Proste sosy na grilla
Masz już dość ketchupu, musztardy i sosu czosnkowego? To całkowicie zrozumiałe, jeśli pojawiają się one na każdym grillu od początku sezonu. Wiadomo, są szybkie i każdy je lubi. Dobra wiadomość jest taka, że istnieją przepisy na proste i szybkie sosy na grilla. Sprawdź!
Sos na grilla: musztardowo-miodowy
Składniki:
- musztarda
- miód
- przegotowana woda
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą. Możesz dodać ulubione przyprawy. Sos świetnie sprawdzi się do kurczaka, ostro doprawionych warzyw i czerwonego mięsa.
Sos na grilla: amerykański
Składniki:
- ketchup
- majonez
- ogórek konserwowy
- pomidor
- szczypiorek
Przygotowanie:
Pokrój w drobną kostkę ogórka i pomidora. Ketchup z majonezem wymieszaj ze sobą. Dodaj posiekane warzywa. Odstaw do lodówki na co najmniej 30 minut. Przed podaniem posyp szczypiorkiem. Sos najlepiej smakuje z czerwonym mięsem i pieczonymi ziemniakami.
Zobacz też: Burgery wołowe z sosem miętowo-majonezowym
Sos na grilla: paprykowy
Składniki:
- czerwona papryka
- papryczka chili
- oliwa z oliwek
- czosnek
- pieprz
- rozmaryn
Przygotowanie:
Paprykę słodką i 1 cm papryczki chili drobno posiekaj lub zmiel w blenderze. Przeciśnięty przez praskę czosnek podsmaż na łyżce oliwy z oliwek. Dodaj świeży rozmaryn i przygotowaną wcześniej paprykę. Duś na wolnym ogniu przez około 15 minut. Na koniec dopraw pieprzem. Pikantny sos najlepiej będzie smakował w towarzystwie czerwonego mięsa.
Sos na grilla: serowy
Składniki:
- gęsta śmietana/jogurt grecki
- ser lazur
- oliwa z oliwek
- pieprz
- tymianek
Przygotowanie:
Około 50 g sera pleśniowego rozgnieć i zmiksuj z 4 łyżkami śmietany lub jogurtu greckiego. Do powstałej masy dodaj oliwę z oliwek. Dopraw pieprzem i dodaj tymianek. Sos serowy podkreśli smak mięsa i grillowanych warzyw.
Więcej inspiracji znajdziesz na: Sosy do potraw z grilla – Inspiracje Grill360
Sos na grilla: tzatziki
Składniki:
- jogurt grecki
- ogórek gruntowy
- oliwa z oliwek
- ocet winny
- mięta
- koperek
- czosnek
Przygotowanie:
Ogórka zetrzyj na tarce. Dodaj go do około 300 g jogurtu greckiego. Do przygotowanej masy wlej łyżeczkę octu i oliwy z oliwek. Posiekaj na drobno koperek i miętę. Oba składniki wrzuć do sosu. Na końcu dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Sos najlepiej pasuje do mięsa, ale sprawdzi się też do grillowanych warzyw.
Szukasz oryginalnych przepisów na grilla? Wejdź na nasz kanał na YouTubie!