Przygotowywanie potraw na grillu towarzyszy nam przy wielu okazjach: rodzinnych spotkaniach, imprezach ze znajomymi, piknikach w parkach. Nic w tym dziwnego! Wspólne przygotowywanie przepysznych potraw, spędzanie czasu na świeżym powietrzu i rozmowy nierzadko do późnej nocy poprawiają nastrój. Sprawdź, co przygotować, gdy zapraszasz znajomych na grilla i chcesz, by każdy znalazł coś smacznego dla siebie.

Podstawowe składniki udanego grilla

Grillowanie jest też stosunkowo łatwe, nie wymaga używania dużej liczby naczyń, pozwala na przygotowanie smacznych posiłków w krótkim czasie. Różnorodność składników dostępnych w każdym sklepie pozwala na przygotowanie wielu różnych dań. W takim razie co zrobić na grilla, zwłaszcza kiedy ma przyjść większa grupka znajomych?

  1. Mięsa – wybór mięs zależy od osobistych preferencji, jeśli jednak zastanawiasz się, co na grilla dla znajomych kupić, a nie znasz dokładnie ich gustu, kup po kilka porcji najpopularniejszych składników.

Na pewno steki z wołowiny są jednym z najbardziej popularnych mięs do grillowania oraz karkówka z wieprzowiny. Zwłaszcza to drugie mięso sprawdza się na grillu, bo jest soczyste, a po upieczeniu pozostaje miękkie i aromatyczne. Dobrze też sprawdza się kurczak, zarówno w całości, jak i w kawałkach. Możesz przygotować kurczaka marynowanego w ulubionych przyprawach lub z dodatkiem warzyw. Popularne są też żeberka wieprzowe lub wołowe i oczywiście kiełbaski. Nie musisz ograniczać się tylko do typowej kiełbasy grillowej czy ogniskowej, może być to także chorizo, kiełbasa biała albo kaszanka.

Więcej na temat mięsa na grilla przeczytasz tutaj: https://akademiasmaku.pl/artykul/jakie-mieso-na-grilla,323

2. Można grillować także różne rodzaje chleba, zarówno kromki, jak i bułki, bagietki, pity. Upieczony chleb podaj z oliwą z oliwek i ulubionymi dodatkami. Ciekawym pomysłem będzie także smarowidło w postaci hummusu czy tapenady.

3. Ryby doskonale nadają się do pieczenia na ruszcie. Na grilla dla znajomych przygotuj łososia, pstrąga, ale także krewetki, ośmiornice czy kalmary. Wystarczy, że doprawisz je czosnkiem, ziołami, cytryną, solą i pieprzem, a będą przepyszne.

Nie tylko potrawy pieczone

Co na grilla oprócz mięsa warto podać na stół? Możesz przygotować zwykły chleb, pokroić w plasterki warzywa, zrobić sałatkę. Doskonała będzie sałatka z drobnego, ryżowego makaronu z dodatkiem czosnku, pietruszki, kukurydzy i majonezu. Proporcje są dowolne, sałatka jest aromatyczna i pasuje do wszystkich mięs oraz ryb.

W polskiej kulturze grillowania nie obejdzie się też bez kiszonych ogórków, pomidorów, możesz zaserwować rzodkiewkę albo zrobić sałatkę na wzór grecki. Pokrój pomidory, ogórki, paprykę, czerwoną cebulkę, zmieszaj wszystko z dodatkiem oliwy z oliwek i oregano, a na wierzchu miski ułóż duże kawałki fety. Połączenie polskich dań z grilla z lekką sałatką śródziemnomorską sprawdza się zawsze.

Nie tylko mięso nadaje się na grilla. Jako dodatek do dań, także dla wegetarian, dobrze sprawdzają się grillowane warzywa.

Warzywa na grilla dla znajomych

Wśród gości jest wegetarianin? I dla niego coś mamy!

Co na grilla dla wegetarian? O to martwi się większość osób uwielbiających mięso. A warto pamiętać, że wśród zaproszonych na grilla może przyjść nawet kilka osób, które nie spożywają produktów odzwierzęcych (weganie) albo nie jedzą mięsa (wegetarianie).

Wegetarianie, ale też miłośnicy mięs, na pewno będą wdzięczni za możliwość spróbowania sera z grilla. Jeśli nie wiesz, które sery nadają się do grillowania i jak je przyrządzisz, przeczytaj artykuł https://akademiasmaku.pl/artykul/co-na-grilla-sery-oczywiscie-jak-grillowac-ser,217

Poza tym możesz grillować:

  1. Warzywa takie jak papryki, cukinia, bakłażany, marchewki, cebule, pomidory, kukurydzę, szparagi, brokuły, kalafior, fasolę szparagową i wiele innych. Wystarczy przyprawić je oliwą z oliwek, solą, pieprzem i innymi ulubionymi przyprawami.
  2. Owoce: ananasy, brzoskwinie, nektarynki, mango, gruszki, banany i jabłka. Można je grillować na patyku lub bezpośrednio na ruszcie. To świetny sposób na podanie deseru na grillowanej imprezie.
  3. Kebaby warzywne, czyli te wykonane z warzyw i tofu. Polecamy przygotować je z paprykami, cebulą, cukinią, pomidorami, bakłażanami, tofu i przyprawami.
  4. Kiełbaski wegetariańskie dostępne w sklepach z żywnością wegetariańską. To świetna opcja dla osób, które chcą mieć smak kiełbasy bez mięsa.

Czy da się upiec pizzę na grillu?

Coraz częściej pojawiają się także przepisy na pizzę przygotowywaną na grillu. Ciasto możesz kupić lub samodzielnie wyrobić, a następnie na plackach każdy może sam ułożyć ulubione składniki, np.: pomidory, ser mozzarella i świeże zioła. Warto jednak wcześniej na ruszcie grilla ułożyć formę okrągłą, a jeszcze lepiej specjalny kamień do pieczenia pizzy. Gdy kamień dobrze się rozgrzeje, pizza będzie wyglądać i smakować jak ta z pieca opalanego drewnem.

Grillowana pizza

Co przygotować na urodzinowego grilla?

Grillowanie jest już integralną częścią polskiej kultury kulinarnej. Jedzenie z grilla ma intensywny i niepowtarzalny smak, który daje przyjemność z jedzenia, poza tym to nie tylko jedzenie, ale także relaks i zabawa. Nic więc dziwnego, że przy grillu urządza się nawet rodzinne uroczystości.

Oto kilka pomysłów na pyszne dania, które można przygotować na taką okazję:

  1. Kebab z kurczaka — kawałki mięsa po nocy w marynacie z jogurtu, czosnku, przypraw grilluje się na patyku razem z cebulą i papryką.
  2. Hamburgery — smaczne, soczyste i proste do przygotowania dania z mielonej wołowiny, wieprzowiny lub z kurczaka, formowane w kotlety i grillowane na ruszcie. Podawaj je w bułce z dodatkiem warzyw i sosów.
  3. Grillowane warzywa takie jak cukinia, bakłażan, papryka, cebula czy szparagi. Przed grillowaniem warto posmarować je oliwą z oliwek i doprawić solą i pieprzem.
  4. Deser to oczywiście tort, którego nie przyrządzimy na grillu, ale dodatkiem może być też grillowany ananas lub banan. Owoce pokrój w plastry, posyp cukrem i grilluj na ruszcie do momentu, aż staną się miękkie i lekko zrumienione.

Pamiętaj, że na grillu można przygotować wiele różnych dań, więc warto menu dostosować do gustów i preferencji gości. Wszystkie dania można podać z różnymi dodatkami, takimi jak sałatki, pieczywo, sosy czy grillowane ziemniaki. Życzymy smacznego!

Artykuł sponsorowany