Sos do grilla: chutney z czerwonej cebuli
15 min 2 osoby <30 zł

Sos do grilla: chutney z czerwonej cebuli

Idealny dodatek do mięs czy dań wegetariańskich: sos do grilla przygotowany z czerwonej cebuli, z dodatkiem brązowego cukru i octu balsamicznego. Przyjemna, karmelowa słodycz podkreśli wyrazisty smak grillowanych mięs.

Chutney to bardzo gęsty sos znany z kuchni indyjskiej. Zazwyczaj jest sporządzany z owoców i warzyw, z takimi dodatkami jak rodzynki, czosnek, cebula, musztarda lub ocet. Stosuje się go zarówno do potraw mięsnych, jak i wegetariańskich. Można przygotować go na wiele sposobów – słodko lub pikantnie, w zależności od naszych preferencji kulinarnych.

Sos do grilla bardzo dobrze sprawdzi się także jako dodatek do grillowanych tostów i opiekanych kanapek. Wspaniale podkreśli smak mięs! Możesz przygotować go na palniku bocznym albo płycie żeliwnej.

Składniki

  • 7 czerwonych cebul
  • 100 g brązowego cukru
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  •  Olej

Przygotowanie:

  1. Umieść patelnię żeliwną na grillu j i podgrzej na niej olej. Sos możesz wykonać także na bocznym palniku grilla lub przygotować wcześniej w kuchni.
  2. Czerwoną cebulę pokrój w piórka i podsmaż na patelni.
  3. Następnie dodaj brązowy cukier na patelnię i pozwól mu się skarmelizować.
  4. Dodaj ocet balsamiczny i zredukuj na małym ogniu.
  5. Sos do grilla gotowy!

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Proste sosy na grilla 15 min 2 osoby Proste sosy na grilla
Sosy do potraw z grilla – Inspiracje Grill360 30 min Sosy do potraw z grilla – Inspiracje Grill360
Domowy Biały Sos Barbecue – idealny do grillowanego kurczaka i wieprzowiny 30 min 2 osoby Domowy Biały Sos Barbecue – idealny do grillowanego kurczaka i wieprzowiny

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *