Grill360 Aktualności ze świata grillowania Zaślubiny grilla z winem – Wino do potraw z grilla

Zaślubiny grilla z winem – Wino do potraw z grilla

Zaślubiny grilla z winem – Wino do potraw z grilla

Grillowanie od kilku lat przestało być jedynie sztuką biesiadowania. Stało się sztuką gotowania! Na naszych rusztach coraz częściej goszczą wykwintne, zdrowe potrawy. Coraz chętniej zamieniamy również ulubione piwo na dobre i eleganckie wino.

Kultura picia wina ściśle wiąże się z miejscem jego konsumpcji oraz szczególnym ceremoniałem. Najczęściej pijemy przy sole w domach, restauracjach, świętując konkretną okazję i zazwyczaj spożywając przy okazji wykwinty posiłek. Każda kuchnia ma swój “charakter”. W ostatnim latach powstało zjawisko kuchni grillowanej. Okazuje się, że przy naszych rusztach coraz częściej goszczą wina.

grill-wine-lifestyle-4
Wino do potraw z grilla – jak dobrać odpowiednie wino do potrawy?

Grillowane owoce morza, piersi z kurczaka oraz wszelkiego rodzaju sałatki dobrze komponują się z każdym białym winem. Duże znaczenie ma w tym przypadku wybór ziół i przypraw, jakich użyliśmy do przyrządzenia dań. Ostre chili smakuje jeszcze bardziej diabelsko, jeśli połączymy je z winem musującym. Czarny pieprz komponuje się z wytrawnymi, intensywnymi w smaku, wytrawnym napojami alkoholowymi. Jeśli używamy imbiru, popijajmy go białym trunkiem. Merlot oraz Tempranillo świetnie łączy się z daniami posypanymi majerankiem i oregano, tymianek natomiast popijajmy czerwonym winem. Jeśli jemy surową lub grillowaną paprykę, wybierzmy muscaty oraz gewurztraminery.

Wino do potraw z grilla

Wołowina najlepiej smakuje z winem aromatycznym, natomiast ryby oraz steki dobrze łączyć z czerwonym winem z południowych Moraw, z trunkami korzennymi oraz owocowymi, które mają aromat dżemu lub przypraw. Do bardziej przyprawionych potraw warto stosować wino musujące, np. Saint Laurent. Wybierając odpowiedni napój alkoholowy do przysmaków z rusztu, warto zwrócić uwagę na etykietę. Możemy z niej wszystko wyczytać – nazwę winnicy, z której pochodzi trunek, rocznik oraz zawartość alkoholu! Okazuje się, że do grillowanych potraw dobrze sprawdzają się 3-4 letnie wina. Soczyste i świeże, idealnie komponują się z jedzeniem.

Owocowe, wyraziste wina, koniecznie schłodzone są dobre do popijania podczas barbecue w plenerze. Jeśli chodzi o różowy trunek, w przypadku potraw z rusztu dobrze sprawdza się niedrogie wino Lou Magret Rose. Uniwersalne królowe wśród win odpowiednich do grillowania to: hiszpańskie Verdejo oraz Sauvignon Blanc.

grill-wine-lifestyle-2

GD Star Rating
loading...
Zaślubiny grilla z winem - Wino do potraw z grilla, 4.9 out of 5 based on 20 ratings

PODOBNE ARTYKUŁY

Okoń z grilla [PRZEPIS]

decofire
0 645
Które mięso jest najzdrowsze? [PORADNIK]

decofire
0 713