Grill360 INSPIRACJE GRILLOWE Sosy do potraw z grilla – Inspiracje Grill360

Sosy do potraw z grilla – Inspiracje Grill360

decofire
0 1082
Sosy do potraw z grilla – Inspiracje Grill360

Sosy są istotnym elementem kuchni grillowej. Nadają dodatkową nutę smakową wielu potrawom a kucharzowi wprost stwarzają niewyczerpane możliwości udoskonalenia i wzbogacenia swoich wyrobów. Sosy otwierają wspaniałe pole do eksperymentowania, jeśli zna się podstawy ich przyrządzenia, można je modyfikować na niezliczoną ilość sposobów.

sosy do potraw z grilla

Sos Barbecue z chili pasilla – składniki na 500 ml

2 łyżki oliwy z oliwek

6 średniej wielkości ząbków czosnku, obranych

1 mała czerwona cebula, pokrojona w drobną kostkę

2 suszone strąki chili pasilla oczyszczone z nasion i szypułek, pokrojone na cienkie paski

250 ml pomidorów krojonych z sokiem, z puszki

250 ml jasnego piwa meksykańskiego (albo innego)

1 łyżka octu jabłkowego

1 łyżeczka gruboziarnistej soli morskiej

½ łyżeczki suszonego oregano

¼ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

W rondelku podgrzać oliwę na średnim ogniu. Mieszając lekko zrumienić czosnek, (4 – 5 minut). Dodać cebulę i chilli. Dusić wszystko jeszcze trzy minuty, mieszając od czasu do czasu. Dodać pozostałe skadniki. Zawartość rondelka doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu jeszcze 15 minut. Rondelek zdjąć z palnika,odstawić jeszcze na 15 minut, żeby chilli zmiękło. Następnie zmiksować sos ręcznym blenderem.

sosy do potraw z grilla

Romesco – Składniki na 175 ml

2 średnie strąki czerwonej papryki

1 średni ząbek czosnku

30 g (4 łyżki) całych migdałów, prażonych

1 mała garść listków pietruszki

2 łyżeczki octu sherry

½ łyżeczki gruboziarnistej soli morskiej

1 duża szczypta pieprzu kajeńskiego

4 łyżki oliwy z oliwek

Strąki papryki grillować 12 – 15 minut metodą bezpośrednią w średniej temperaturze (175 – 230 stopni) przy zamkniętej pokrywie, od czasu do czasu je odwracać aż skórka miejscami sczernieje i pokryję się pęcherzykami. Strąki włożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić na conajmniej 10 minut. Następnie ściągnąć z nich skórkę, usunąć szypułki oraz gniazda nasienne. W blenderze drobno posiekać czosnek, dodać migdały i także drobno je posiekać. Dodać paprykę, pietruszkę, sól, pieprz kajeński i wszystko rozdrobnić na ziarnistą pastę. Przy włączonym silniku dolewać powoli oliwę aż powstanie gładki sos.

sosy do potraw z grilla

Chimichurri – składniki na 350 ml

4 duże ząbki czosnku, obrane

1 duża garść natki pietruszki

2 garści świeżych listków kolendry

1 mała garść listków bazylii

175 ml oliwy z oliwek

4 łyżki octu ryżowego

1 łyżeczka gruboziarnistej soli morskiej

½ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

½ łyżeczki średnio ostrego sosu chilli (ze sklepu z żywnością azjatycką)

Czosnek posiekać w blenderze. Dodać pietruszkę, kolendrę i bazylię. Wszystko drobno zmiksować. Nie wyłączając silnika, cienkim strumieniem dolewać oliwę, następnie połączyć z pozostałymi składnikami.

GD Star Rating
a WordPress rating system

PODOBNE ARTYKUŁY

Warzywa na grillu: czas i metody grillowania

decofire
0 592