Kiedy mówimy o włoskiej kuchni, myślimy głównie o makaronie, pomidorowych sosach i pizzy. Jednak jeśli chodzi o grillowanie, nie powinniśmy zapominać o tym, że to właśnie Włosi są jednymi z najlepszych i to już od starożytności, producentami wołowiny na świecie. A jak wiadomo, wołowina doskonale sprawdza się podczas grillowania. Włoska kuchnia bogata jest w cudowne smaki i aromaty – pozostaje tylko szukać i odkrywać tego, co nas zachwyci!

Steki Fiorentina

Wszystko dzięki rasie bydła pod nazwą Chinina, hodowanej w Toskanii, z którego to mięsa, otrzymujemy legendarne już steki po florencku. Steki Fiorentina to mięso młodego byka, podawane wraz z kością. Ważna jest tutaj technika opiekania mięsa oraz sposób podania, ponieważ Fiorentina jest serwowana na pół krwisto. Fiorentina powinna być miękka i soczysta. Mięso to uważa się za jedno z najlepszych na świecie. Można je znaleźć w specjalistycznych sklepach z włoską żywnością i choć jego dostępność jest mała, możemy je znaleźć w wybranych sklepach na terenie Polski.

Stek Fiorentina na grilla

La bistecca alla fiorentina – besztyk z Florencji

La bistecca alla fiorentina to doskonale znany we Florencji befsztyk wołowy z kością. Do przygotowania tego flagowego dania Florencji niezbędny nam będzie dojrzały, sezonowany przez minimum 2 tygodnie stek. Mięso powinno mieć grubość około 4-5 cm oraz ważyć razem z kością między 1 a 1,5 kg. Stek pozyskiwany jest z cięcia Porterhouse, czyli części rostbefu i polędwicy połączonej kością w kształcie litery „T”. Jest to problematyczne cięcie na grilla, dlatego że polędwica i rostbef robią się w różnym czasie.

Podczas grillowania musimy sterować stekiem pomiędzy dwiema strefami temperatury. Przed rozpoczęciem grillowania steków, koniecznie ogrzej je w temperaturze pokojowej. Po wyciągnięciu z lodówki, powinny poleżeć około 30-60 minut w wyższej temperaturze. Zimne steki, które bezpośrednio po wyciągnięciu z lodówki trafią na ruszt, będą smażyły się dłużej niż steki ogrzane. Im dłużej grillujemy mięso, tym mniej jest ono soczyste. Ta prosta zasada zagwarantuje krótki czas grillowania i właśnie o to nam chodzi!

Sprawdź także: Steki porterhouse a T-bone – poznaj różnice!

Stek bistecca alla Fiorentina

Włoska kuchnia – pizza

Jeśli włoska kuchnia nie kojarzy nam się ze wspaniałymi stekami Fiorentina, to kojarzy nam się na pewno z pizzą. Jednak prawdziwa włoska pizza jest zdecydowanie inna niż ta, którą możemy znaleźć w większości regionów naszego świata. Sekret włoskiej pizzy tkwi bowiem w odpowiednio przygotowanym cieście. Ciasto musi być cienkie i chrupiące. Taki efekt ciężko uzyskać za pomocą piekarnika, za to całkiem łatwo jest przyrządzić takie ciasto na grillu. Prawdziwe włoska pizza nie zawiera także dłużej ilości dodatków. Nie używa się w niej w ogóle tłuszczu, a jedynie delikatnie skarpia oliwą z oliwek. Prawdziwa włoska pizza po prostu nie ma nic wspólnego z fast foodem!

Wiele włoskich dań tworzy się na bazie sosów pomidorowych, jednak sekret przyrządzenia prawdziwie włoskiego sosu pomidorowego, tkwi we wcześniejszym grillowaniu jego składników zanim je połączymy. Możemy grillować pomidory lub mięso, z którym będziemy taki sos łączyć.

Włoska kuchnia pizza

Wbrew temu co nam się wydaję, Włosi nie mają zwyczaju duszenia mięs, a zdecydowanie bardziej wolą je grillować. Włoska kuchnia to kuchnia pełna aromatu, świeżych składników, a także smaczna i lekka. Na pewno to jedna z tych kuchni, którymi warto się inspirować podczas gotowania.

Sprawdź także: Poznaj nasze przepisy na pizzę z grilla