Dynia z grilla
Dynia – niekwestionowana królowa jesieni to równocześnie bardzo wdzięczne warzywo do grillowania. Dynia z grilla może być przygotowana w kawałkach jako dodatek lub nadziewana jako danie główne. Prezentujemy przepis na dynię z grilla w wersji wegetariańskiej.
Grillowana dynia sprawdzi się doskonale jako danie główne. W tym przepisie korzystałam z dyni Baby Boo – jest to biała, głęboko żebrowana dynia, niezwykle popularna jako dekoracja, ale również jadalna. Po przekrojeniu bardzo dobrze smakuje grillowana z ziołowym masełkiem. Jest niezwykle kremowa i delikatna. Z powodzeniem możesz zastąpić ją także bardziej popularną dynią Hokkaido, która z kolei jest nieco bardziej mączna i słodsza niż Baby Boo. Jeżeli zdecydujesz się na Hokkaido, pamiętaj, aby wybierać mniejsze egzemplarze.
Sprawdź także: Grillowana dynia – jak ją wykorzystać?
Dynia z grilla z w tym przepisie została przygotowana na grillu elektrycznym Weber Pulse 1000. Bez problemu przygotujesz ją także na każdym innym modelu grilla z pokrywą.
Sprawdź także: Dlaczego warto grillować jesienią? 5 powodów
Składniki
- 2 dynie Baby Boo (lub mniejsze Hokkaido)
- 100 g ugotowanej kaszy jęczmiennej
- 1 pęczek natki pietruszki
- 100 g pomidorków koktajlowych
- 4 plastry sera koziego (pokrojone w kostkę)
- 50 g pestek dyni
- Dodatkowo:
- 1 opakowanie kiełków jarmużu
- 1 opakowanie ulubionej sałaty
- 6 pomidorków koktajlowych
Przygotowanie:
- Przygotuj wszystkie składniki na grillowaną dynię: dwie białe dynie Baby Boo (lub inne, mniejsze), pomidorki koktajlowe, natkę pietruszki, pestki dyni, ser kozi oraz ugotowaną kaszę jęczmienną.
- Dynie ułóż na desce.
- Odkrój czapeczki.
- Za pomocą łyżki do lodów, wydrąż środek. We wnętrzu dyni tej wielkości będą głównie pestki.
- Tak przygotowane dynie odkładamy na bok.
- Pietruszkę drobno siekamy.
- Pomidorki koktajlowe kroimy na ćwiartki.
- Wszystkie składniki przekładamy do jednego naczynia.
- Całość mieszamy, by otrzymać nadzienie. Następnie nakładamy do środka wydrążonych wcześniej dyni.
- Grill elektryczny ustawiamy na temperaturę 160 stopni.
- Dynie układamy na ruszcie i grillujemy pod zamkniętą pokrywą przez 1,5 h.
- Dynie wykładamy na talerz i podajemy w towarzystwie kiełków jarmużu, pokrojonych pomidorków koktajlowych i ulubionej sałaty, np. roszponki, liści buraka lub rukoli. Dynia z grilla gotowa, smacznego!