Orientalna sałatka z grilla
Orientalna sałatka z grilla w stylu japońsko-koreańskim to pomysł na nieco inne danie z grilla. Lekka potrawa sprawdzi się podczas upalnych, wakacyjnych dni. Bazą sałatki jest kapusta pekińska, grillowany kurczak oraz niezwykle aromatyczny i esencjonalny sos.
Jeżeli szukasz pomysłu na lekkie danie fit, ale znudziły Cię standardowe przepisy, wypróbuj naszą sałatkę. Niezwykle esencjonalny sos, w skład którego wchodzi: wywar wołowy, sos rybny, ocet ryżowy, olej sezamowy, sok z pomarańczy oraz liść kafiru i trawa cytrynowa, sprawi, że sałatka podawana jest w towarzystwie doskonałej kompozycji smakowej. Dodatkowo, jeśli Twój grill posiada palnik boczny, sos możesz przygotować, nie wychodząc do kuchni!
Składniki
- 1 kg filetów z kurczaka
- 1 marchewka
- 200 ml wywaru wołowego
- 50 ml octu ryżowego
- 50 ml soku z pomarańczy
- 20 ml sosu rybnego
- 20 ml oleju sezamowego
- 1 limonka do dekoracji
- 2 pieczarki
- 1 główka kapusty pekińskiej
- Skórka z 1 pomarańczy
- 1 cebula
- 2 łyżeczki cukru
- Czosnek
- 5 cm kawałek imbiru
- 1 liść kafiru
- Tajska bazylia
- Mięta
- 1 gałązka trawy cytrynowej
- 10 g czarnego sezamu
- Olej
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
- Przygotuj wszystkie składniki na orientalną sałatkę z grilla.
- Cebulę szatkujemy, do garnka dodajemy olej i podsmażamy na palniku bocznym.
- Filet z kurczaka kroimy wzdłuż na pół, aby mięso było nieco cieńsze.
- Czosnek dodajemy do cebuli, wsypujemy 2 łyżeczki cukru i podsmażamy na niewielkim ogniu, aby się skarmelizował.
- Marchewkę obieramy i kroimy w plasterki.
- Do garnka z czosnkiem dodajemy wywar wołowy, ocet ryżowy, sok z pomarańczy, sos rybny, olej sezamowy. Dodajemy pokrojoną marchewkę
- Grill rozgrzewamy do temperatury 250 stopni.
- Filet z kurczaka doprawiamy solą i pieprzem.
- Na ruszt grilla przekładamy filety z kurczaka, przekrojoną cebulę i pieczarki w całości. Filet z kurczaka grillujemy przez 2 minuty z każdej strony.
- Kapustę pekińską szatkujemy i przekładamy do miseczki.
- Kilka gałązek bazylii tajskiej i mięty rozrywamy w dłoniach i wrzucamy do kapusty pekińskiej.
- Trawę cytrynową kroimy, kroimy także imbir. Wrzucamy do garnka na palniku bocznym, dodajemy 1 liść kafiru, gotujemy razem.
- Do garnka dodajemy startą skórkę z 1 pomarańczy. Gotujemy jeszcze chwilę, aż sos nieco się zredukuje.
- Kurczaka zdejmujemy z rusztu, kroimy na paski. Pieczarki i cebulę kroimy na większe kawałki.
- W miseczce na posiekanej kapuście pekińskiej układamy składniki: grillowane filety, cebulę i pieczarki.
- Podajemy sałatkę, obok podajemy sos oraz przekrojoną limonkę.