Chcesz cieszyć się pysznymi, domowymi wędzonkami? Smoker Borniak sprawi, że w prosty i szybki sposób przygotujesz smaczne wędzonki bez zbędnych konserwantów. Borniak to znany, polski producent wędzarni elektrycznych, generatorów zimnego dymu, czy innych akcesoriów do wędzenia. Produkty tej marki charakteryzują się najwyższą jakością i przeznaczone są dla osób, którym nie wystarcza klasyczne grillowanie oraz pałają miłością do wędzenia. Zapoznaj się z naszą recenzją i wypróbuj niezawodny Smoker marki Borniak!

Podwójna moc grzałki

Zastanawiałeś się kiedykolwiek jaka jest różnica pomiędzy klasyczną wędzarnią a smokerem? W wędzarni klasycznej grzałka jest w stanie doprowadzić sprzęt maksymalnie do temperatury 120°C, natomiast smoker osiąga temperaturę do 150°C. Jest to możliwe, dzięki zastosowaniu podwójnej grzałki. Dodatkowo urządzenie charakteryzuje się mocą 1115 W i oferuje znacznie więcej możliwości, niż klasyczna wędzarnia. Smoker doskonale sprawdzi się do przygotowywania dań techniką barbecue! Powolne opiekanie mięsa w niskiej temperaturze przy dymie wędzarniczym to idealny sposób na soczyste i aromatyczne potrawy.

Grzałka w smokerze Borniak

Wysoka jakość wykonania

Smoker Borniak wykonano ze szlifowanej stali nierdzewnej, która jest odporna na korozję i warunki atmosferyczne, a także inne uszkodzenia mechaniczne oraz zadrapania. Zastosowanie stali nierdzewnej w sprzęcie polskiego producenta sprawia, że urządzenie na długo zachowa swój nienaganny wygląd i estetykę. Warto również podkreślić, że ze stali nierdzewnej wykonana została komora wędzarnicza. Producent zadbał, aby materiał z jakiego wykonano komorę wędzarniczą, spełniał wszystkie normy dotyczące kontaktu z żywnością. Stal nierdzewna to nie tylko wysoka jakość wykonania, ale też gwarancja czystości i łatwego usuwania śladów po wędzeniu.

Wysoka jakość wykonania smokera Borniak

Smoker Borniak – panel sterujący

Po lewej stronie smokera Borniak znajduje się cyfrowy panel sterujący, który jest bardzo prosty i intuicyjny w obsłudze. Sterowanie z poziomu cyfrowego sterownika odbywa się za pomocą przycisków i pokrętła. Za pomocą trzech przycisków, opisanych symbolami, możesz zmieniać czasy grzania, generowania dymu oraz osuszania. Poniżej przycisków znajduje się pokrętło, które zapewnia precyzyjną regulację temperatury. Cyfrowy wyświetlacz w łatwy i czytelny sposób przedstawia wszystkie wartości liczbowe dotyczące czasu i temperatury, dzięki temu nawet początkujące osoby szybko opanują sztukę wędzenia potraw! Cyfrowy sterownik Borniak Timer pozwala na pełną kontrolę nad procesem wędzenia!

Panel sterujący w wędzarni Borniak

Pojemnik na zrębki z generatorem dymu

Pojemnik pomieści 2 l zrębków wędzarniczych, które grawitacyjnie zsuwają się na ślimak wewnątrz zasobnika, a następnie podajnik przenosi je na grzałkę, gdzie pod wpływem temperatury uwalniają swoje aromaty w postaci dymu. Jedno napełnienie pojemnika pozwala na 8 godzin wędzenia, dzięki temu nie musisz martwić się o dosypywanie zrębków podczas przygotowywania aromatycznych wędzonek. Smoker Borniak ma zainstalowany również szyber, który pozwala regulować gęstość dymu. Urządzenie producenta Borniak bardzo dobrze sprawdzi się podczas wędzenia na gorąco, ale też na zimno. Za pomocą dodatkowej przystawki do zimnego wędzenia i łącznika możesz rozbudować urządzenie o dodatkowe funkcje. Wystarczy podłączyć kompatybilną przystawkę, którą kupisz w naszym sklepie internetowym! Producent Borniak do zestawu dołączył 10 l zrębków wędzarniczych, a urządzenie jest bardzo ekonomiczne i nie generuje wysokich kosztów eksploatacji.

Pojemnik na zrębki

Smoker Borniak – duża pojemność

Smoker od firmy Borniak wyróżnia się bardzo dużą pojemnością – aż 70 l! Jest to idealny rozmiar, jeśli za jednym razem chcesz przygotować wysokiej jakości wędzonki bez zbędnych konserwantów dla całej rodziny lub smakołyki na świąteczny stół. Wnętrze smokera zmieści nawet 10 kg mięsa, 8 kg kiełbasy oraz 10 sztuk ryb lub kurczaków! Producent Borniak wyeliminował możliwość ulatniania się ciepłego powietrza z wnętrza sprzętu, ponieważ ściany urządzenia są izolowane od wewnątrz pianką, która zapewnia szczelność, a tym samym równomierne efekty wędzenia i brak skroplin na ścianach. Smoker wyposażony został również w zamknięcie magnetyczne, dodatkowo izolowane uszczelkami. Dzięki temu, nie musisz martwić się o spadek temperatury wewnątrz sprzętu i niedostateczne uwędzenie jedzenia.

Pojemność 70 l smokera Borniak

6 poziomów wędzenia

W środku smokera znajduje się 6 poziomów, na których możesz zamontować belki do haków lub specjalne półki do wędzenia. Do zestawu producent dołączył dedykowaną misę, ruszt, 3 kije wędzarnicze oraz 2 komplety haków (po 5 sztuk). Ponadto, w ofercie akcesoriów do wędzenia producenta Borniak znajdziesz wiele kompatybilnych akcesoriów, które przystosują urządzenie do wędzenia konkretnych produktów. Dodatkowo producent wyposażył sprzęt w regulowane nóżki – opcjonalnie w naszym sklepie dostępne są koła przemysłowe, umożliwiające transport wędzarni.

6 poziomów wędzenia

Ociekacz i miseczki

Wewnątrz smokera Borniak znajduje się specjalne miejsce na ociekacz, który blokuje soki i tłuszcze z wędzonych, rozgrzanych potraw. Ulepszona konstrukcja sprawia, że wszystkie substancje ciekłe będą spływać w jedno miejsce – do specjalnej miseczki, umieszczonej pod ociekaczem. Misa ociekowa chroni grzałkę oraz generator przed skraplaniem się soków i tłuszczów z potraw. Dodatkowo pod ociekaczem znajduje się miejsce na drugą miseczkę, której celem jest zbieranie sadzy i pyłów powstałych na skutek spalania zrębków wędzarniczych. Po wędzeniu miseczki dołączone do zestawu można w łatwy sposób opróżnić i umyć.

Ociekacz i miseczki w dolnej części smokera

Podsumowanie

Podsumowując, smoker Borniak to doskonały i niezbędny sprzęt, jeśli chcesz przygotować wędzonki na różne spotkania rodzinne lub ze znajomymi. Z pomocą smokera marki Borniak Twoje potrawy nabiorą wyjątkowego smaku i aromatu. Borniak pozwala wędzić metodą tradycyjną lub przygotowywać potrawy techniką barbecue – tylko od Ciebie zależy, na którą metodę się zdecydujesz! W urządzeniu przygotujesz wędzone kiełbaski, żeberka, schaby, kurczaki, ryby, a nawet sery. Nie ograniczaj się i przygotuj to, na co masz ochotę! Warto również podkreślić, że sprzęt jest bardzo łatwy w użyciu i świetnie sprawdzi się zarówno dla osób już doświadczonych, ale też początkujących, które dopiero chcą rozpocząć swoją przygodę z wędzeniem.

Smoker Borniak możesz kupić tutaj!