Wędzony ryż z kaczką
90 min 2 osoby <120 zł

Wędzony ryż z kaczką

Dziś chcemy podzielić się z Wami niezwykłym przepisem na aromatyczny wędzony ryż z soczystą kaczką. Ta wyjątkowa potrawa z pewnością skradnie Wasze serca swoim intensywnym smakiem i niepowtarzalnym aromatem. W połączeniu ze wspaniałymi przyprawami oraz starannie wędzoną kaczką, ten posiłek staje się prawdziwym rarytasem dla podniebienia.

W tym daniu wykorzystamy trzy rodzaje ryżu: biały, czerwony i czarny. Proces wędzenia nada im nie tylko unikalnego, głębokiego smaku, ale także interesującej konsystencji, która sprawia, że każdy kęs to prawdziwa uczta dla zmysłów. Dodatek kaczki, idealnie przygotowanej do momentu, gdy mięso roztapia się w ustach, dopełnia ten niezwykły duet smakowy.

Do wędzenia drobiu doskonale sprawdzą się zrębki wędzarnicze Borniak z drzew takich jak: wiśnia, jabłoń, orzech, grusza, dąb czerwony, dąb biały. Dzięki nim mięso ma wyśmienity smak i doskonały aromat. Więcej o tym, jakie drewno wybrać do wędzenia poszczególnych skłaników przeczytacie w naszym artykule.

Składniki

  • 1 duża pierś z kaczki
  • 2 pomarańcze
  • 150 g mieszanki białego, czarnego i czerwonego ryżu
  •  sos miodowy teriyaki
  • 1 czosnek
  • 1 gałązka tymianku
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka pomarańczowa
  • 2 marchewki
  •  seler naciowy
  •  ulubiona przyprawa do mięs

Przygotowanie:

  1. Wykonanie tego dania rozpoczynamy od przygotowania warzyw. Marchewkę obieramy i kroimy w słupki. Papryki układamy w całości w misie wędzarniczej Borniak. Selera kroimy na małe kawałki, a czosnek przecinamy na dwie połowy.
  2. Obok warzyw na mniejszej misce układamy ugotowaną wcześniej mieszankę ryżu.
  3. W tym czasie uruchamiamy wędzarnię marki Borniak i rozgrzewamy ją do 150°C.
  4. Pierś z kaczki pokrywamy miodowym sosem teriyaki i układamy na patelni żeliwnej. Aby wzbogacić smak kaczki i nadać jej więcej aromatu, obok mięsa możemy położyć kilka plastrów pokrojonych pomarańczy oraz gałązkę tymianku.
  5. Wszystkie składniki pieczemy do miękkości.
  6. Wędzone warzywa będą świetnie smakować z miodowym sosem teriyaki, który doskonale nadaje się do marynowania mięsa, glazurowania warzyw lub używania jako dipu.

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Wędzone udka gęsi z buraczkami 90 min 2 osoby Wędzone udka gęsi z buraczkami
Roladki drobiowe z szynką i bazylią – przepisy na dania z grilla Weber 45 min 4 osoby Roladki drobiowe z szynką i bazylią – przepisy na dania z grilla Weber
Sałatka z grillowaną kaczką, gruszką i sosem malinowym 60 min 2 osoby Wideo Sałatka z grillowaną kaczką, gruszką i sosem malinowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *