Zupa Tom Kha
30 min 4 osoby <60 zł Wideo

Zupa Tom Kha

Zupa Tom Kha to prosta i szybka zupa z woka. Danie z Tajlandii ma tysiące smaków i aromatów i można je przygotować z polskich warzyw. Dodatek mleka kokosowego i liści kafiru, nadaje zupie doskonały, orientalny smak.

„Danie przygotowujemy z użyciem woka na grillu węglowym, ponieważ zależy nam na wysokiej temperaturze. Możemy wykorzystać jeden z patentów, aby szybko nagrzać grill węglowy – zostawiam go lekko otwartego, dzięki czemu cug jest jeszcze większy. Rozpaliłem też cały komin brykietu i dorzuciłem węgla drzewnego, dzięki czemu mamy bardzo wysoką temperaturę.” Kacper Salzman

Zupa Tom Khai to obok Tom Yum Goong jedno z najbardziej znanych dań kuchni tajskiej. W Tajlandii Tom Khai podaje się często w formie curry – z talerzem ryżu. W naszej wersji potrawa będzie miała formę zupy. Składniki są bardzo proste, podobnie jak metoda przygotowania. Bardzo ważną częścią tego dania jest mleko kokosowe i liście limonki. Zupa jest pikantna i nieco kwaskowata, dodając pastę Tom Kha, warto pamiętać, aby nie przesadzić z ilością, gdyż do past dodaje się dużą ilość chili. Wypróbuj nasz przepis!

Składniki

  •  cebula
  •  papryka
  •  cukinia
  •  pieczarki
  •  pomidory
  •  brokuły
  •  kapusta pekińska
  •  kolendra
  •  trawa cytrynowa
  •  liść kafiru
  •  galangal
  •  pasta tom kha
  •  mleko kokosowe
  •  sos sojowy
  •  sos rybny
  •  cukier
  •  limonka

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej grilla węglowego. Podczas grillowania z użyciem woka ważne jest to, abyśmy uzyskali bardzo wysoką temperaturę. Możemy wykorzystać jeden z patentów, aby szybko nagrzać grill węglowy – zostawiamy go lekko otwartego, dzięki czemu zwiększa się cug, a co za tym idzie – grill szybciej się nagrzewa.
  2. Do rozpalania użyj komina do rozpalania brykietu. Możesz rozpalić cały komin oraz dorzucić kawałki drewna, aby szybko uzyskać pożądaną temperaturę. W grillach Weber znajdują się kosze Char Basktet, które pomagają nam grillować w sposób bezpośredni. Więcej o grillowaniu bezpośrednim znajdziesz tutaj.
  3. Żeliwny wok połóż na ruszt i poczekaj, aż się nagrzeje. Na tym etapie nie wlewamy jeszcze do woka oleju. Warzywa wrzucamy dopiero, kiedy zobaczymy, że wok zaczyna delikatnie dymić.
  4. Jedna zasada, której należy przestrzegać, grillując na woku – warzywa wrzucamy na woka od najtwardszych do najbardziej miękkich, czyli np. zaczynamy od cebuli, a skończymy na pomidorach.
  5. Na woku rozgrzej olej. Wrzuć czerwoną cebulę, imbir i trawę cytrynową. Dodaj paprykę.
  6. Na wok wsyp cukier i poczekaj, aż ulegnie karmelizacji. Na kilka minut zamykamy pokrywę grilla.
  7. Kiedy temperatura nieco spadnie, dodaj czosnek. Warzywa mieszaj cały czas. Następnie dodaj pastę Tom Kha.
  8. Do grillowanych warzyw dodaj brokuł i liście z drzewa limonki. Wlej mleko kokosowe i wodę (lub wywar z warzyw bądź mięsa). Przypraw sosem sojowym i rybnym. Zagotuj zupę.
  9. Na koniec dodaj pomidory i kapustę pekińską. Do zupy wlej sok z połowy limonki oraz dodaj kolendrę.

Przepis wideo:

play

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Zupa tajska z grilla 30 min 2 osoby Zupa tajska z grilla
Tajskie curry warzywne z grilla 45 min 4 osoby Wideo Tajskie curry warzywne z grilla
Zupa Tom Yum Gai, czyli tradycyjna zupa tajska 30 min 4 osoby Zupa Tom Yum Gai, czyli tradycyjna zupa tajska

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *