Wołowy szpik kostny z grilla
Wołowy szpik kostny opiekany na grillu zachwyca kremową konsystencją i wyrazistym aromatem. Doskonale sprawdzi się jako dodatek na grillowanym pieczywie – to pyszna przystawka, która dostarcza wiele cennych składników odżywczych. Co więcej, do wykonania tego przepisu potrzebujesz tylko 4 składników. Wypróbuj koniecznie!
Grillowane steki z różnych części wołowiny cieszą się ogromną popularnością wśród miłośników potraw z rusztu, ale czy próbowałeś już kiedyś przygotować na grillu wołowy szpik kostny? To cenne źródło wartościowych składników odżywczych – przede wszystkim łatwo przyswajalnego żelaza, fosforu, aminokwasów oraz kwasów tłuszczowych omega 3.
Wbrew pozorom kości wołowe to nie tylko baza odżywczych bulionów – wskutek opiekania na grillu szpik wołowy zyskuje kremową konsystencją, która świetnie komponuje się z grillowanym pieczywem. Wystarczy około 20 minut opiekania metodą pośrednią w temperaturze 200 stopni Celsjusza, by przygotować tę pyszną przystawkę. Warto jednak sprawdzać postępy w grillowaniu już wcześniej – bulgotanie szpiku, które jest sygnałem, że kości są gotowe do zdjęcia z rusztu, może wystąpić już po upływie 15 minut.
Wołowy szpik kostny w tym przepisie przygotowano na ceramicznym grillu węglowym Kamado Joe, który doskonale utrzymuje stabilne temperatury w trakcie grillowania pośredniego i gwarantuje doskonale rozwinięty aromat dla każdej potrawy.
Zobacz też: Grill kamado – poznaj azjatycką sztukę grillowania!
Składniki
- 1,5 kg kości wołowych szpikowych
- 1 bagietka francuska
- sól
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
- Przygotuj swój ceramiczny grill węglowy Kamado Joe do grillowania metodą pośrednią – temperatura pod pokrywą powinna wynosić około 200 stopni Celsjusza.
- Dopraw wołowe kości szpikowe solą koszerną i umieść je na grillu. Pod rusztem możesz zamieścić tackę do zbierania soków.
- Czas grillowania wyniesie około 20 minut, ale sprawdzaj mięso co minutę po upływie 15 minut. Jeśli zaobserwujesz bulgotanie szpiku wewnątrz kości, to możesz zdjąć je z rusztu. Pamiętaj o tym, że niektóre kości mogą być gotowe szybciej niż inne (zależy to od ich wielkości).
- Gdy zdejmiesz już wszystkie kości z grilla, umieść na ruszcie kromki bagietki natłuszczone oliwą i grilluj około 30 sekund z każdej strony.
- Użyj noża, aby zeskrobać wołowy szpik z kości na przypieczone kromki chleba.
- Wołowy szpik kostny na grillowanej bagietce jest gotowy. Możesz delektować się tą przystawką!