Grill360 GRILLOWY LIFESTYLE Teksańskie BBQ rodem z dzikiego zachodu

Teksańskie BBQ rodem z dzikiego zachodu

decofire
0 2274
Teksańskie BBQ rodem z dzikiego zachodu

Dla Teksańczyków barbecue to jak filozofia życia i religia. Pałają oni wielką miłością do mięsa z rusztu i choć są krajem bardzo gościnnym, to wiedz, że jeśli nie podzielasz ich zamiłowania do BBQ , zostaniesz potraktowany jak przybysz z innej planety.

Wiele osób myli grillowanie z barbecue. Tymczasem są to dwa różne sposoby przyrządzania potraw na ruszcie. Grillowanie to pieczenie na otwartym ogniu, zajmuje mało czasu i odbywa się w wysokich temperaturach, natomiast przygotowanie BBQ zajmuję czasem nawet dwa dni a potrawy przyrządza się w o wiele niższych temperaturach.

Teksańskie BBQ –  miłość do wołowiny

Teksańskie BBQMięsem jakie króluje wśród Teksańczyków jest niewątpliwie wołowina. Najpopularniejszym przysmakiem zaś Bryzol – cienki płat polędwicy wołowej, przygotowany z przedniej części zwierzęcia. Mięso to piecze się przez co najmniej 10 godzin, w procesie pieczenia nawilża się je tłuszczem, który powoli wytapia się z mięsa. Finalnie całość tworzy niesamowicie aromatyczną pieczeń. Co ciekawe, do przyprawienia Bryzolu, nie używa się żadnych specjalnych ziół a doprawia się je jedynie solą oraz pieprzem. Jeśli mięso zawiera mało tłuszczu i podczas pieczenia zaczyna wysychać, tworzy się specjalną marynatę zwaną sop, na bazie piwa, soku z cytryny i octu.

Aromat drzewny – Sekret Teksańskiego BBQ

Teksańskie BBQ

Teksańskie BBQ jest tak wyjątkowe, ponieważ jest ono specyficzną kombinacją odpowiedniej temperatury oraz dymu. To właśnie dym uwalniający się z różnych gatunków drewna, nadaje potrawom ten wspaniały charakterystyczny smak. Gotowe sosy, również nie mają tutaj większego zastosowania. Najpopularniejszy jest ketchup. Jednak nigdy nie wylewa się go bezpośrednio na mięso, a jedynie niewielką ilość na skraj półmiska.

W Teksasie wyróżnia się cztery główne style BBQ – Styl kowbojski, pochodzi od Anglików i Irlandczyków, którzy zamieszali zachodnią część stanu. Styl rzeźniczy, wprowadzili zaś Niemcy i Czesi osiedlający się w środkowej części Teksasu. Styl wschonioteksański to kuchnia murzyńska, natomiast meksykańska barbacoua to sprawka muchachos za Rio Grande.

GD Star Rating
loading...
Teksańskie BBQ rodem z dzikiego zachodu, 3.7 out of 5 based on 3 ratings

PODOBNE ARTYKUŁY