Pizza z grilla z białą kiełbasą i cebulą
Prezentujemy przepis na grillowaną pizzę z kiełbasą i cebulą. Sekretem jej wspaniałego smaku jest dobra surowa kiełbasa i dobra mąka do pizzy. Pyszne, chrupiące ciasto, aromatyczny sos pomidorowy i przyrumienione składniki tworzą idealną kompozycję smakową. Spróbuj!
Pamiętaj o tym, że sekretem dobrej pizzy jest ciasto. Aby uzyskać miękkie i elastyczne ciasto, powinniśmy użyć mąki pszennej typu 00. Ten typ mąki wyróżnia się bardzo wysokim stopniem zmielenia, ma ona niezwykle jasny kolor ze względu na to, że prawie w ogóle nie zawiera otrębów, które powstają podczas produkcji mąki o wyższym typie zmielenia.
Określając typ mąki, zazwyczaj bierzemy pod uwagę zawartość dodatkowych minerałów, często używa się też określenia „zawartość popiołu” w mące. Po spaleniu mąki typu 00 w piecu nie znajdziemy prawie żadnych ilości popiołu. Taka mąka jest niezwykle elastyczna, a po upieczeniu zachowuje chrupkość i kruchość, taka właśnie powinna być pizza z grilla.
Pizzę przygotowaliśmy na grillu gazowym Enders, korzystając z systemu wymiennych wkładów Switch Grid i używając kamienia do pizzy. Inne przydatne akcesoria do grillowania pizzy znajdziesz tutaj.
Sprawdź też nasze inne przepisy na pizzę!
Składniki
- Ciasto:
- 600 g mąki pszennej typu 00 (dodatkowo przygotuj 100 g mąki do podsypania ciasta)
- 400 ml lekko ciepłej wody
- 50 g świeżych drożdży
- 1 łyżka oliwy
- 0,5 łyżeczki cukru
- sól
-
Składniki: - 500 g surowej białej kiełbasy
- 250 g mozzarelli
- 1 cebula
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 puszka pulpy pomidorowej lub krojonych pomidorów z puszki
Przygotowanie:
- Najpierw przygotuj ciasto na pizzę: mąkę przesiej do dużej miski, dodaj sól i oliwę. Wymieszaj.
- W letniej wodzie rozpuść cukier i dodaj drożdże, zostaw na 15 minut w ciepłym miejscu, niech zaczyn zacznie pracować. Pamiętaj, że woda nie może być ani za gorąca (zbyt wysoka temperatura zabije drożdże), ani zbyt zimna (za niska temperatura sprawi, że drożdże nie urosną). Najlepiej podgrzać wodę do około 40 stopni, możesz to sprawdzić, zanurzając rękę – woda nie powinna Cię parzyć ani być zbyt chłodna.
- Po 15 minutach, kiedy zaczyn zacznie pracować, dodaj go do mąki i dokładnie wymieszaj. Wyrabiaj wszystko około 10 minut, aż ciasto będzie miało gładką, jednolitą konsystencję.
- Z ciasta uformuj dużą kulkę, a następnie zostaw ją podsypaną mąką i przykryj ścierką w misce. Ciasto powinno wyrastać w ciepłym miejscu przez 1 godzinę.
- Teraz z ciasta uformuj 6 małych kulek, podsyp mąką i odstaw przykryte ścierką na dodatkową 1 godzinę.
- Rozciągnij kulkę na kształt owalny lub okrągły, zostawiając grubsze boki.
- Posmaruj ciasto sosem pomidorowym, posyp serem mozzarella i poukładaj kawałki mięsa z kiełbasy (przed ułożeniem kiełbasy na pizzy, zdejmij z niej otoczkę lub jelito).
- Pizzę posyp piórkami pokrojonej cebuli oraz oregano.
- Grill oraz kamień wewnątrz grilla rozgrzej do temperatury 300°C pod zamkniętą pokrywą. Pamiętaj, że kamień także musi być rozgrzany!
- Ciasto ułóż na kamieniu do pizzy.
- Po ułożeniu pizzy na kamieniu, szybko zamknij pokrywę grilla. Pizza będzie gotowa po 4 minutach. Kontroluj temperaturę na termometrze grilla.
- Pizza z grilla jest gotowa! Możesz zdjąć ją z rozgrzanego kamienia za pomocą łopaty do pizzy.