Grillowanie to powszechnie lubiany sposób na spędzanie wolnego czasu. Dania z rusztu są niezwykle aromatyczne, a przede wszystkim – są zdrowszymi odpowiednikami swoich wersji z patelni! Coraz częściej decydujemy się na zdrowy styl życia, warto więc zwrócić uwagę na rodzaj grilla, na którym przygotowujemy nasze posiłki – ma to znaczący wpływ na nasze zdrowie. Dlaczego powinniśmy wybrać grill gazowy i czemu grill węglowy może stanowić zagrożenie? 

Szkodliwe substancje – grill gazowy ich nie emituje

Przeprowadzone przez naukowców badania potwierdziły to, co już od pewnego czasu powtarzali przeciwnicy grilli węglowych. Badania wykonano na trzech najpopularniejszych rodzajach grilli:

  • węglowym zasilanym węglem drzewnym
  • węglowym zasilanym brykietem
  • gazowym zasilanym czystym propanem

Prowadzono szczegółowe pomiary stężenia masowego aerozolu oraz oznaczano skład chemiczny w zakresie 16 wydzielanych przez grill substancji rakotwórczych.

Zdrowszy grill gazowy czy weglowy

Okazało się, że tradycyjny grill węglowy, który jest zasilany brykietem z węgla drzewnego wydziela:

  • 4 szkodliwe substancje jeszcze przed ułożeniem potraw na ruszcie!
  • ilość szkodliwych substancji wzrasta do 13, gdy na grillu węglowym znajdują się produkty, które przyrządzamy!

Wyniki badań ujawniły pewną wyższość grilli gazowych nad węglowymi. Okazuje się bowiem, że: grill gazowy nie emituje niemalże żadnych szkodliwych substancji zarówno na pustym grillu, jak i podczas grillowania.  

Przeczytaj też: Zdrowe mięso. Które mięso jest najzdrowsze?

Grill gazowy – brak skapującego tłuszczu

Badania wykazują, że główną przyczyną powstawania szkodliwych substancji podczas grillowania, jest tłuszcz, który skapuje na żarzący się brykiet lub węgiel. Jeśli pod grillowanym mięsem będzie się znajdować tacka, która zbierze skapujący tłuszcz, to ilość rakotwórczych związków znacznie się zmniejszy.

Jeśli posiadamy grill gazowy, to problem ze skapującym tłuszczem właściwie nie istnieje. Sprzęt wysokiej jakości jest wyposażony w specjalne aromatyzery, które osłaniają palniki przed skapującym tłuszczem. Co więcej, nie tylko chronią przed skapującym tłuszczem – odparowują go do potrawy, dodając jej dzięki temu dodatkowego aromatu.

zdrowszy grill gazowy czy weglowy

Czy grill węglowy może być nieszkodliwy?

O ile badania porównawcze grilli pokazują jasno wady grilla węglowego, o tyle nie należy odrzucać go całkowicie. Grillowanie na grillu węglowym to wciąż najpopularniejsza forma tej rozrywki.

Co jeszcze warto zrobić, aby uniknąć wpływu szkodliwych substancji? Oto kilka kroków, które sprawią, że grillowanie będzie zdrowsze:

  • nie grilluj bez tacki na skapujący tłuszcz – umieść ją pod grillowanymi produktami
  • używaj podpałki wysokiej jakości od znanych marek– najtańsze produkty często zawierają szkodliwe domieszki żużlu oraz ropy naftowej
  • wyczyść dokładnie ruszt po każdym grillowaniu – osadza się na nim spalony tłuszcz, który zawiera szkodliwe polimery kwasów tłuszczowych.
  • korzystaj tylko z naturalnych rozpałek – nigdy nie rozpalaj grilla benzyną, podpałką w płynie czy denaturatem

Grill węglowy czy jest zdrowy

Miłośnicy tradycyjnego grillowania, którzy przestrzegają wszystkich zasad, a w dodatku nie raczą się grillowanymi potrawami zbyt często, mogą być spokojni – umiarkowana częstotliwość grillowania, nawet na grillu węglowym, nie powinna zaszkodzić.

 

Szukasz porad na temat grillowania? Wejdź na nasz kanał na YouTubie!