Pyszne wędzonki wykonane samodzielnie to nie tylko powód do dumy, ale również gwarancja wyśmienitego smaku. Przygotowując je, mamy wpływ na jakość produktów, skład, przyprawy oraz rodzaj użytego drewna do wędzenia. Możemy korzystać z gotowych receptur lub tworzyć własne i niepowtarzalne przepisy. Zapraszamy Was do zapoznania się ze szczegółową recenzją modelu Borniak UWDS-70 oraz kilkoma ogólnymi informacjami na temat wędzarni Borniak, które z pewnością zachwycą doświadczonych miłośników wędzenia, a także osoby, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę. Zaczynajmy!

Wędzarnie Borniak

Modele wędzarni marki Borniak dostępne są w dwóch rozmiarach. Pierwsza mniejsza o pojemności 70 litrów pozwala na przygotowanie do 10 kg wsadu. Dzięki temu zmieścimy około 10 kg mięsa lub 8 kg kiełbasy. Większe modele o pojemności 150 litrów to możliwość uwędzenia do 20 kg wsadu, czyli około 20 kg mięsa lub do 16 kg kiełbasy. W wędzeniu istotne jest oczywiście utrzymanie temperatury na jednym poziomie, za co odpowiada dobrze zaprojektowana izolacja. Automatyzacja działania to kolejny, zdecydowany atut tych urządzeń, która przekłada się na prostotę użytkowania. Wędzarnie w zależności od wybranego modelu wykonane są z materiałów takich jak: stal nierdzewna lub blacha Alu-cynk, co zwiększa odporność na działanie czynników zewnętrznych. Do tego wyróżniamy dwa rodzaje sterowania: cyfrowe i analogowe, które odpowiadają za intuicyjną obsługę urządzenia. Ten artykuł poświęcimy wędzarni Borniak UWDS-70 i opowiemy o systemach oraz elementach wyposażenia, które najczęściej spotkamy w modelach marki Borniak.

Wedzarnie Borniak

Wędzarnia Borniak UWDS-70

Wędzarnia została wyposażona w komin z szyberem, wygodne uchwyty do podniesienia i łatwego przetransportowania. Urządzenie jest bardzo wydajne i ekonomiczne. Jednorazowe zasypanie zasobnika zrębkami wędzarniczymi wystarcza na aż 8 godzin wędzenia. Dzięki temu nie musimy cały czas doglądać pracy urządzenia. Dodatkowo można wyposażyć ją w przystawkę do wędzenia na zimno, która pozwala osiągnąć wyśmienite rezultaty.

Solidna konstrukcja i najwyższej jakości wykonanie sprawią, że wędzarnia posłuży nam przez wiele lat. Przygotowane samodzielnie wędzonki będą pyszne i co najważniejsze zdrowie oraz pozbawione sztucznych substancji.

Wędzarnia cyfrowa Borniak UWDS-70

Generator dymu

Kluczowym elementem wyposażenia wędzarni jest oczywiście generator dymu z podajnikiem zrębek. To on odpowiada za generowanie aromatycznego dymu, bez którego wędzonki niemiałby tak pysznego smaku. Działanie generatora jest bardzo proste zrębki przez spiralę zostają przekazane do grzałki, gdzie zostaną spalone. Uzyskany w ten sposób dym przedostaje się do komory wędzarniczej i tam otacza produkty, znajdujące się na różnych poziomach. Termostat zamontowany wewnątrz wędzarni utrzymuje natomiast stałą temperaturę. Połączony ze ślimakiem zapewnia odpowiednie warunki do wędzenia i automatyczny tryb pracy. Ponadto, za sprawą komina z szyberkiem zyskujemy możliwość regulacji gęstości dymu wewnątrz wędzarni.

Generator dymu

6 poziomów wędzenia

W środku mamy łącznie 6 poziomów do zamontowania belek bądź półek, dzięki którym z łatwością zorganizujemy przestrzeń wewnątrz urządzenia. Pod nimi znajduje się taca ociekowa, która będzie blokować wszystkie soki i tłuszcze skapujące z potraw, chroniąc grzałkę i generator. Dwie miseczki odpowiadają odpowiednio za gromadzenie wspomnianych tłuszczów oraz powstałego w trakcie wędzenia popiołu. Ponadto, z tyłu widzimy grzałkę odpowiadającą za utrzymanie temperatury wewnątrz wędzarni.

6 poziomów wędzenia

Cyfrowy sterownik

Cyfrowy sterownik Borniak Simple znajduje się na lewej ścianie wędzarni. Czytelny i podświetlany wyświetlacz oraz dwa duże przyciski sprawiają, że obsługa urządzenia jest niezwykle prosta. Wystarczy włączyć wędzarnię oraz przy pomocy przycisków i pokrętła ustawić wybraną temperaturę grzania. Sterownik będzie kontrolował wszystko, co dzieje się wewnątrz, a zaoszczędzony w ten sposób czas można wykorzystać na inne przyjemności. Maksymalna temperatura wędzarni to 120 stopni Celsjusza.

Cyfrowy sterownik Borniak Simple

Konstrukcja wędzarni Borniak UWDS-70

Konstrukcja wędzarni jest niezwykle solidna i odporna na warunki zewnętrzne. Model Borniak UWDS-70 został wykonany ze stali nierdzewnej szczotkowanej na mokro. Dzięki temu jej powierzchnia ma niską podatność na zabrudzenia, a delikatnie matowa powłoka nadaje wędzarni bardzo efektowny wygląd. Drzwiczki posiadają magnetyczny zamek, który jest doskonałym zabezpieczeniem przed niechcianym lub samoczynnym otwarciem. Wnętrze wędzarni wykonano natomiast z blachy nierdzewnej, posiadającej atest kontaktu z żywnością.

Konstrukcja wędzarni Borniak i drzwi zamykane na magnes

Podsumowanie

Wędzarnia Borniak UWDS-70 to model doskonały zarówno dla początkujących, jak i doświadczonych miłośników wędzenia. Prosta obsługa i intuicyjne działanie pozwoli Ci cieszyć się wyśmienitym rezultatem. Mięsa, wędliny, ryby, sery, owoce, warzywa – to wszystko z powodzeniem możesz zamienić w produkty o zupełnie nowym smaku. Zasięgnij porady naszego eksperta i obejrzyj film, w którym szczegółowo zobaczysz, jak działają wędzarnie marki Borniak!

Wędzarnię Borniak UWDS-70 kupisz, klikając tutaj.

Sprawdź także: Wędzenie za pomocą grilla – nowa europejska tendencja