Szybko i apetycznie! Szaszłyki z grilla
Gwarancja dobrego smaku oraz ciekawego wyglądu potrawy. Szaszłyki z grilla pozwalają na urozmaicenie każdego spotkania przy ruszcie. Dostarczają ciekawych i kolorowych doznań smakowych.
Szaszłyki z łososia, ziemniaków i cukinii
Kawałki mięsa, warzyw, owoców i dodatków. Wystarczy nabić je na szpikulce lub szpadki, połączyć z przyprawami i wrzucić na gorący ruszt. Szaszłyki z grilla mogą być przygotowane w najrozmaitszy sposób i z najróżniejszych składników. Wszystko zależy od naszej inwencji twórczej oraz preferencji smakowych.
Składniki
- 2 cukinie
- 300 g ziemniaków
- 400 g filetu z łososia
- szczypta kolendry
- oliwa z oliwek
- sok z 0,5 cytryny
Przygotowanie:
- Smakosze grillowanych potraw na pewno docenią oryginalny smak zdrowych szaszłyków z dodatkiem ryby. Do przygotowania potrawy potrzebne są: 2 cukinie, 300 g ziemniaków, 400 g filetu z łososia, szczypta kolendry, oliwa z oliwek oraz sok z 0,5 cytryny.
- Ziemniaki należy umyć i ugotować w osolonej wodzie. Po ostudzeniu, kroimy je na plasterki. Cukinie myjemy, a następnie tniemy na krążki o grubości 2 cm. Z umytego łososia należy usunąć skórę oraz ości. Po osuszeniu ręcznikiem papierowym, kropimy go sokiem z cytryny i prószymy kolendrą. Tak przygotowanego łososia kroimy w grubą kostkę. Na szpikulce i szpadki nadziewamy kawałeczki poszczególnych składników w kolejności: łosoś, cukinia, ziemniak. Następnie, całość kropimy oliwą z oliwek. Przygotowany szaszłyk grillujemy przez ok. 2 min z każdej strony. Proste?
- Przygotowanie szaszłyków jest naprawdę łatwe i szybkie! Ponadto, do ich jedzenia nie potrzeba talerzy oraz sztućców. Wołowina dobrze smakuje w połączeniu z cebulą, lecz również sprawdza się w kompozycji z krewetkami. Kolorowo prezentuje się bakłażan z czerwoną oraz żółtą papryką, pieczarkami i zielonymi oliwkami. Równie dobrze smakuje pokrojony kurczak, koktajlowe pomidory oraz papryka z dodatkiem imbiru, kolendry i mięty. Smacznego!