Pulled pork wędzone na zimno
Kto nie lubi pulled pork? Pyszna, aromatyczna łopatka wieprzowa o doskonałej i miękkiej strukturze mięsa to pewniak, który polubią wszyscy. Przedstawiamy przepis Juliana Karewicza na rewelacyjne, wędzone pulled pork!
Rwana wieprzowina, czyli inaczej pulled pork, to amerykańskie danie, które zyskało u nas ogromną popularność. Ta wersja łopatki wieprzowej przywędrowała do nas z południowych Stanów Zjednoczonych. Charakterystycznym elementem tego dania jest rozdrobnione, poszarpane mięso zanurzone w aromatycznym sosie. W naszej wersji pulled pork zyskuje dodatkowo cudowny, wędzony aromat. Dodatkowe informacje o wędzeniu możesz znaleźć w tekście: „Jaka jest różnica między BBQ a polską szkołą wędzenia na zimno?” autorstwa Juliana Karewicza.
Składniki
- Składniki na pulled pork:
- Łopatka wieprzowa (najlepiej z kością)
- Musztarda (najlepiej żółta, ale może być każda inna)
- 1 szklanka soku jabłkowego
- 2 łyżki miodu
- 0,5 szklanki octu jabłkowego
- Mieszanka przyprawowa:
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 szklanki soli
- 1 łyżka czosnku suszonego
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka kuminu
Przygotowanie:
Przepis na wędzone pulled pork
- Łopatkę wieprzową, z której powstanie pulled pork, posmaruj musztardą.
- Mieszankę przyprawową włóż do dozownika do przypraw z dużymi dziurami i dobrze wymieszaj, wstrząsając.
- Rozsyp na łopatce równomierną warstwę suchej wcierki. Nie może być ona zbyt gruba, ale też nie powinny zostać żadne prześwity mięsa.
- Tak przyprawioną łopatkę umieść na kratce w Borniaku. Piętro niżej umieść brytfankę z sokiem jabłkowym, octem i miodem. Brytfanna musi znajdować się pod łopatką tak, aby wyłapywać soki, które będą kapać z mięsa.
- Ustaw Borniaka na 120°C i od razu wrzuć do środka wiórki wędzarnicze. Polecam jabłoń.
- Okadzaj łopatkę wieprzową dymem przez ok. 5 godzin. Skórka pulled pork powinna stać się ciemna.
- Po upływie 5 godzin korzystając z rękawic ochronnych. Wyjmij z Borniaka brytfankę oraz mięso.
- Rozwiń na blacie szeroką i grubą folię aluminiową i ułóż w niej mięso, które za chwilę zawiń. Soki, które wytrąciły się z mięsa, wlej do zawiniątka z folii. Działaj sprytnie i nie pozwól, by soki wylały się z folii. Łopatkę wieprzową zawiń w podwójną warstwę folii, włóż ją tym razem do brytfanny, z której zebrałeś soki.
- Wbij w mięso termometr, wstaw do smokera i kontynuuj proces wędzenia pulled pork do momentu, w którym łopatka osiągnie temperaturę wewnętrzną 86°C.
- Gdy łopatka osiągnie zadaną temperaturę, wyłącz Borniaka, ale nie wyjmuj z niego łopatki. Zostaw w środku mięso na 2-godzinne odpoczywanie.
- Po upływie tego czasu rozpakuj mięso z folii i poszarp (możesz użyć specjalnego metalowego widelca do szarpania mięsa), mieszając je z wytopionym sosem.
- Polecam serwować wędzone pulled pork w maślanej bułce z dodatkiem sałatki typu coleslaw.