Grillowana pierś z kaczki
Grillowana pierś z kaczki, delikatnie skropiona miodem, ożywiona świeżo wyciśniętym sokiem z limonki i doprawiona pikantnymi nutami papryki chipotle, to prawdziwa uczta dla podniebienia. Delektuj się wyjątkowym połączeniem chrupiącej skórki i soczystego mięsa – każdy kęs tego dania to prawdziwa rozkosz smakowa. Wypróbuj koniecznie ten przepis!
Mięso z kaczki ze względu na swoje właściwości smakowe i odżywcze jest uznawane za najszlachetniejszy rodzaj drobiu. Jest bardziej kaloryczne niż kurczak i indyk, jednak dzięki większej zawartości tłuszczu zachwyca niezwykłą soczystością i kruchością. Ponadto, dzięki grillowaniu na węglu drzewnym zyskuje niepowtarzalny aromat.
Pierś z kaczki jest cennym źródłem białka – spożycie 100 g tego mięsa dostarcza aż 28 g tego cennego składnika odżywczego. Jest także znakomitym źródłem fosforu, żelaza, sodu, magnezu, potasu oraz witamin z grupy A, B i E. Co prawda cała kaczka ze skórką ma nawet 30% tłuszczu, jednak profil kwasów tłuszczowych jest korzystniejszy niż w mięsach czerwonych.
Tłuszcz, który jest nośnikiem smaku sprawia, że grillowana pierś z kaczki smakuje dobrze bez marynaty – wystarczy obficie posypać kawałki mięsa mieszanką soli i pieprzu. Dla wzbogacenia smaku możesz przygotować słodko-pikantny sos z papryki chipotle i miodu. Najważniejsza jest prawidłowa technika grillowania – kaczkę grillujemy w temperaturze około 218 – 232°C, stosując metodę 90/10. Polega ona na opiekaniu mięsa skórką do dołu – dopiero w końcowym etapie odwracamy je na drugą stronę i dopiekamy w wytopionym tłuszczu.
Zobacz też: Grill kamado – poznaj azjatycką sztukę grillowania!
Składniki
- 2 piersi z kaczki (ze skórką)
- 2 łyżki papryki chipotle w sosie Adobo
- 1 łyżeczka świeżego soku z limonki
- 1/2 szklanki miodu
- 1 łyżka mieszanki soli i pieprzu
Przygotowanie:
- Rozgrzej grill węglowy Kamado Joe do temperatury około 218 – 232°C, a następnie przesuń cały węgiel wewnątrz grilla na jedną stronę, aby stworzyć warunki do 2-strefowego grillowania. Dolny i górny odpowietrznik pozostaw otwarte.
- Użyj ostrego noża, aby przeciąć skórę i warstwę tłuszczu, ale nie mięso (najlepiej robić to, gdy pierś z kaczki jest zimna).
- Dopraw skórę i miąższ mieszanką soli z pieprzem.
- Ułóż przygotowaną kaczkę na grillu skórką do dołu i pozwól jej stopniowo się opiekać. W tym przepisie wykorzystujemy metodę 90/10, co oznacza że mięso przez większość czasu będzie grillowane skórką do dołu, co nada jej wyjątkowej chrupkości.
- Zamknij pokrywę, aby naturalny aromat węgla drzewnego zwiększył walory smakowe mięsa na ruszcie i grilluj przez około 10 minut. Od czasu do czasu możesz otworzyć pokrywę, aby obserwować postępy.
- Gdy tłuszcz będzie już wytopiony, a skóra stanie się chrupiąca, odwróć kaczkę i przysmaż na wytopionym wcześniej tłuszczu. Grilluj na tej stronie przez 1-2 minuty, aż osiągniesz temperaturę wewnętrzną około 57°C.
- Przygotuj sos do kaczki, mieszając limonkę, miód i paprykę chipotle w zalewie.
- Zdejmij smażone piersi kaczki z grilla i pozwól im odpocząć przez 5-10 minut przed pokrojeniem.
- Pokrój mięso pod lekkim skosem.
- Podawaj z sosem z boku lub pod mięsem, by nie stracić chrupiącej skóry.
- Grillowana pierś z kaczki jest gotowa do spożycia. Smacznego!