Grill360 Przepisy Zupa Tom Kha

Zupa Tom Kha [PRZEPIS]

decofire
0 4
Zupa Tom Kha [PRZEPIS]

Zupa Tom Kha to prosta i szybka zupa z woka. Danie z Tajlandii ma tysiące smaków i aromatów i można ją przygotować z polskich warzyw. Zobacz przepis! 

Zupa Tom Kha – składniki:

  • cebula
  • papryka
  • cukinia
  • pieczarki
  • pomidory
  • brokuły
  • kapusta pekińska
  • kolendra
  • trawa cytrynowa
  • liść kafiru
  • galangal
  • pasta tom kha
  • mleko kokosowe
  • sos sojowy
  • sos rybny
  • cukier
  • limonka

 

Zupa Tom Kha – przygotowanie:

Rozgrzej grilla węglowego. Wok połóż na ruszt i poczekaj aż się nagrzeje.

Pamiętaj!

Na woka wrzuć najpierw twarde warzywa, a na końcu miękkie.

grill węglowy weber

Na woku rozgrzej olej. Wrzuć czerwoną cebulę, imbir i trawę cytrynową. Dodaj paprykę.

Na wok wsyp cukier i poczekaj, aż ulegnie karmelizacji.

Dodaj czosnek. Warzywa mieszaj cały czas. Następnie dodaj pastę Tom Kha.

Zobacz też: Tatar z grilla

Do grillowanych warzyw dodaj brokuł i liście z drzewa limonki. Wlej mleko kokosowe i wodę (lub wywar z warzyw bądź mięsa). Przypraw sosem sojowym i rybnym. Zagotuj zupę.

zupa tajska

Na koniec dodaj pomidory i kapustę pekińską. Do zupy wlej sok z połowy limonki oraz kolendrę.

Smacznego!

 

GD Star Rating
loading...

PODOBNE ARTYKUŁY

Jak zrobić marynatę do kurczaka?

decofire
0 12
Jak grillować warzywa?

decofire
0 6