Grill360 Przepisy Zupa tajska z grilla

Zupa tajska z grilla [PRZEPIS LALA COMPANY]

decofire
0 897
Zupa tajska z grilla [PRZEPIS LALA COMPANY]

Kuchnia tajska jest bardzo wyrazista i aromatyczna. Za to ją uwielbiamy! Zupa tajska, czyli jeden ze szlagierów tej kuchni nigdy nam się nie znudzi. Można ją przygotować na różne sposoby np. używając innych warzyw, pasty czy makaronu. Zupa po tajsku może być mięsna, wegetariańska, a nawet wegańska. Wszystko dzięki odpowiednim dodatkom: mięsa drobiowego/wołowego/łososia/krewetek/soczewicy/tofu. Każdy z nich doskonale pasuje! My tym razem wybrałyśmy mięso z kurczaka, gruby makaron ryżowy oraz pastę tom yum.

Zobacz też: Pad thai z grilla [PRZEPIS LALA COMPANY]

Nietypowy był nasz sposób przygotowania zupy tajskiej – użyłyśmy grill. Eksperyment się udał. Niezbędny do przyrządzenia potrawy był wok żeliwny marki Weber. Zupę po tajsku podałyśmy dodatkowo z warzywnymi szaszłykami, do których wykorzystałyśmy szpadki do szaszłyków ze stali nierdzewnej marki Weber.

Gotowi na prawdziwą kulinarną podróż?

zupa tajska

Przepis na zupę tajską: składniki (4 porcje)

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 400 ml bulionu warzywnego
  • 300 ml mleczka kokosowego
  • 1 czerwona papryka
  • 100 g makaronu ryżowego
  • 150 g pieczarek
  • 1 cukinia
  • 1 cebula
  • 1 por
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 saszetka pasty tom yum
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • świeża kolendra
  • limonka
  • 5 cm imbiru
  • łyżeczka kurkumy
  • łyżeczka mielonej ostrej papryki
  • łyżeczka ziół tajskich
  • oliwa z oliwek

Przepis na zupę tajską: sposób przygotowania

Przygotowanie zupy tajskiej zaczynamy od rozgrzania grilla. Podczas, gdy grill gazowy osiąga odpowiednią temperaturę, czyli 170 stopni, kroimy warzywa i mięso w kosteczkę, a imbir drobno siekamy.

zupa tajska

Makaron ryżowy do naszej zupy tajskiej zalewamy zimną wodą i moczymy przez cały czas przygotowania potrawy.

Rozgrzewamy woka i rozpuszczamy olej kokosowy. Dodajemy pastę tom yum, imbir, czosnek, cebulę i grillujemy 3 minuty.

zupa tajska

Dodajemy kurczaka, a po chwili: paprykę, cukinię, pieczarki i pora. Grillujemy 5 minut.

zupa tajska

Po tym czasie, zalewamy całość gorącym bulionem. Dodajemy przyprawy, sos sojowy i mleczko kokosowe. Zupę po tajsku grillujemy około 15 minut.

zupa tajska

Po około 10 minutach dodajemy odcedzony makaron oraz sok z wyciśniętej limonki. Całość mieszamy.

zupa tajska

Zupę tajską przekładamy do miseczek i dekorujemy listkami świeżej kolendry. Podajemy z warzywnymi szaszłykami.

zupa tajska

To może Cię zainteresować: Zupy z grilla – pięć szybkich przepisów

Warzywne szaszłyki do zupy tajskiej: sposób przygotowania

Paprykę, cukinię i pieczarki kroimy w grubą kostkę lub plastry. Marynujemy w oliwie z oliwek, wymieszanej z ziołami tajskimi oraz 1 łyżką sosu sojowego. Warzywa nabijamy na szpadki.

zupa tajska

Szpadki układamy na płycie i grillujemy z każdej strony, aż warzywa się zarumienią. Serwujemy jako dodatek do zupy po tajsku.

zupa tajska

Smacznego!

Ewa i Natalia

LALA Company

www.lalacompany.pl

 

 

GD Star Rating
loading...

PODOBNE ARTYKUŁY

Ziemniaki Hasselback [PRZEPIS]

decofire
0 25
Szaszłyki z karkówki i mango [PRZEPIS]

decofire
0 32