Grill360 Grillopedia - Encyklopedia Grillowania Tajskie curry warzywne z grilla – Przepisy Grill360

Tajskie curry warzywne z grilla – Przepisy Grill360

Tajskie curry warzywne z grilla – Przepisy Grill360

Dla tych, którzy nie mogą doczekać się lata, przygotowałem coś specjalnego. Podróż do kuchni Dalekiego Wschodu. Przedstawiamy przepis na tajskie curry warzywne z grilla.

 Moją dzisiejsza propozycją są grillowane warzywa i ryż jaśminowy w towarzystwie aromatycznego curry. Masz ochotę na smak orientu? Sprawdź koniecznie! 

Tajskie curry warzywne z grilla – przygotowanie

 Do aluminiowej miseczki wsypałem 400g ryżu i dodałem 600g wody, tak aby całość stworzyła proporcje 1:1,5. Następnie, naczynie umieściłem na rozgrzanym ruszcie, pozwalając wodzie stopniowo się zredukować.
W międzyczasie pokroiłem warzywa w średniej wielkości kostkę.

Kiedy ryż dochodził, rozgrzałem wok do odpowiedniej temperatury i rozlałem olej, zaczynając od ścianek. Dzięki temu tłuszcz proporcjonalnie rozłożył się w naczyniu.

Jako pierwsze, postanowiłem podsmażyć czerwoną cebulę i papryczkę chilli. Gdy delikatnie się zarumieniły, dodałem pozostałe warzywa i równomiernie ułożyłem je na woku. Grillowałem 5 minut pod zamknięta przykrywą, od czasu do czasu mieszając.

Kolejnym krokiem było dodanie aromatycznego curry. Na środek naczynia wycisnąłem niewielką ilość pasty i połączyłem ją z mleczkiem kokosowym. Idealnie pikantny sos doskonale współgrał się z podsmażonymi warzywami.

Aby zbalansować smak curry, dodałem odrobinę sosu rybnego i brązowego cukru. Na koniec, do woka wsypałem ugotowany wcześniej ryż jaśminowy i wszystko razem wymieszałem. 3 minuty na grillu wystarczyły, aby danie można było podawać gościom. 

Tajskie Curry Warzywne z grilla przygotowane na Woku w grillu gazowym Weber spirit E 320 Premium - Micha+é Dobosz Grill360 Grillowanie

Tajskie curry warzywne z grilla – SKŁADNIKI, KTÓRYCH UŻYŁEM:

  • Ryż jaśminowy

  • Papryka żółta

  • Papryka czerwona

  • Papryka zielona

  • Papryczka chilli

  • Czerwona cebula

  • Bakłażan

  • Cukinia

  • Pieczarki

  • Sos rybny

  • Mleczko kokosowe

  • Pasta Curry

Czas przygotowania:
15 minut

Czas grillowania:
30 minut

Liczba osób – porcji:
4 os.

Akcesoria:
wok GBS – Weber

Autor przepisu: Michał Dobosz
autor tekstu Monika Mykicka

GD Star Rating
loading...
Tajskie curry warzywne z grilla - Przepisy Grill360, 4.9 out of 5 based on 7 ratings