Stek Rib Eye z grilla
30 min 2 osoby <120 zł Wideo

Stek Rib Eye z grilla

Masz ochotę na perfekcyjnie wypieczony stek? Przygotowanie tego mięsa jest bardzo proste, ale niezbędny jest wydajny grill, który potrafi osiągać bardzo wysokie temperatury. Zobacz, jak przygotowaliśmy stek Rib Eye z grilla, wykorzystując boczny palnik na podczerwień!

Stek Rib Eye z grilla doprawiony olejem i szczyptą soli smakuje doskonale – nie musisz go doprawiać innymi składnikami. Wystarczy mięso wysokiej jakości i wydajny sprzęt, który potrafi osiągać naprawdę wysokie temperatury. My wykorzystaliśmy grill gazowy Napoleon Freestyle 425 SIB z palnikiem bocznym na podczerwień, który idealnie sprawdza się do grillowania wymagających mięs.

Palnik na podczerwień generuje ciepło podczerwone, czyli mocno skumulowaną energię, która szybko opieka mięsa potrzebujące wysokich temperatur. Wystarczy kilkanaście sekund, aby stek Rib Eye zyskał brązową barwę na powierzchni.  Później jeszcze tylko kilka minut opiekania metodą pośrednią, by uzyskać preferowany stopień wypieczenia i gotowe! Będzie Ci potrzebny termometr do grillowania, dzięki któremu będziesz wiedzieć, kiedy mięso jest gotowe do ściągnięcia z rusztu.

Pamiętaj o tym, aby posolić stek dopiero po zdjęciu z rusztu, ponieważ sól może zatykać mikroszczeliny w grillu i powodować, że z czasem jego moc osłabnie.

Zobacz też: Perfekcyjny stek z grilla – porady Grill360

 

Składniki

  • 1 stek Rib Eye (około 250 g)
  •  olej (do równomiernego nasmarowania mięsa)
  •  sól

Przygotowanie:

  1. Nasmaruj stek Rib Eye olejem z obu stron.
  2. Następnie ułóż stek na ruszcie palnika bocznego na podczerwień, rozgrzanego do najwyższej temperatury i grilluj metodą bezpośrednią po około 20 sekund z każdej strony.
  3. Gdy stek Rib Eye zyska brązowe zabarwienie, przełóż go na główny ruszt grilla nagrzanego do 120 stopni Celsjusza. Opiekaj metodą pośrednią pod zamknięta pokrywą. Zdejmij mięso z grilla, gdy osiągnie wewnątrz temperaturę 48-50 stopni Celsjusza. Możesz wydłużyć czas opiekania, jeśli preferujesz mięso o większym stopniu wypieczenia.
  4. Stek Rib Eye gotowy. Smacznego!

Przepis wideo:

play

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Stek z polędwicy wołowej metodą reverse 60 min 2 osoby Stek z polędwicy wołowej metodą reverse
Stek z grilla z sosem pieprzowym 15 min 2 osoby Wideo Stek z grilla z sosem pieprzowym
Stek z antrykotu z grilla: ribeye z sosem holenderskim 30 min 4 osoby Stek z antrykotu z grilla: ribeye z sosem holenderskim

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *