Grillowanie w biało-czerwonych barwach
Biel i czerwień od kilku tygodni towarzyszą polskim kibicom piłki nożnej. Nasze barwy narodowe nie muszą gościć tylko na flagach, szalikach i koszulkach. Euro z udziałem Polski to dobra okazja, aby akcent patriotyczny zagościł również w naszej kuchni. Sprawdźcie nasze pomysły na grilla!
Ponieważ pora roku i pogoda sprzyja grillowaniu, postawmy na kibicowanie na świeżym powietrzu. Wystawmy telewizor do ogrodu i usiądźmy przy grillu pełnym biało-czerwonych przekąsek.
1 połowa meczu – kurczak z fetą
Ponieważ zdecydowaną większość kibiców stanowią panowie, na grillu nie może zabraknąć potraw mięsnych. Aby już podczas pierwszych minut meczu cieszyć się smakowitym jedzeniem, w pierwszej kolejności przygotujmy kurczaka, który już po kilkunastu minutach będzie gotowy do spożycia. Na godzinę przed meczem wystarczy pokroić mięso na średniej wielkości kawałki, natrzeć słodką i ostrą papryką w proszku, odrobiną soli i skropić oliwą z oliwek. Kurczak wymieszany z przyprawami powinien przez pół godziny do godziny marynować się w lodówce. Przed umieszczeniem go na ruszcie nabijamy na patyczek, przeplatając kawałki mięsa pokrojoną w większą kostkę fetą. Po upieczeniu czerwone od przypraw mięso i biała, ale lekko zrumieniona feta będą doskonałą przekąską między jedną akcją na boisku a drugą.
Składniki:
- kurczak
- feta
- papryka słodka i ostra
- sól
- oliwa z oliwek
Akcesoria:
Pomysły na grilla – paprykowe szaszłyki
W przerwie postawmy na stole lekkie, wegetariańskie przystawki. W końcu kibicują również panie. Czerwoną i białą paprykę pokrójmy w średniej wielkości kwadraty i nakłuwajmy na zmianę na patyczek. Tuż przed ułożeniem szaszłyków na grillu warto skropić je odrobiną oliwy z oliwek.
Składniki:
- czerwona papryka
- biała papryka
- oliwa z oliwek
2 połowa meczu – lody z grillowanymi truskawkami
Podczas emocjonującego meczu przyda się odrobina ochłody. Dlatego na deser proponujemy lody w towarzystwie grillowanych truskawek. Ponieważ truskawki są małymi owocami, najlepiej piec je na aluminiowych tackach przekrojone na połówki. Pamiętajmy, żeby nie trzymać ich na ruszcie zbyt długo, aby pozostały jędrne i soczyste. Owoce można wcześniej zamarynować w białym winie. Tuż przed zdjęciem truskawek z grilla, do miseczek nałóżmy po dwie gałki lodów waniliowych lub śmietankowych. Zimne lody w połączeniu z nadal ciepłymi owocami będą jeszcze smaczniejsze, jeśli posypiemy je wiórkami kokosowymi.
Składniki:
- truskawki
- białe wino
- lody waniliowe
- wiórki kokosowe
Akcesoria: