Sos do grilla: chutney z czerwonej cebuli
Idealny dodatek do mięs czy dań wegetariańskich: sos do grilla przygotowany z czerwonej cebuli, z dodatkiem brązowego cukru i octu balsamicznego. Przyjemna, karmelowa słodycz podkreśli wyrazisty smak grillowanych mięs.
Chutney to bardzo gęsty sos znany z kuchni indyjskiej. Zazwyczaj jest sporządzany z owoców i warzyw, z takimi dodatkami jak rodzynki, czosnek, cebula, musztarda lub ocet. Stosuje się go zarówno do potraw mięsnych, jak i wegetariańskich. Można przygotować go na wiele sposobów – słodko lub pikantnie, w zależności od naszych preferencji kulinarnych.
Sos do grilla bardzo dobrze sprawdzi się także jako dodatek do grillowanych tostów i opiekanych kanapek. Wspaniale podkreśli smak mięs! Możesz przygotować go na palniku bocznym albo płycie żeliwnej.
Składniki
- 7 czerwonych cebul
- 100 g brązowego cukru
- 2 łyżki octu balsamicznego
- Olej
Przygotowanie:
- Umieść patelnię żeliwną na grillu j i podgrzej na niej olej. Sos możesz wykonać także na bocznym palniku grilla lub przygotować wcześniej w kuchni.
- Czerwoną cebulę pokrój w piórka i podsmaż na patelni.
- Następnie dodaj brązowy cukier na patelnię i pozwól mu się skarmelizować.
- Dodaj ocet balsamiczny i zredukuj na małym ogniu.
- Sos do grilla gotowy!