Grillowany łosoś z sałatką z pieczonych ziemniaków
45 min 2 osoby <120 zł

Grillowany łosoś z sałatką z pieczonych ziemniaków

Łosoś to jedna z najchętniej przygotowywanych na grillu ryb. Ta jedna z najbardziej popularnych morskich ryb jest źródłem kwasów omega-3. Jak przygotować łososia na grilla? Sprawdź przepis Marka Siola z Hungry Eyes.

„Idealny grillowany łosoś z sałatką powinien być soczysty. Dlatego pamiętaj, żeby nie piec go za długo w wysokiej temperaturze.” Marek Siol

Grillowany łosoś z sałatką z pieczonych ziemniaków to bardzo szybkie danie, któremu możemy nadać dodatkowo charakter poprzez użycie w przepisie deski cedrowej. Deskę wystarczy nasączyć wodą, a podczas grillowania aromat cedru przejdzie do mięsa ryby, nadając jej nowy wymiar smaku!

Składniki

  • 600 g łososia norweskiego ze skórą
  • 5 średniej wielkości ziemniaków
  • 1 cebula dymka
  • 3 łyżki miodu
  • 100 ml sosu sojowego jasnego
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 limonki
  •  sól
  •  pieprz

Przygotowanie:

  1. Przygotowanie grillowanego łososia z sałatką zaczynamy od umycia ziemniaków i ugotowania ich w mundurkach na półtwardo. Grillujemy je, aż skórka zrobi się chrupiąca, a ziemniak będzie w pełni miękki.
  2. Jak przyrządzić łososia na grillu? Wystarczy włożyć rybę do marynaty przygotowanej z 100 ml sosu sojowego, 2 łyżek miodu i soku z jednej limonki. Marynujemy go 15 minut. Rybę grillujemy i podlewamy marynatą, aż zrobi się na niej glazura.
  3. Idealny grillowany łosoś z sałatką powinien być soczysty. Dlatego nie można go za długo piec w wysokiej temperaturze. Najlepiej grillować rybę na rumiano z każdej strony po 2 minuty, a następnie zamknąć grill na około 5 minut. Dzięki temu łosoś dojdzie w środku i będzie soczysty.
  4. Do przygotowania grillowanego łososia z sałatką można wykorzystać cedrową deskę, którą najpierw trzeba namoczyć w wodzie, a po upieczeniu ryby zostawić na desce. Piękny cedrowy aromat gwarantowany.
  5. Kiedy łosoś w glazurze dochodzi na grillu, zajmujemy się przygotowaniem sałatki ziemniaczanej. Dymkę kroimy cienko, ziemniaki kroimy w większą kostkę, dodajemy majonez, sok z jednej limonki, łyżkę miodu i doprawiamy solą i pieprzem.
  6. Wszystko gotowe. Teraz zostaje tylko podanie pyszności gościom. Jeśli używaliście deski cedrowej, to podajcie rybę właśnie na niej. Słuszna porcja sałatki ziemniaczanej, kilka kawałków limonki i gotowe!

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Czarny dorsz 30 min 2 osoby Wideo Czarny dorsz
Łosoś z grilla z czarnym ryżem 45 min 2 osoby Łosoś z grilla z czarnym ryżem
Łosoś z sosem kokosowym z curry – przepisy na dania z grilla Weber 30 min 4 osoby Łosoś z sosem kokosowym z curry – przepisy na dania z grilla Weber

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *