Dodatki do burgerów – kilka pomysłów od Webera
Czasem wystarczy Ci dobry i soczysty burger w smacznej bułce. Niekiedy jednak masz ochotę na coś więcej i wtedy możesz sięgnąć po ciekawe dodatki do burgerów. Zapomnij o tradycyjnym ketchupie czy musztardzie i przy najbliższej okazji zaskocz swoich gości delikatnie korzenną tapenadą lub grilowaną papryką o słodkiej nucie. Oto kilka alternatyw na dodatki do burgerów, które zamienią to danie z grilla ogrodowego w apetyczne dzieło sztuki kulinarnej.
Grillowane strąki papryki
Składniki:
- 2 duże papryki ( najlepiej jedna czerwona i jedna żółta)
- 1 łyżka oliwa
- Gruboziarnista sól morska
- Świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
- Grill przygotować do pieczenia metodą bezpośrednią w średniej temperaturze (175 – 230 °C)
- Całe strąki papryki grillować 10 – 15 minut przy zamkniętej pokrywie, aż skórka zczernieje i pokryje się pęcherzami. Od czasu do czasu należy je odwracać. Następnie przełóż je do miski, przykryj folią i odstaw na 10 minut, aby papryka odparowała. Ściągnij skórkę, usuń nasadę szypułki, nasiona i przegrody nasienne, a następnie pokrój miąższ w mniejsze paski. Wymieszaj z oliwą i przypraw solą oraz pieprzem.
Dodatki do burgerów – Salsa ze świeżych pomidorów
Składniki:
- 500 g pomidorów pokrojonych w drobna kostkę
- 1 średnia cebula pokrojona w drobną kostkę
- 4 łyżki zielonej papryki, posiekanej w drobną kostkę
- 2 łyżki liści kolendry, drobno posiekanych
- 1 – 2 papryki jalapeno, drobno posiekane wraz z nasionami
- 1 łyżka soku z limonki, świeżo wyciśniętego
- ¼ łyżeczki kminu rzymskiego
- ¼ łyżeczki gruboziarnistej soli morskiej
- ¼ łyżeczki pieprzu świeżo mielonego
Przygotowanie:
Składniki dokładnie wymieszać w małej misce i odstawić na 10 – 20 minut, aby smaki i zapachy zdążyły się połączyć. Salsę podawać nie schłodzoną.
Tapenada
Składniki:
- 100 g czarnych oliwek bez pestek
- 2 filety z sardeli marynowane w oleju, odsączone
- 2 łyżki szalotki, grubo posiekanej
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 1 łyżka drobnych kaparów, odsączonych
- 1 łyżeczka czosnku, drobno posiekanego
- ¼ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
Przygotowanie:
Składniki zmiksować na gęstą pastę. Podawać od razu lub przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym naczyniu nie dłużej niż tydzień.
Pesto z suszonych pomidorów
Składniki:
- 1 mały ząbek czosnku
- 30 g liści bazylii
- 3 łyżki oliwy
- 3 łyżki suszonych pomidorów w oleju, drobno posiekanych
- 1 łyżka nasion pinii
- ¼ łyżeczki pieprzu, świeżo mielonego
- 4 łyżeczki parmezanu, świeżo startego
Przygotowanie:
Czosnek rozdrobnić mikserem. Dodać bazylię, oliwę, pomidory, nasiona pinii i pieprz. Składniki zmiksować na miękką luźną, masę. To co osadziło się na ściankach naczynia podczas miksowania, zsunąć w dół łopatką i ponownie włączyć mikser na kilka sekund. Pesto przełożyć do miseczki i dodać parmezan.