Przedstawiamy kilka faktów, które pomogą w przyrządzeniu idealnych kotletów wieprzowych na grillu! Warto o nich pamiętać, kiedy zabierzemy się za grillowanie wieprzowiny.

1. Wieprzowina

Aby, wybrać dobrej jakości wieprzowinę, możesz kierować się jej kolorem. Należy przyjąć, że bardzo jasny kolor mięsa wieprzowego świadczy o słabej jakości. Ciemniejszy kolor jest gwarancją bogatszego smaku i wysokiej jakości. Świeżość wieprzowiny możemy ocenić też po kolorze tłuszczu, który powinien być wyraźnie biały. Bardziej żółty kolor świadczy o tym, że wieprzowina ma już kilka dni. Warto zwrócić także uwagę na strukturę mięsa – powinno być zwarte i lekko wilgotne, ale nie lepkie. Jeśli chcemy, żeby kotlety były odpowiednio miękkie, powinniśmy wcześniej namoczyć je w mleku z cebulą. Dzięki temu mięso stanie się bardzo miękkie i aromatyczne.

2. Zalecane: peklowanie w soli

Jeśli kupimy mięso wieprzowe słabszej jakości, będzie ono bardzo chude. Jeśli steki wieprzowe są tak chude jak mięso drobiowe, pieczone na grillu staną się szybko przesuszone. Dlatego warto pamiętać, aby przed grillowaniem, kotlety i steki zawsze marynować w solance z przyprawami, dzięki czemu będą soczyste i smaczne.

grillowanie wieprzowiny

3. Który kawałek tuszy wieprzowej?

Kotlety wieprzowe wycina się ze schabu, który znajduję się po obu stronach kręgosłupa. Mięso części przedniej (grube żeberko) jest mocno poprzerastane tłuszczem i pełne smaku, ale jednocześnie twardsze. Kotlety ze schabu karkowego są twardsze i suche i dlatego nie polecamy ich do grillowania. Kawałki ze schabu środkowego (kotlety z kostką, schabowe) są delikatne i soczyste, jeśli się je odpowiednio upiecze.

4. Grillowanie wieprzowiny – niższa temperatura

W przeciwieństwie do steków wołowych, kotletów wieprzowych nie podaje się przypieczonych z wierzchu, a w środku lekko surowych. Zawsze powinny być one równomiernie upieczone. Wymaga to utrzymywania na grillu niższej temperatury, w której mięso dobrze upiecze się w środku, zanim z wierzchu stwardnieje.

grillowanie wieprzowiny

5. Różowy odcień mięsa

Istnieje tylko jeden stopień właściwego wypieczenia kotletów wieprzowych. Można go rozpoznać wzrokiem i smakiem. Podczas grillowania kolor mięsa w środku zmienia się  z intensywnie czerwono-różowego na bardzo jasno beżowo-różowy. To jest właśnie ten odpowiedni odcień! Dalsze pieczenie sprawi jedynie, że mięso będzie szare i mdłe.