Zupa Tom Kha
Zupa Tom Kha to prosta i szybka zupa z woka. Danie z Tajlandii ma tysiące smaków i aromatów i można je przygotować z polskich warzyw. Dodatek mleka kokosowego i liści kafiru, nadaje zupie doskonały, orientalny smak.
Zupa Tom Khai to obok Tom Yum Goong jedno z najbardziej znanych dań kuchni tajskiej. W Tajlandii Tom Khai podaje się często w formie curry – z talerzem ryżu. W naszej wersji potrawa będzie miała formę zupy. Składniki są bardzo proste, podobnie jak metoda przygotowania. Bardzo ważną częścią tego dania jest mleko kokosowe i liście limonki. Zupa jest pikantna i nieco kwaskowata, dodając pastę Tom Kha, warto pamiętać, aby nie przesadzić z ilością, gdyż do past dodaje się dużą ilość chili. Wypróbuj nasz przepis!
Składniki
- cebula
- papryka
- cukinia
- pieczarki
- pomidory
- brokuły
- kapusta pekińska
- kolendra
- trawa cytrynowa
- liść kafiru
- galangal
- pasta tom kha
- mleko kokosowe
- sos sojowy
- sos rybny
- cukier
- limonka
Przygotowanie:
- Rozgrzej grilla węglowego. Podczas grillowania z użyciem woka ważne jest to, abyśmy uzyskali bardzo wysoką temperaturę. Możemy wykorzystać jeden z patentów, aby szybko nagrzać grill węglowy – zostawiamy go lekko otwartego, dzięki czemu zwiększa się cug, a co za tym idzie – grill szybciej się nagrzewa.
- Do rozpalania użyj komina do rozpalania brykietu. Możesz rozpalić cały komin oraz dorzucić kawałki drewna, aby szybko uzyskać pożądaną temperaturę. W grillach Weber znajdują się kosze Char Basktet, które pomagają nam grillować w sposób bezpośredni. Więcej o grillowaniu bezpośrednim znajdziesz tutaj.
- Żeliwny wok połóż na ruszt i poczekaj, aż się nagrzeje. Na tym etapie nie wlewamy jeszcze do woka oleju. Warzywa wrzucamy dopiero, kiedy zobaczymy, że wok zaczyna delikatnie dymić.
- Jedna zasada, której należy przestrzegać, grillując na woku – warzywa wrzucamy na woka od najtwardszych do najbardziej miękkich, czyli np. zaczynamy od cebuli, a skończymy na pomidorach.
- Na woku rozgrzej olej. Wrzuć czerwoną cebulę, imbir i trawę cytrynową. Dodaj paprykę.
- Na wok wsyp cukier i poczekaj, aż ulegnie karmelizacji. Na kilka minut zamykamy pokrywę grilla.
- Kiedy temperatura nieco spadnie, dodaj czosnek. Warzywa mieszaj cały czas. Następnie dodaj pastę Tom Kha.
- Do grillowanych warzyw dodaj brokuł i liście z drzewa limonki. Wlej mleko kokosowe i wodę (lub wywar z warzyw bądź mięsa). Przypraw sosem sojowym i rybnym. Zagotuj zupę.
- Na koniec dodaj pomidory i kapustę pekińską. Do zupy wlej sok z połowy limonki oraz dodaj kolendrę.