Orientalna sałatka z grilla
30 min 1 osoba <60 zł Wideo

Orientalna sałatka z grilla

Orientalna sałatka z grilla w stylu japońsko-koreańskim to pomysł na nieco inne danie z grilla. Lekka potrawa sprawdzi się podczas upalnych, wakacyjnych dni. Bazą sałatki jest kapusta pekińska, grillowany kurczak oraz niezwykle aromatyczny i esencjonalny sos.

„Sałatkę podamy tak jak podają ją Wietnamczycy – obok dania będzie znajdowała się miska z wywarem, w którym podczas jedzenia możemy maczać wybrane składniki.” Kacper Salzman

Jeżeli szukasz pomysłu na lekkie danie fit, ale znudziły Cię standardowe przepisy, wypróbuj naszą sałatkę. Niezwykle esencjonalny sos, w skład którego wchodzi: wywar wołowy, sos rybny, ocet ryżowy, olej sezamowy, sok z pomarańczy oraz liść kafiru i trawa cytrynowa, sprawi, że sałatka podawana jest w towarzystwie doskonałej kompozycji smakowej. Dodatkowo, jeśli Twój grill posiada palnik boczny, sos możesz przygotować, nie wychodząc do kuchni!

Składniki

  •  
  • 1 kg filetów z kurczaka
  • 1 marchewka
  • 200 ml wywaru wołowego
  • 50 ml octu ryżowego
  • 50 ml soku z pomarańczy
  • 20 ml sosu rybnego
  • 20 ml oleju sezamowego
  • 1 limonka do dekoracji
  • 2 pieczarki
  • 1 główka kapusty pekińskiej
  •  Skórka z 1 pomarańczy
  • 1 cebula
  • 2 łyżeczki cukru
  •  Czosnek
  • 5 cm kawałek imbiru
  • 1 liść kafiru
  •  Tajska bazylia
  •  Mięta
  • 1 gałązka trawy cytrynowej
  • 10 g czarnego sezamu
  •  Olej
  •  Sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Przygotuj wszystkie składniki na orientalną sałatkę z grilla.
  2. Cebulę szatkujemy, do garnka dodajemy olej i podsmażamy na palniku bocznym.
  3. Filet z kurczaka kroimy wzdłuż na pół, aby mięso było nieco cieńsze.
  4. Czosnek dodajemy do cebuli, wsypujemy 2 łyżeczki cukru i podsmażamy na niewielkim ogniu, aby się skarmelizował.
  5. Marchewkę obieramy i kroimy w plasterki.
  6. Do garnka z czosnkiem dodajemy wywar wołowy, ocet ryżowy, sok z pomarańczy, sos rybny, olej sezamowy. Dodajemy pokrojoną marchewkę
  7. Grill rozgrzewamy do temperatury 250 stopni.
  8. Filet z kurczaka doprawiamy solą i pieprzem.
  9. Na ruszt grilla przekładamy filety z kurczaka, przekrojoną cebulę i pieczarki w całości. Filet z kurczaka grillujemy przez 2 minuty z każdej strony.
  10. Kapustę pekińską szatkujemy i przekładamy do miseczki.
  11. Kilka gałązek bazylii tajskiej i mięty rozrywamy w dłoniach i wrzucamy do kapusty pekińskiej.
  12. Trawę cytrynową kroimy, kroimy także imbir. Wrzucamy do garnka na palniku bocznym, dodajemy 1 liść kafiru, gotujemy razem.
  13. Do garnka dodajemy startą skórkę z 1 pomarańczy. Gotujemy jeszcze chwilę, aż sos nieco się zredukuje.
  14. Kurczaka zdejmujemy z rusztu, kroimy na paski. Pieczarki i cebulę kroimy na większe kawałki.
  15. W miseczce na posiekanej kapuście pekińskiej układamy składniki: grillowane filety, cebulę i pieczarki.
  16. Podajemy sałatkę, obok podajemy sos oraz przekrojoną limonkę.

Przepis wideo:

play

Zobacz również:

Sałatka z grillowanych warzyw 30 min 2 osoby Wideo Sałatka z grillowanych warzyw
Sałatka z serem halloumi i grillowanymi warzywami 30 min 2 osoby Sałatka z serem halloumi i grillowanymi warzywami
Sałatka z grillowaną kaczką, gruszką i sosem malinowym 60 min 2 osoby Wideo Sałatka z grillowaną kaczką, gruszką i sosem malinowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *