Stek Tomahawk z grilla gazowego
Marzy Ci się soczysty i aromatyczny stek, który rozpływa się w ustach i charakteryzuje się wyrazistym smakiem? Jeśli tak, to koniecznie musisz przygotować stek Tomahawk z grilla gazowego Enders! Ten przepis to prawdziwy rarytas dla miłośników mięsa, którzy nie boją się wyzwań i lubią eksperymentować w kuchni.
Stek Tomahawk to nic innego jak kawałek mięsa z kością, który charakteryzuje się nie tylko wyjątkowym smakiem, ale również imponującym wyglądem. Aby uzyskać najlepszy efekt, w tym przepisie wykorzystaliśmy możliwości grilla gazowego marki Enders, czyli strefę Turbo Zone, która pozwoli nam uzyskać wysoką temperaturę i zapewni równomierne grillowanie. Warto pamiętać również o precyzyjnym pomiarze temperatury wewnątrz mięsa, dzięki temu będzie soczyste i perfekcyjnie upieczone.
Przygotowanie steku Tomahawk z grilla gazowego Enders jest proste i przyjemne, a efekt końcowy z pewnością Cię zachwyci. Dlatego nie czekaj dłużej i spróbuj wykonać ten wyjątkowy przysmak już dziś. Zapraszamy!
Sprawdź także: Jak długo grillować dania na ruszcie?
Składniki
- Stek Tomahawk
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie:
- Przygotowujemy wszystkie składniki.
- Włączamy grill gazowy Enders – uruchamiamy strefę Turbo Zone na pełną moc wraz z sąsiednim palnikiem. Zamykamy pokrywę i czekamy około 10 minut.
- Gdy, grill będzie odpowiednio rozgrzany, kładziemy na ruszcie mięso i grillujemy po 3 minuty z każdej strony.
- Po tym czasie, odkładamy steka na około 5 minut w obszar pośredni, aż temperatura wewnątrz mięsa osiągnie około 54-56 stopni Celsjusza.
- Gdy, temperatura będzie odpowiednia, zdejmujemy stek z grilla i zostawiamy go na około 2-3 minuty.
- Przed podaniem oddzielamy mięso od kości, kroimy na kawałki i doprawiamy solą oraz pieprzem.