez nacinania skóry) i w kratkę.
- Przygotowaną pastą posmaruj warzywo tak, aby masa weszła we wszystkie bruzdy.
- Bakłażana połóż na rozgrzanym ruszcie. Po 5 minutach podkręć temperaturę grilla do maksimum. Obróć warzywo.
- Grillowanego bakłażana zdejmij z rusztu i przełóż na talerz.