Naleśniki pancakes z grilla
15 min 2 osoby <30 zł

Naleśniki pancakes z grilla

Pancakes, znane również jako naleśniki, są popularnym śniadaniem w Ameryce Północnej. Amerykanie serwują je z masłem i syropem klonowym lub w wersji wytrawnej z bekonem i jajkiem. Te puszyste przysmaki doskonale smakują również z wszelkiego rodzaju dżemami i kremem nugatowym.

Amerykańskie pancakes to płaskie placki, często cienkie i okrągłe, przygotowane z ciasta na bazie mąki pszennej, które może zawierać jajka, mleko i masło. Pancakes smażymy na rozgrzanej powierzchni, takiej jak patelnia, ale bez problemu przygotujemy także pancakes z grilla! Wystarczy tylko zaopatrzyć się w gładką płytę żeliwną lub planchę, aby usmażyć idealnie puszyste pancakes.

Pancakes można podawać o każdej porze dnia i roku z różnymi dodatkami lub nadzieniami. W Ameryce Północnej są zwykle uważane za danie śniadaniowe i pełnią podobną funkcję do gofrów. W Wielkiej Brytanii są one kojarzone z Ostatkami, powszechnie znanymi jako „Pancakes Day”, kiedy to łatwo psujące się składniki musiały zostać zużyte przed nadejściem postu.

Sprawdź także: Kokosowe naleśniki z grilla

Pancakes z grilla możemy serwować w wersji na słodko – z syropem klonowym i sezonowymi owocami lub w wersji wytrawnej – z jajkiem i bekonem.

Składniki

  • 200 g mąki
  • 250 ml mleka
  • 2 jajka
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli
  •  Syrop klonowy do dekoracji

Przygotowanie:

  1. W misce wymieszaj: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól.
  2. Następnie dodaj jajka, mleko i olej i wymieszaj całość na gładkie ciasto. Całość najlepiej wymieszać za pomocą trzepaczki lub miksera, aby otrzymać gładkie ciasto.
  3. Na grillu ułóż planchę ze stali nierdzewnej i ustaw oba palniki na poziomie 4. Grill powinien być rozgrzany do temperatury 180 stopni.
  4. Podgrzej trochę oleju i dużą łyżką wlej ciasto na planchę. Grilluj około 4 minuty z jednej strony.
  5. Gdy wierzch jest pełen bąbelków powietrza, naleśniki należy odwrócić na druga stronę i smażyć przez kolejne 3-4 minuty.
  6. Za pomocą łopatki zdejmujemy pancakes z grilla i układamy na talerzu.
  7. Pancakes z grilla gotowe! Całość polewamy syropem klonowym.

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Grillowane banany z czekoladą – Przepisy Grill360 30 min 2 osoby Wideo Grillowane banany z czekoladą – Przepisy Grill360
Kokosowe naleśniki z grilla 30 min 2 osoby Wideo Kokosowe naleśniki z grilla
Grillowane Ananasy – pyszny deser z grilla 30 min 4 osoby Wideo Grillowane Ananasy – pyszny deser z grilla

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *