Wołowy szpik kostny z grilla
30 min 4 osoby <60 zł

Wołowy szpik kostny z grilla

Wołowy szpik kostny opiekany na grillu zachwyca kremową konsystencją i wyrazistym aromatem. Doskonale sprawdzi się jako dodatek na grillowanym pieczywie – to pyszna przystawka, która dostarcza wiele cennych składników odżywczych. Co więcej, do wykonania tego przepisu potrzebujesz tylko 4 składników. Wypróbuj koniecznie!

Grillowane steki z różnych części wołowiny cieszą się ogromną popularnością wśród miłośników potraw z rusztu, ale czy próbowałeś już kiedyś przygotować na grillu wołowy szpik kostny? To cenne źródło wartościowych składników odżywczych – przede wszystkim łatwo przyswajalnego żelaza, fosforu, aminokwasów oraz kwasów tłuszczowych omega 3.

Wbrew pozorom kości wołowe to nie tylko baza odżywczych bulionów – wskutek opiekania na grillu szpik wołowy zyskuje kremową konsystencją, która świetnie komponuje się z grillowanym pieczywem. Wystarczy około 20 minut opiekania metodą pośrednią w temperaturze 200 stopni Celsjusza, by przygotować tę pyszną przystawkę. Warto jednak sprawdzać postępy w grillowaniu już wcześniej – bulgotanie szpiku, które jest sygnałem, że kości są gotowe do zdjęcia z rusztu, może wystąpić już po upływie 15 minut.

Wołowy szpik kostny w tym przepisie przygotowano na ceramicznym grillu węglowym Kamado Joe, który doskonale utrzymuje stabilne temperatury w trakcie grillowania pośredniego i gwarantuje doskonale rozwinięty aromat dla każdej potrawy.

Zobacz też: Grill kamado – poznaj azjatycką sztukę grillowania!

 

 

 

Składniki

  • 1,5 kg kości wołowych szpikowych
  • 1 bagietka francuska
  •  sól
  •  oliwa z oliwek

Przygotowanie:

  1. Przygotuj swój ceramiczny grill węglowy Kamado Joe do grillowania metodą pośrednią – temperatura pod pokrywą powinna wynosić około 200 stopni Celsjusza.
  2. Dopraw wołowe kości szpikowe solą koszerną i umieść je na grillu. Pod rusztem możesz zamieścić tackę do zbierania soków.
  3. Czas grillowania wyniesie około 20 minut, ale sprawdzaj mięso co minutę po upływie 15 minut. Jeśli zaobserwujesz bulgotanie szpiku wewnątrz kości, to możesz zdjąć je z rusztu. Pamiętaj o tym, że niektóre kości mogą być gotowe szybciej niż inne (zależy to od ich wielkości).
  4. Gdy zdejmiesz już wszystkie kości z grilla, umieść na ruszcie kromki bagietki natłuszczone oliwą i grilluj około 30 sekund z każdej strony.
  5. Użyj noża, aby zeskrobać wołowy szpik z kości na przypieczone kromki chleba.
  6. Wołowy szpik kostny na grillowanej bagietce jest gotowy. Możesz delektować się tą przystawką!

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Stek z polędwicy wołowej metodą reverse 60 min 2 osoby Stek z polędwicy wołowej metodą reverse
Stek wołowy z grilla po azjatycku 15 min 1 osoba Wideo Stek wołowy z grilla po azjatycku
Żeberka Wołowe pomidorowo-winne na grillu >5 osób Wideo Żeberka Wołowe pomidorowo-winne na grillu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *