Naleśniki pancakes z grilla
Pancakes, znane również jako naleśniki, są popularnym śniadaniem w Ameryce Północnej. Amerykanie serwują je z masłem i syropem klonowym lub w wersji wytrawnej z bekonem i jajkiem. Te puszyste przysmaki doskonale smakują również z wszelkiego rodzaju dżemami i kremem nugatowym.
Amerykańskie pancakes to płaskie placki, często cienkie i okrągłe, przygotowane z ciasta na bazie mąki pszennej, które może zawierać jajka, mleko i masło. Pancakes smażymy na rozgrzanej powierzchni, takiej jak patelnia, ale bez problemu przygotujemy także pancakes z grilla! Wystarczy tylko zaopatrzyć się w gładką płytę żeliwną lub planchę, aby usmażyć idealnie puszyste pancakes.
Pancakes można podawać o każdej porze dnia i roku z różnymi dodatkami lub nadzieniami. W Ameryce Północnej są zwykle uważane za danie śniadaniowe i pełnią podobną funkcję do gofrów. W Wielkiej Brytanii są one kojarzone z Ostatkami, powszechnie znanymi jako „Pancakes Day”, kiedy to łatwo psujące się składniki musiały zostać zużyte przed nadejściem postu.
Sprawdź także: Kokosowe naleśniki z grilla
Pancakes z grilla możemy serwować w wersji na słodko – z syropem klonowym i sezonowymi owocami lub w wersji wytrawnej – z jajkiem i bekonem.
Składniki
- 200 g mąki
- 250 ml mleka
- 2 jajka
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki soli
- Syrop klonowy do dekoracji
Przygotowanie:
- W misce wymieszaj: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól.
- Następnie dodaj jajka, mleko i olej i wymieszaj całość na gładkie ciasto. Całość najlepiej wymieszać za pomocą trzepaczki lub miksera, aby otrzymać gładkie ciasto.
- Na grillu ułóż planchę ze stali nierdzewnej i ustaw oba palniki na poziomie 4. Grill powinien być rozgrzany do temperatury 180 stopni.
- Podgrzej trochę oleju i dużą łyżką wlej ciasto na planchę. Grilluj około 4 minuty z jednej strony.
- Gdy wierzch jest pełen bąbelków powietrza, naleśniki należy odwrócić na druga stronę i smażyć przez kolejne 3-4 minuty.
- Za pomocą łopatki zdejmujemy pancakes z grilla i układamy na talerzu.
- Pancakes z grilla gotowe! Całość polewamy syropem klonowym.