Dynia z grilla
2h 2 osoby <30 zł

Dynia z grilla

Dynia – niekwestionowana królowa jesieni to równocześnie bardzo wdzięczne warzywo do grillowania. Dynia z grilla może być przygotowana w kawałkach jako dodatek lub nadziewana jako danie główne. Prezentujemy przepis na dynię z grilla w wersji wegetariańskiej.

„Aby bez problemów wydrążyć dynię, warto zaopatrzyć się w łyżkę do lodów, za pomocą której nadkroimy i wyjmiemy miąższ ze środka. W mniejszych rodzajach dyni, takich jak Baby Boo, całość to praktycznie same pestki, z których nie będziemy korzystali. Możemy je natomiast wysuszyć w piekarniku lub podpiec na patelni i otrzymamy chrupiącą przekąskę.” Justyna Mądro

Grillowana dynia sprawdzi się doskonale jako danie główne. W tym przepisie korzystałam z dyni Baby Boo – jest to biała, głęboko żebrowana dynia, niezwykle popularna jako dekoracja, ale również jadalna. Po przekrojeniu bardzo dobrze smakuje grillowana z ziołowym masełkiem. Jest niezwykle kremowa i delikatna. Z powodzeniem możesz zastąpić ją także bardziej popularną dynią Hokkaido, która z kolei jest nieco bardziej mączna i słodsza niż Baby Boo. Jeżeli zdecydujesz się na Hokkaido, pamiętaj, aby wybierać mniejsze egzemplarze.

Sprawdź także: Grillowana dynia – jak ją wykorzystać?

Dynia z grilla z w tym przepisie została przygotowana na grillu elektrycznym Weber Pulse 1000. Bez problemu przygotujesz ją także na każdym innym modelu grilla z pokrywą.

Sprawdź także: Dlaczego warto grillować jesienią? 5 powodów

Składniki

  • 2 dynie Baby Boo (lub mniejsze Hokkaido)
  • 100 g ugotowanej kaszy jęczmiennej
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • 4 plastry sera koziego (pokrojone w kostkę)
  • 50 g pestek dyni
  •  
  • Dodatkowo: 
  • 1  opakowanie kiełków jarmużu
  • 1  opakowanie ulubionej sałaty
  • 6 pomidorków koktajlowych

Przygotowanie:

  1. Przygotuj wszystkie składniki na grillowaną dynię: dwie białe dynie Baby Boo (lub inne, mniejsze), pomidorki koktajlowe, natkę pietruszki, pestki dyni, ser kozi oraz ugotowaną kaszę jęczmienną.
  2. Dynie ułóż na desce.
  3. Odkrój czapeczki.
  4. Za pomocą łyżki do lodów, wydrąż środek. We wnętrzu dyni tej wielkości będą głównie pestki.
  5. Tak przygotowane dynie odkładamy na bok.
  6. Pietruszkę drobno siekamy.
  7. Pomidorki koktajlowe kroimy na ćwiartki.
  8. Wszystkie składniki przekładamy do jednego naczynia.
  9. Całość mieszamy, by otrzymać nadzienie. Następnie nakładamy do środka wydrążonych wcześniej dyni.
  10. Grill elektryczny ustawiamy na temperaturę 160 stopni.
  11. Dynie układamy na ruszcie i grillujemy pod zamkniętą pokrywą przez 1,5 h.
  12. Dynie wykładamy na talerz i podajemy w towarzystwie kiełków jarmużu, pokrojonych pomidorków koktajlowych i ulubionej sałaty, np. roszponki, liści buraka lub rukoli. Dynia z grilla gotowa, smacznego!

 

 

Zobacz również:

Bataty z grilla z dipem jogurtowym i gorgonzolą 30 min 2 osoby Bataty z grilla z dipem jogurtowym i gorgonzolą
Grillowane risotto z dynią, boczniakami i kozim serem 90 min >5 osób Grillowane risotto z dynią, boczniakami i kozim serem
Grillowany bakłażan 15 min 2 osoby Wideo Grillowany bakłażan

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *